29.03.2014

Perakende Yasası



Mehmet Helvacı, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı"na ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tasarıyla getirilen yeniliklerden birinin il düzeyinde stratejik ticari plan hazırlanması olduğuna işaret etti.

Bu planın hazırlanmasında faaliyet konusu ve kollarına göre perakende işletmelerin birbirlerine, meskenlere, insan sağlığı bakımından risk oluşturan tesis ve benzeri yerler ile yerleşim merkezlerine mesafesinin dikkate alındığını aktaran Helvacı, böylece bir ticaret haritası çıkarıldığını kaydetti.

Bu sayede perakende işletmelerin kuruluş yerleri ile ilgili kuruluşlara bilgi sağlanarak, doğru yer seçimi yapamamaktan kaynaklanan zararların önüne geçileceğini belirten Helvacı, "Aynı zamanda alışveriş merkezleri ve büyük mağazaların yanlış yerlere kurulması sonucu oluşan çevresel ve sosyal sorunlar da engellenecektir" dedi. 

Helvacı, basitleştirilen izin süreci ile zaman ve maliyet kaybının önlenmek istendiğine dikkati çekerek, tasarı ile haksız ticari uygulamaların önüne geçilirken, sektöre yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı girişimcilerin teşvik edileceğini dile getirdi.

Tasarının, bürokrasinin azaltılması yönünde önemli bir adım olacağına değinen Helvacı, "İşyeri açılış süreçlerinin kolaylaştırılması ve bürokrasinin azaltılması ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) kurulması öngörülmüştür. Artık başvurular tek sistem üzerinden yürütülecek ve bütün perakende işletmelerinin kayıtları tek bir yerde toplanacaktır" ifadelerini kullandı.



- "Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler, alışveriş merkezlerinde faaliyet gösterebilecek"



Söz konusu yasa ile perakende işletmelerce talep edilen prim ve bedellerin kurala bağlanacağını vurgulayan Helvacı, üretici ve tedarikçiden temin edilen malların talebini doğrudan etkilemeyen prim ve bedellerin alınmasının önüne geçileceğini ifade etti. 

Helvacı, perakende işletmelerin üretici ve tedarikçilerden temin ederek işyerinde kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, artık üretici ve tedarikçinin markasına da yer verileceğini dile geitirdi.

Esnaf ve sanatkarların meslek kuruluşları eliyle tedarik ve dağıtım şirketleri kurulabileceğini anlatan Helvacı, "Bu sayede, esnaf ve sanatkar işletmeleri daha düşük maliyetlerle mal tedarik edebilecek ve haksız rekabet durumu ortadan kaldırılacaktır. Esnaf ve sanatkar işletmelerinin alışveriş merkezlerinde faaliyet gösterebilmelerine imkan sağlanacak, ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması amacıyla, bu meslek erbabının alışveriş merkezlerinde faaliyet göstermeleri mümkün hale gelebilecektir. Ayrıca büyük mağaza ve zincir mağazalar, yöresel ürünlerin satışı amacıyla, satış alanlarının en az yüzde 5'ine tekabül edecek şekilde raf tahsisi yapmak durumundadır" değerlendirmesinde bulundu.

İndirimli ve promosyonlu satış kampanyalarının özellikle süresine ilişkin esaslar belirlenerek belirli kurallarla sınırlandırılacağına işaret eden Helvacı, böylelikle haksız ticari uygulamaların önüne geçileceğini ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesinin sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda