2.09.2015

Perakendecinin Survivor'ı Başlıyor



 “Perakendecinin okulların açılması ile başlayan ve yılbaşına kadar olan satış süreci, cirolarının en tavan yaptığı zamanlardır. (İş kolu ve yazlık yerlerdeki perakendeciler hariç.) Yılın son 4 ayında perakendeci ilk 8 ayın durumuna göre 2015 yılının hedeflerini kapatmaya uğraşır.
En çok çabayı bu zamanlarda harcar. Şimdi ülkenin ekonomik durumu, okulların açılmasının ertelenmesi ve erken seçim kararı perakendeciyi çok olumsuz etkileyecektir. Dolar’ın yükselmesi, ilerisinin belirsizliği, okulların açılmasının ertelemesinin 4 aylık ciro’yu 3 aya sıkıştırma gereği ve Erken seçimin getirdiği belirsizliklerin tüketicilerde alışverişe yönelmeme etkisi, perakendeye büyük bir darbe vuracaktır.

Öncelikle şimdiden ev, otomobil ve lüks tüketimleri kısılacak. Gündemdeki belirsizlik, yastık altı paralarını veya parayı cepte tutmayı artıracak. Kişiler acil ihtiyaçları dışında alışveriş yapmamaya özen gösterecek. Önümüzdeki aylarda bundan kurtulmak isteyen perakendeci, daha dikkatli ticaret yapmaya ve müşterisinin yastık altı veya cepteki parasını almak için varını yoğunu yoğun reklam kampanyalarına harcamaya başlayacak.

Tabiri caiz ise iki ayağı bir pabuca girecek ve krizden fırsat yaratma hikâyeleri ile bir 3 ayı geçirecek. Evet, “Perakendecinin Survivor”ı asıl şimdi başlıyor. 2015 sonu yine birleşmeler ve devretmeler yaşayacağız. Birçok perakendeci ayakta durmakta zorlanacak. Bunlar Balinalar bile olsa…”

Ahmet KİK

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda