29.08.2015

Mustafa Altunbilek'ten Önemli Çağrı


Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek; manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV oranının toptanda olduğu gibi perakende de yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi çağrısında bulundu



Türkiye'nin istihdamda en büyük üçüncü sektörü olan perakende, istikrarlı büyümesini perçinlemek ve tüketicilerin daha ucuza alışveriş yapabilmeleri için KDV indirimini gündeme aldı. Yerel perakende zincirlerinin 377 üye ve 4 bine yakın satış noktasıyla yılda 10 milyar dolarlık ciroya imza attığını belirten TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, sektörün sürdürülebilir başarı yakalaması, 2023 yılına kadar 70 milyar TL cirosal büyüklüğe ulaşabilmesi için KDV gibi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.


Cumhuriyetin 100’üncü yılında hedef 70 milyar TL
Organize yerel perakendenin hedeflerine ulaşabilmesi için devlet tarafından desteklenme ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Altunbilek, “Yılsonu itibari ile ortalama yüzde 14 büyümeyi hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında ciromuzu 70 milyar TL’ye ulaşmaya çabalayan sektörümüz yalnız başına bırakılmamalı. Bu nedenle toptanda olduğu gibi yerel perakende de manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV düzenlemesibekliyoruz. Bu ürünler tüketicilerin en çok ihtiyaç duyduğu ürünler olup geri dönüşümün en hızlı alınacağı ürünlerdir.” dedi.

“Rekabet etmek ve ucuza satmak için indirim istiyoruz”
Yerel perakendenin agresif bir büyüme beklentisinde olmadan, istikrara dayalı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Altunbilek, şu bilgileri verdi: “KDV indirimi ile kayıtdışılık, haksız rekabet gibi önemli konuların önüne geçilirken, tüketiciler Türkiye genelinde daha ucuza alışveriş yapabilecek. Peki nasıl? Örneğin pirinci ele alalım. Bu ürün için alım yapıldığında 5.05 TL +0.05 KDV olduğunda 5,10 TL’lik maliyet oluşuyor. Satarken KDV yüzde 1 yerine yüzde 8 olduğunda maliyetimiz 5.05 TL+0.40 TL KDV olduğunda maliyet 5.45 TL olmaktadır. Dolayısıyla tüketici yüzde 7 indirimli ürünler alabilecek. Depolama, taşıma, iletişim, market kirası, istihdam, eğitim ve diğer giderler için de işletme karı olarak bu ürünü satmaya kalksanız 5,9 TL’ye geliyor ki, 1 kilo pirinci bu fiyata satmanız mümkün değil. Minimum kârlarla tüketicilerimizi memnun etmemiz, rekabet ederek gücü kendimizde bulmamız gerekiyor. Yüzde 8 yerine yüzde 1 KDV tüketicide alım gücünü, bizlerde de rekabet gücünü; büyüme gücünü destekleyecek.”

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda