11.04.2015

Perakende de Personel Maliyeti




Mağazacılıkta maliyetler çok önemlidir. Bir mağazanın en büyük maliyet kalemleri Personel, Finansman, Faaliyet, Kira, Reklam ve ilan giderleridir.

Peki bir perakendeci cirosunun ne kadarını personel maliyeti olarak ayırmalıdır ? Personel maliyeti derken personel için yapılmış tüm kanuni ve şirkete özgü giderler dahil maliyetler göz önüne alınmalıdır. Ücret ödemelerinden, prim ödemeleri, özel sigortalar, kıyafet, yemek, ulaşım ödemeleri, eğitim maliyetleri vb.. Bu oran şirketlerde değişkenlik gösterse bile ortalama ciroya göre en fazla % 6,5 - % 7 arasında bir personel gideri firmanın sağlıklı çalışması için yeterli olacaktır.

 Karlılık durumuna göre bu oran % 10'lara kadar çıkabilir. Zincir mağazacılıkta bu orana genel bakmakta fayda vardır. Mağaza bazında bakıldığında bu oran pek birşey ifade etmeyebilir. Cirosu çok iyi olan bir mağazada % 3,5 - % 4 civarı olan bir oran başka bir mağazada % 10'lara yaklaşmış olabilir. Aynı şekilde bu oran yıllık hedef olmalıdır. Çünkü perakendecinin ciroları aylara, sezonlara göre farklılıklar göstermektedir.

Bu oranları yakalamak için norm kadrolar doğru belirlenmelidir. Norm kadronun az veya çok olması şirket zararına veya personel mutsuzluğuna yol açar. Personel devir oranı düşürülmelidir.Bu oranın yüksekliğide personel maliyetlerini yükseltir. Tabii ki diğer bir etkende ciro hedeflerinin doğru belirlenmiş olmasıdır. Eğer ciroda bir sorun varsa, ciro artışı için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda