24.05.2015

Balinaların Beslenmesi



Perakendenin nabzını tutan Perakende Kuşu, son yılların önemli gelişmelerinden birisi olan Carrefour'un önemli perakende zincirlerinden Kiler'i satın almasını değerlendirdi:

"Balinalar özellikle “krill” denilen karidese benzer küçük balıkları yiyerek besin depolarlar. Büyük balık pek yemezler. Görünen o ki sektörümüzdeki balinalarda hala düzensiz beslenmeye devam ediyor. Carrefour’da sektörümüzün düzensiz beslenen büyük balinalarından biridir. Gima, Pınar Marketler, Alpark, 1e1, Kiler gibi marketleri bünyesine katarak düzensiz beslenme alışkanlığından bir türlü kurtulamamıştır. Gima ile birleşmesinin sancıları uzun yıllar sürmüş diğer 30-40 mağazalı marketleri ise direk mideye indirerek onların kılçıklı olduğunun farkına sonradan varmış ve çoğu mağazalarını 1-2 sene içinde kapatmıştır.

Kiler; büyüklük, kılçık ve tat olarak yemesi zor bir balıktır. Kiler’in kendine özgü bir yaşam sistemi vardır. Kendine özgü bir iş zekası ve hareket kabiliyeti vardır. Carrefour’un Kiler’i hazmetmesi ve kendi bünyesine faydalı hale getirmesi tahminim 2-3 yıl alır. E madem Carrefour sindirime niyetlenmiş, o zaman hazmetmesi için bir kaç öneri: Balinaların mide öz suyunda hizmetkar mikroorganizmalar vardır. Bu mikroorganizmalar balinanın zehirlenmesini önler ve hazmını kolaylaştırır. Yani Carrefour bu birleşme sonucunda böyle büyük bir insan kaynağını, süreçlerini çok çok iyi yönetmelidir. Kiler’de çalışan çok başarılı, lider yöneticileri doğru belirleyip, eğitip iyi bir oryantasyonla Carrefour’a adapte etmelidir. Bu yöntemle kazanılan lider yöneticilerin Kiler’in Carrefour’a adaptasyonunda yapıcı rol oynayacaklarına inanıyorum.

 Kısa sürede mağazaları karlılık olarak değerlendirmeli (Carrefour Kiler’in marketlerinin karlılık değerlendirmesi yaparken, kendi iş yapış sistemine ve maliyetlendirmesine göre değerlendirmeli) zarar eden mağazalarından bir an önce kurtulmalı. Onlar ne kadar uzun süre kalırsa boğaza takılma ihtimali gittikçe artar. Ama yine de tek tavsiyem balinaların beslenme alışkanlığına dikkat etmesi, bu tür beslenme alışkanlığı onlara cüsse olarak değil, sağlık sorunu olarak geri dönecektir."

Ahmet KİK

1 yorum :

  1. Büyük cesaret Kiler perakendenin neredeyse hiç kar edemeyen ender marketlerindendir.Ümit Kiler şimdi kim bilir nasıl da seviniyordur Kileri sattığına...

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda