14.04.2015

Büyük Balık Küçük Balığı Yer Ama...




Gıda perakendesinde gittikçe belirginleşen “ Büyük balığın küçük balığı yeme” çabası ne kadar Amacına ulaşıyor görüntüsü verse de. Büyük balıkların ( Hiper ve Süper Formatlı ulusal marketler ) Önümüzdeki 5 sene içinde kıyıya vurmaları kaçınılmaz.

Bugün ulusal büyük zincirler satınalmalar ile m2’lerini artırarak cirolarını artırmaya çalışsalar da, M2 verimliliğini yakalamaları; yüklendikleri yatırım, personel ve genel gider maliyetleri ile çok zor. Bildiğimiz üzere Türkiye’de Uzman Mağazalaşmaların artması sonucu ( Teknosa, Watson, Madam Coco, Tekzen, Toyzshop vb..) Hipermarket Mağazacılığı AVM’lere sığınmış oralarda bile küçülerek süpermarket formatına dönmüştür. Artık hiçbir yatırımcı Hipermarket açmaya cesaret edememektedir. Uzun yıllardır en geçerli Ulusal Süpermarket konsepti ise Yerel Market ve Discount market baskısı ve Yine maliyetlerin etkisi ile tahtı sallanmakta.

Önümüzdeki 5 yıl içinde Süpermarket konseptleri de kendini ya iş yapış şekilleri veya Müşteri beklentileri ölçüsünde yenileyecek ya da tahtını çığ gibi büyüyen ve önünde durulması nerde ise imkansız Discount marketlere bırakacaktır. Günümüze geldiğimizde Ulusal Hipermarket ve Süpermarket zincirleri büyüme ile balina gibi irileşmekte ama o cüsse ile Ufak discount marketlerinin ve yerel zincirlerin levrek gibi kıvraklığını yakalayamayacaktır. Bu da onları karaya vurmalarına sebep olacaktır. Ulusal Hipermarket ve Süpermarket zincirleri verimlilik anlamın da çok çalışmalar yapmış m2’lerini düşürmüş, personel sayılarını azaltmış, iş yapış şekillerini değiştirmişlerdir ve buna hala devam etmektedirler. Fakat bu değişimleri ile bile onların 2020 yılına ayakta kalmaları zor görülmektedir. "Perakende Sektörü'nün duayen ismi Servet Topaloğlu’nun, Söylediği Sürdürülebilir Büyüme için "Diriliği Kaybetmeden İrileşmek" çabasının bile önümüzdeki 5 yılda yetersiz kalacağı düşüncesindeyim. Evet gelecek discount marketlerde; çünkü müşteriyi ve perakendeyi çok iyi okuyorlar.

Her alanda sadeler. Prensipleri , fazla hiçbir şeyi sevmiyorlar; Fazla ürün, fazla kampanya, fazla çalışan, Fazla Hiyararşi, fazla yatırım Ve gün geçtikçe Hiper ve süpermarketlerin etrafını çevirerek yavaş yavaş onların hareket kabiliyetini azaltmaktadırlar. Yani şimdilik Büyük balık küçük balığı yer görünse de; Büyük balıkların işi zor. Karaya vurmaları çok uzak değil.

Ahmet Kik


Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda