8.11.2014

Perakendeciler Bir Kez Daha Yasa Dedi


TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Ankara PERDER Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i ziyaret etti.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek ve beraberindeki heyet  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i, Perakende Yasası’yla ilgili ziyaret etti. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmeye Mustafa Altunbilek’in beraberinde, Ankara PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Başdurak; Ankara PERDER Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Şekerci, Fatih Ayhan, Ali İhsan Gürel, Cengiz Bildirici; Ankara PERDER Üyeleri Mürsel Güven, Sadık Öğüt, Ahmet Karagöz, Ramazan Gülhan, İbrahim Erdem, Nuh Çelik ve Ankara PERDER Hukuk Danışmanı Av. Ramazan Aykış ile Ankara PERDER Koordinatörü Nuray Abbas ve Bakanlık çalışanları katıldı.
“Pazar Günü Tatil Olsun!”

Toplantıda ilk sözü alan TPF Başkanı Mustafa Altunbilek; “Satış alanlarının ulaştığı büyüklük, istihdam gücü ve ekonomiye katkısı ile ülkemizin önemli sektörlerinden birisini teşkil eden perakende sektörünün özel bir yasa ile düzenlenmesi gerekmektedir” dedi. Başkan Altunbilek, perakendenin meslek olarak görülmesinin önündeki en büyük engelin ise ”çalışma gün ve saatlerinin” yeniden düzenlenmesiyle aşılabileceğini belirtti.  

Mustafa Altunbilek konuşmasına şöyle devam etti: Sektörümüzün en önemli sorunlarından birisi olarak gördüğümüz çalışma saatlerinin ve günlerinin yasa ile düzenlenmesini talep ediyoruz. Perakende sektörü çalışanlarının bu işi bir meslek olarak görmelerinin sağlanabilmesi, sosyal hayatlarının bir düzene kavuşturulabilmesi amacıyla bu konunun Avrupa Birliği standartlarında ele alınması gerektiği açıktır. Bununla beraber mevcut yasalarımızda Pazar günü izne tabi çalışılıyor olması farklı uygulamaları da beraberinde getirmekte ve sektörde tek tip uygulamanın önüne geçmektedir. Bu konuda dini bayram günleri süresince ve Pazar günleri perakende işletmelerin kapalı olmasını ve mağaza açılış-kapanış saatlerinin yasa ile tek tip hale getirilmesini talep ediyoruz.”

Türkiye Perakendeciler Federasyon Başkanı Mustafa Altunbilek, sadece gıda sektöründe değil, tüm sektörlerde çalışanların evlerinde aileleri ve çocuklarına zaman ayıramadığına ve bunun aile birliğine zarar verdiğine dikkat çekerek, çalışma saatlerinin düzenlenmesini ve perakendede Pazar günlerinin tatil olarak ilan edilmesini istedi.
Ankara PERDER üyeleri, Pazar günü ve dini bayram günlerinde tatil uygulamasının yasa çerçevesinde düzenlenmesiyle aile birliğine büyük katkı sağlanacağını belirtirken, bu düzenleme ile perakendecilik meslek itibarının da artacağına ve sektörün önemli sorunlarından biri olan personel devamlılığının da olumlu yönde etkileneceğini ifade ettiler. Aynı zamanda küçük esnafın da korunmuş olacağına dikkat çeken zincir market sahipleri, Pazar günü mağazalarımızı kapatalım, çalışanlarımızla daha uzun yıllar birlikte çalışalım dediler.
 “Temiz Bir Çevrede Yaşamak Hepimizin Hakkı. Çevreye Zararlı Poşet Uygulamasından Vazgeçelim, File Kullanalım.”
TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, kullanılan poşetlerin çevreye verdiği zarara dikkat çekerek, bu konuda yasa içerisinde çok net bir tanımlamanın yapılması gerekliliğine işaret etti. Poşet yerine “file” kullanımının yaygınlaştırılmasının ve yasa ile poşetin engellenmesinin ekonomiye ve çevreye sağlayacağı katkı üzerinde görüş bildiren TPF üyeleri önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da ziyaret edeceklerini belirttiler.





“Sosyete Pazarlarının Yasal Düzenlemeye İhtiyacı Var.”
Hijyen ve sanitasyondan uzak, taşıma ve depolama şartlarının tamamen perakende disiplini dışında yapıldığı sosyete pazarı ve tanıtım günlerinin de yasa içerisinde düzenlenmesine dikkat çeken Ankara PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Başdurak, satılan gıdaların halk sağlığını tehdit ettiğini ve bu etkinliklerde satış yapanların hiç değişmediğini; ürünlerin illerin tanıtımı ile alakası olmadığını belirtti.
Perakande Yasa Tasarısı içerisinde yer alan Perekande Konseyi’nin içerisinde yer almak isteklerini Bakan Yardımcısına ileten TPF Yönetim Kurulu Başkanı Altunbilek ise “sektöre karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek istiyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı. 
“Bakan Yardımcısı Fatih Metin: “Tekrar Üzerinde Çalışılmasını Sağlayacağım.”
Toplantı sonunda Bakan Yardımcısı Fatih Metin, yasa hazırlığının oldukça ayrıntılı bir çalışma olduğunu ve bu nedenle uzun bir zamanda hazırlandığını ifade ederek; üretici, tedarikçi, perakendeci ve tüketicinin hak ve sorumluluklarını gözeterek yasal düzenlemeyi titizlikle yürüttüklerini ifade etti. Taslağın Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve sonrasındaki Bakanlar Kurulu Kararı neticesinde sonuçlanacağını ifade eden Metin, 1990’lardan itibaren tüketici alışkanlıklarının büyük ölçüde değişmesine paralel olarak perakende sektöründe de ciddi anlamda çıkışın yaşandığını belirtti. 
Çalışma gün ve saatlerine yönelik düzenleme açısından bakıldığında “geldiğimiz noktada siz perakendecileri arzu ettiği yerde değiliz ancak aldığım bilgilerle birlikte üzerinde tekrar çalıştıracağım” sözünü veren Bakan Yardımcısı Metin, poşetlerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de ortak çalışma yaptıkları bilgisini perakendecilerle  paylaştı.
Gelişmeleri sektör yetkililerine açıklayacağını ifade eden Gümrük Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin toplantı sonunda tüm perakendecilere duyarlılıkları için tek tek teşekkürlerini iletti.
Ankara PERDER

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda