4.07.2015

Göz Takip Sistemi Ve Mağazacılık




"EYE TRACKING" Göz takibi veya bakış takibi olarak adlandıracağımız bu teknik aslında kişinin nereye baktığının bulunmasını sağlar. Uygulamada yapılan ise, gözün hareketlerinin ve bu hareketler sırasında gözbebeğinin durumunun kaydedilmesidir. Yüksek hassasiyet gerektiren bu işlemler, genel olarak "Eye Tracker - göz takipçisi" olarak adlandırabileceğimiz cihazlarla yapılır.


 Mağazacılıkta Müşterilerin göz hareketlerini izleyerek Mağazanın hangi bölümünün dikkat çektiğini belirlemeye yönelik araştırmalarda kullanılmıştır. Bilişsel psikoloji alanında yapılan çalışmalar dikkatin bir anda birden fazla nesneye odaklanamadığını göstermektedir . Bu sistemden faydalanarak otomobillerin iç dizaynları,Uçakların pilot kabinleri,Reklam çalışmaları tasarlanmıştır. Tabiki bundan mağazacılıkta nasibini almıştır.
- Algılama yönü, Müşterinin dikkatini dağıtmayacak biçimde düzenlenmelidir.Görsel unsurlar gözün normal hareketlerine uyucak bir yönde yerleştirilmelidir. Göz alışkanlık gereği, soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru bir yön izler. Gözün yatay hareketleri ise dikey hareketlerine göre daha kıvrak ve hızlıdır. Ayrıca göz; büyükten küçüğe, koyu tondan açık tona, renkliden renksize, alışılmış olandan alışılmamış olana doğru bir algılama sırası izler.


 - Logo,Fiyat ve Teşhir yazılarında temiz anlaşılır fontlar ve imajlar daha çok göz odağı sağlar.
- Font büyüklüğü izleme davranışını etkiler.
- Beyaz alan iyidir.
- İlk göz hareketi yukarı sol köşeye odaklanır.
 - Göz,köşeleri ve boşlukları daha çabuk algılar.
- Renkler gözün algı sırasını değiştirir.


 Otomobil kullanırken tüm dikkatinizi yola verdiğinizi varsayalım. Bir yandan yol kenarlarındaki trafik işaretlerini kollarken, diğer yandan dikkatinizi önünüzdeki yolun kıvrımlarına ve önünüzdeki araca yoğunlaştırırsınız. Bir grup psikologlara göre beyninizin yol kenarındaki reklâm panolarını dikkate alma olasılığı çok düşüktür. Diğer grupta ise gözünüzü açtığınız andan itibaren her şeyi algıladığınızı, beynin bu bilgileri anında önem sırasına göre sıraya dizdiğini ileri sürüyor. Böylece siz sürücü koltuğunda iken, beynin görsel sistemi reklâm panosunu görür, ancak önceliği yoldaki viraja verir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda