28.03.2015

Perakende Akademileri




“Erken kalkan yol alır” diye başlamak istiyorum sözlerime. Perakendeciler başarının yetkin ve yetişmiş İnsan Kaynağından geçtiğini ve yetişmiş İnsan Kaynağının da Türkiye’de bulunmadığının artık farkına vardılar.

Geçen hafta okuduğum “ Ziylan grup Perakende Akademisi kuruyor” haberinden sonra merak ettim. Hangi Perakendeciler bu konuda mesafe almış. Gördüm ki yıllar önce farkına varan Migros, Teknosa, Mudo, Kığılı firmaları bu konuda hatırı sayılır derecede uzmanlaşmışlar. İpekyol, Şaypa, Kim, Ekomini ve bir çok firmada bu yolda emin adımlarla ilerlemekteler.

Capitol, Forum gibi AVM’ler de akademi çalışmalarında bulunarak, barındırdıkları perakendecilere destek olmuşlar.

Bunların yanında PERYÖN, PERDER gibi dernekler sektöre destek anlamında akademi çalışmalarında bulunmakta ve Eğitim firmaları da kendi içlerinde Akademiler kurarak sektöre hizmet vermeye başlamışlar.

Akademi uygulaması; Personel planlaması, yönetimi, eğitimi ve gelişiminde tüm dünyada kullanılan yaygın bir uygulamadır.

Eğitim firmaları ve özellikle Üniversiteler bu konuda uzmanlaşmaya ve firmalara destek olmaya çalışmaktadırlar. Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Aydın Üniversitesi ve bazı özel ve Anadolu Üniversitesi gibi devlet üniversiteleri de bu konuda hayli mesafe almış durumdalar.

Sektörde firmalar, hedeflerine göre ihtiyacı olan İnsan Kaynağını yetiştirmek için verilecek eğitimleri belirliyor ve bu doğrultuda bir akademik program oluşturuyor. Bu programlarda ise öncelikle Satış Yönetimi, İnsan Yönetimi, Liderlik ve Kişisel yetkinlik Eğitimleri ön plana çıkıyor.

Akademi sistem çatısını kurduktan sonra yaygın zincir perakendeciler maliyetleri düşürmek ve yaygınlaştırmak için e-eğitime önem vermişler. Bununla ilgili Enonta, infinityteknoloji gibi profesyonel firmalar ile çalışmışlar.

E-Eğitim ile Ofis uygulamaları, Oryantasyon, Kasa bilgisi, Ürün bilgisi gibi eğitimler, Hobi eğitimleri ve Duyuru, Blog, Kitap özetleri ve iletişim ile ilgili bilgilere de kolay ulaşılmaktadır.

Hatta firmalar bu akademik çalışmalarını Üniversitelerden veya M.E.B. Sertifika vererek belgelendirmektedirler.

Sizin hala düzenli, sürdürülebilir bir eğitim sistemiz yoksa rekabette şansınızda yok demektir. Unutmayın “Bireysel gelişim, Kurumsal gelişimi sağlar”...

MİGROS ( Akademig ) : Kuruluşu çok eskilere dayanan Akdemig. Sektördeki en kapsamlı yapıya sahip diyebiliriz. Kendi içinde Perakende meslek Yüksekokulu , Perakende Mağaza Yönetimi Akademisi ve Perakende İdari bilimler Fakültesi gibi yapılanmalara sahip. Yurt içi ve yurt dışı üniversite destekli eğitim içerikleri ve sertifikasyonları ile tam bir akademi diyebiliriz. 

KIĞILI : 2007 yılında kurulan Akademi Ki-gılı, e-öğrenme modülü aktif olarak kullanılmakta. 

TEKNOSA : 2005 yılında kurulan Teknosa Akademi MEB sertifikası veriyor. Akademinin e-öğrenme modülü de bulunmakta. 

İPEKYOL : 2013 Yılı başında projeye başlanmış. Satış eğitimi, Moda, Mesleki eğitim, Müşteri odaklılık, Temel Mağazacılık vb.. eğitimler içermekte. 

MUDO : 1999 Yılından bu yana çalışan 

MUDO Akademi özellikle iç eğiticileri kullanıyorlar. 

CAPİTOL AVM : 2004 yılından bu yana AVM’de ki tüm mağazaların çalışanlarına destek vermektedirler. 

FORUM AVM : Tüm AVM’lerinde Mağaza Yöneticilerine ve çalışanlara Satış Yönetimi, Perakendecilik ve mesleki seminerler verilmekte. 

Ahmet KİK 

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda