12.05.2015

Perakendede Planlamanın Değeri



Planlama deyince insanlar (şirketler) “Aman ne gerek var, eskiden planlama mı vardı?” diye düşünürler. Aslında konu sadece “eskiden yapmıyorduk şimdi de yapmayalım” anlayışından daha çok, planlamanın kendileri için ne gibi fayda sağlayacağını bilmediklerinden kaynaklanmaktadır.
Planlama öncelikle zihinde başlar ve planlamanın gücünü bilen kişiler bir zamanlar nasıl plansız çalıştıklarını düşündükçe hayıflanırlar.
Planlama sadece harcanan bir zaman olarak görülüyor. Bunun nedeni ise yapılan her planın mutlaka öngörüldüğü gibi gerçekleşecek zannedilmesidir.
İşin yöneticisi olarak ister firma sahibi olun isterseniz profesyonel yönetici olun, olasılıkları düşünüp çeşitli, alternatif yollar hakkında çeşitli senaryolar hazırlarsanız tam anlamıyla planlamanın gücünü görebilirsiniz.
Planlama yaparak karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara hazırlıklı olursunuz.
Planlamanın ardından, planınızın herhangi bir parçası olumsuz geliştiğinde yerine geçecek yeni bir taktik bulursunuz.
Ancak planlama yapmadan hareket ettiğinizde karşınıza çıkabilecek engelleri de görme şansınız olmaz, her bir engele hazırlanmadan takılır yolda düşersiniz. Perakendede Planlamanın Değeri işte o zaman daha iyi anlarız, ancak bunun için biraz geç olmuş olur.
Şimdiye kadar “idare ettik” diyenler var biliyorum, ancak nereye kadar idare edeceksiniz. Kaldı ki küçük bir işletme olarak karşınıza çıkabilecek engelleri aşarsınız zaten, ancak yapı büyüdükçe tek başınıza hangi engeli aşabilirsiniz.
Planlama önemli hususların altını çizmek için bir araçtır.
Planlama siz ve ekibiniz için neyin önemli olup neyin olmadığını görmek için de iyi bir araçtır. Özellikle finansal açıdan önemli olan konuları görmek, ileride oluşabilecek olumsuz bir durumda siz veya ekip üyelerinden biri bu doğrultuda nasıl bir karar alması gerektiği hakkında fikir sahibi olur.
Planlama hedefe ulaşmak için rotayı gösteren bir araçtır.
Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez 
Montaigne’nin bir sözüdür Bir insanın hedefi yoksa geleceğini planlamamışsa ulaşabileceği amaçları belirlememişse yerinde saymaya mahkumdur
Ancak hedefi olan ve bunun için çaba gösteren insanlar ilerleme gösterebilir Bunun yanı sıra bir takım ile birlikte hareket ediliyorsa ve bu takıma da bu hedefler anlatılmışsa, hedefe ulaşılmaması için hiçbir neden olamaz.

Planlama tasarruf ve birikim yapma aracıdır.

Satış yaparken önlerine çıkabilecek zorlukları, harcanacak çabayı ve elde edilecekleri gösterdikçe insanları harcama yerine tasarrufa teşvik edersiniz. Birikimin ve ne zaman yatırım yapılacağının önemini çok daha iyi kavrar ona göre hareket edersiniz.
Planlama çeşitlendirme ve yönlendirme aracıdır.
Hedeflerinize ulaşmak için çizdiğiniz yoldan gitmekte sıkıntı çekiyorsanız planınızdaki alternatif yolları denersiniz hatta “tüm yumurtaları aynı sepete koymamak” için de harekete geçip, başka yerlerden de gelir sağlayacak imkanlar araştırıp bulabilirsiniz. Aynı durum masrafları kısmak için de düşünülebilir.
Planlamanın bir sonraki adımı ise bütçe yapmaktır.
Bütçe deyince çok da abartılacak şey değil. Aslında düşündüğünüz ve kararlaştırdığınız planları rakamsal verilere dökmektir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda