13.02.2015

Perakendenin 675 bin çalışana ihtiyacı var!




Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, 2013-2023 yılları arasında modern perakende sektörünün 675 bin kişiyi istihdam edeceğini açıkladı.


BMD Başkanı Hüseyin Doğan, BMD Başkan Yardımcısı Sami Kariyo ve Deloitte Türkiye Tüketim Sektör Lideri Özgür Yalta, “Perakende Sektörü Eğitim İhtiyaç Raporu’nun sonuçlarını paylaştı.
Hüseyin Doğan, 2013-2023 yılları arasında modern perakende sektörünün 675 bin kişiyi istihdam edeceğini, nitelikli eleman sorununun çözümü için eğitim ve öğretim alt yapısının bu çerçevede dizayn edilmesini istedi. Doğan, Türkiye’nin marka ekonomisine dönüşümünü sağlamak için güçlü bir alt yapıya ve gerekli eğitime sahip, nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Nielsen Perakende Endeksi verilerine göre, gıda-dışı modern perakende sektörünün 2014’de ciro bazında yüzde 17 büyüdüğüne dikkat çeken Doğan, bu oranın, hazır giyimde yüzde 25 olarak gerçekleştiğini ifade etti.



SAMİ KARİYO: EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ NİTELİKLİ ÇALIŞAN

BMD Başkan Yardımcısı Sami Kariyo ise sektörde öne çıkan problemlere değinerek, bunun başında nitelikli çalışan sorununun geldiğini söyledi. Çalışanların üçte ikisinin meslek lisesi, yüksekokul veya üniversite ve üstü diplomasının bulunmadığına işaret eden Kariyo, yeni mezunların yüzde 63’ünün ise perakende sektörünün sorunlarına çözüm üretebilecek bilgi birikimiyle kariyerlerine başlamadıklarının ortaya çıktığını ifade etti. Kariyo, perakende sektöründeki tek istihdam yolunun “satış danışmanlığı” gibi yanlış bir algının hakim olduğunu belirterek, “Çeşitli trendlerin önümüzdeki dönemde sektörü etkilemesi bekleniyor. Bunun için sektöre yeni girecek işgücünün perakende sektörüne özgü bilgi ve becerilere sahip olması gerekiyor” dedi.



ÖZGÜR YALTA: GLOBAL BEKLENTİLERİ KARŞILAMAK İÇİN EĞİTİM ŞART

Deloitte Türkiye ortağı Özgür Yalta ise perakende sektörünü en çok etkilemesi beklenen uluslararası büyüme, büyük veri, hızlı moda ve yeni teknolojiler gibi trendler de dikkate alındığında merkezdeki çalışanlar için uluslararası vizyon ve yönetim yetkinliklerinin önemli olduğunu söyledi. Yalta ayrıca, pazar araştırmaları yapabilme, marka yönetimi yetkinlikleri, analitik yetkinlikler, veriye dayalı karar verme, teknolojiye hakimiyet, sosyal medya, pazarlama ve müşteri çözümleri, ticari odaklı estetik bakış açısı ile ürün yönetimi, yabancı dil bilgisinin de öne çıkacağını belirtti. Yalta, “Mağaza içi operasyonlar için gerekli insan kaynağını yetiştirecek meslek liseleri ve meslek yüksekokulları müfredatı ile perakende yönetimi alanındaki işgücünü yetiştirecek lisans programlarının hayata geçirilmesi kritik önem taşıyor” dedi.

Kaynak: Perapost.com

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda