29.03.2014

Değişmyen Tek Şey





Bundan yıllar önceydi,bakkal amcalara bakıp bu adamlar bayram da-seyran da bile insanlar mutlu olsun diye çalışıyor,derdim kendi kendime.O zamanlar bugünki perakendecilik henüz ülkemiz de çok yeniydi ve her bakkal sahibi mahallenin en zengini olarak görüldü.

Yıllar geçti bir çok şey değişti,süper marketler bakkalları tahtından indirdi,bunun ile yetinmedi bir çok küçük işletmenin kapanmasına neden oldu.Lakin değişmeyen tek şey o gün bakkal işletenlerin,bugün ise markette çalışanların hala bayram-seyran demeden çalışıyor olması.

Gelişmiş avrupa ülkeleri ile ülkemizi mukayese edecek olursak bu konu da bir afrika ülkesi kadar geriyiz diyebiliriz.Zira avrupa da perakendecilik 100 yılın meslekleri arasın da gösterilip,bir çok üniversite de ders olarak veriliyorken,ülkemiz de bu konu hakkın da somut bir gelişme yok.

Bu sektör öylesine büyük ve çok sayıda istihdam potansiyeli içeriyor ki,işçi zamiri kategorisin de çalışanların,haklarını ve hukuklarını koruyaca bir yasaya ihtiyaç duyuluyor.Örneğin yıl olmuş 2014 hala 12 saat şeklin de çalışan marketler var ve bu fazla çalışma süresi işçiye yansımıyor...

Hele ki işletmelerin kapanış saatleri tam bir fiyasko.Zira 22:00 da kapanan bir marketin evrak işlerini hakketmesi 30 dk,yani iş yerinden çıkma saatiniz 22:30 oluyor.Bir saati de yola gidiyor olsa,23:30 da evde olmanız hayli   sinir bozucu.Vaktiyle bu konular TBMM dahilin de münazara ediyor rivayetleri kulamıza gelmişti,fakat astı-astarı olmayan söyleniden öteye geçemediç

Gönül ister ki,sosyal hayatı olan perakendecilerden olalım...

Sürekli bu konuların

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda