10.08.2015

Haziran 2015 Avm Ciro Endeksi


AVM Ciro Endeksi haziran 2015 döneminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artarak 171 puana ulaştı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin haziran ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi haziranda 2014’ün aynı ayına kıyasla yüzde 4,9 yükselişle 171 puan olarak gerçekleşti.
AVM Endeksi ikinci çeyrek bazında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 artış gösterdi. Endeks ikinci çeyrekte 175 puana ulaştı.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre 8 puan artarak metrekare başına 652 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 801 lira, Anadolu’da ise 553 lira oldu.
Metrekare başına düşen cirolarda çeyrek bazında da artış yaşandı. 2015 yılı ikinci çeyreğinde AVM’lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,2 artarak 666 puana çıktı.
Haziranda AVM ziyaretçisi azaldı
AVM Ciro Endeksi’nde haziran ayında kategoriler bazında en yüksek ciro artışı yüzde 24 ile diğer alan cirolarında yaşandı. Geçen yılın haziran ayı ile karşılaştırıldığında endeks, teknoloji kategorisinde yüzde 16, ayakkabı kategorisinde yüzde 4, yiyecek kategorisinde ise yüzde 3 artış gösterdi. Aynı dönemde giyim cirolarında yüzde 2, hipermarket cirolarında ise yüzde 7 düşüş kaydedildi. Haziran ayında yüzde 3 düşüş gözlenen ziyaret sayısı endeksi, ikinci çeyrek bazında ise geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 2,4’lük artışla 100 puana ulaştı.

“İnsanlar bu dönemde daha temkinli davrandı”
AYD Başkanı Hulusi Belgü, endeks sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, AVM ciro endeksinde 2015 yılı haziran ayı ve ikinci çeyrek döneminde kaydedilen artışların yanı sıra teknoloji harcamalarının geçen seneki taksit ve kredi kartlarındaki kısıtlamalar sonrası tekrar yükselişe geçtiğini kaydetti.
Seçim sonrası belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde gelen ciro artışının sevindirici olduğunu belirten Belgü, “Ancak bir önceki mayıs ayıyla karşılaştırıldığına metrekare başına düşen ciroların gerilemesi ve yine haziran döneminde ziyaret sayısındaki azalma, insanların bu dönemde tüketim konusunda daha temkinli davrandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda