1.04.2015

İş Bulma - Balık Tutma Öğretisi-




Merhaba iş hayatına yeni başlayacak veya iş hayatında yeni kariyer arayışında bulunacaklara iş arama ve balık tutma arasındaki benzerlikleri göstererek yardımcı olmaya çalışacağım. 

Balık tutmak ve iş aramanın en büyük benzerliği sabır, soğukkanlılık ve hızlı refleks istemesidir.

· Öncelikle nasıl bir balık ( iş ) istediğinize karar verin. Deniz, ırmak, göl balığımı yani sevdiğiniz sektörü seçin. · Kendinize sizin gibi, balık ( İş ) tutmaya çalışan arkadaşlar edinin. Bu süreçte psikolojik olarak destek olacaklardır.

· Balık ( iş ) tutabileceğiniz yerlere ( Size uygun ilan veren şirketler, Kariyer siteleri vb.. ) hatta, ( İlan vermeyen şirketler - Pozisyonları dolu) kara parçasına bile oltalar (CV) atın. Bugünün kara parçası, yarın balık dolu deniz olabilir.

· Martıları ( Headhunter ) izleyin. Onlar balığın çok olduğu yerde avlanırlar. Bulabiliyorsanız Headhunter ( Beyin Avcısı ) şirketlere cv gönderin.

· Tutacağınız balığın ( İş ) bulunduğu yere göre kurşun mu ? Mantar mı ? Takacağınıza karar verin. Ön yazı önemlidir. Mutlaka CV'nize ön yazı ekleyiniz. Ön yazı işin durumuna göre kısa ve öz olmalı. Pozisyonda ki beklentilerine göre cümleler belirlenmelidir.

· Ne kadar çok yere olta atarsanız ( CV ) o kadar şansınız artar.

· Şeffaf misina kullanın. CV’niz net anlaşılır olsun. Misinanın kalınlığını tutacağınız balığın büyüklüğüne göre belirleyin. CV içeriği pozisyonun beklentilerine göre belirleyin. Gerekirse rakamsal veriler, Bitirilen projelerin detayları olsun.

· Oltanızdaki (CV) yemi her suya göre ( Sektör ), Balığa ( Pozisyona ) göre değiştirin. Çünkü firmalar verdiği ilanda ki yetkinliklere göre eleman ararlar. CV'nizde o yetkinliklerinizi ön plana çıkarın.

· Misinanızı arada sırada çekin, aynı yerde kalmasın. Yani CV'nizi belirli periyotlarda güncelleyin. Güncel CV'ler ilgi çeker.

· Balık tutma işiniz bittiğinde elinizde yem kalmış ise onları avlandığınız yere atarak yemleyin. Daha sonra yeniden balık tutmaya ihtiyacınız olabilir. Yeniden iş arama ihtiyacınız veya kariyer yapma ihtiyanız olabilir. Bu nedenle iş arama network'unuz açık kalsın.

· Oltayı attınız ama taşa takıldı, çekmekte zorlanıyorsanız kısa çekip bırakmalarla kurtarabilirsiniz. Başvurunuz firma tarafından alındı ama değerlendirme süreci uzadı ise mutlaka karşı tarafı telefonla veya e-maille kendinizi hatırlatınız ( Özel günü kutlama, CV güncelleme, görüşmedeki ilgiden dolayı teşekkür vb..) ama abartı'ya kaçmayınız, gerip koparmayınız.

· Balık tutarken olta takılı kaldı veya balığı kaçırdınız. Üzülmeyiniz ve yaptığınız hataları gözden geçirip, yeniden zaman kollayınız. CV'niz değerlendirme aşamasında veya görüşmeden sonra olumsuz oldu ise. Hatalarınızı gözden geçiriniz ve ilgili kişilere mutlaka teşekkür yazısı gönderiniz. Çünkü daha sonra sizin veya onların yeniden ihtiyacı olabilir.

· Balık tutma niyetinizi tüm arkadaşlarınız bilsin. Bir gün size bilmediğiniz bir yerdebalık akını olduğunda haber verebililirler. Network'ünüzü sağlam tutun.

· Diyelim ki bir iki ufak balık tuttunuz ama büyük bir balık tutmak istiyorsunuz. Mutlaka su dolu leğeniniz olsun balıkları öldürmeyin. Akşama eve ufakta olsa taze balık götürmekte fayda var. 

Olumlu bir iş görüşmesi oldu ise ve diğer büyük işlerden haber bekliyorsanız. Diğer olumlu görüşmeleri hemen geri çevirmeyin. Değerlendirmek için süre isteyin. Unutmayın ki; Balık tutmak zor iştir. Tekniği olduğu kadar şans faktörüde önemlidir. Moral, motivasyon, sabır, hatalardan ders alma bu işin püf noktalarıdır. "Siz balık tutmaya karar verin. Mutlaka ufak veya büyük bir balık tutarsınız" 

Rastgele... 

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda