24.11.2015

Perakende de Planlama



Perakendecilerin karşılaştığı en büyük problem doğru ürün karışımını mümkün olan en az stok seviyesi ile beklenen satışı karşılamak için gerekli aksiyonları almaktır.
Perakendeciler stoklu çalışmayı sevdiklerinden minimum stok ilk etapta bazı aksaklıkları beraberinde getirir.
Beklenenden fazla stoklar, stok maliyeti yanında ister istemez indirime doğru giden bir yolun başlangıcı olmaktadır. Mağazalarda yeterli stok karışımını bulundurmamak satış kaybının yanında müşteri kaybına sebep olacaktır. Bu denge müşteri memnuniyetini sağlamanın zorlaştığı, rekabetin sertleştiği ve yatırımcıların operasyon maliyetleri üzerindeki baskıları yüzünden son yıllarda oldukça önem kazanmaktadır.
Piyasa şartlarında rekabet edebilmek için daha detaylı, ihtiyaç talebine ve tahminlere dayalı bir planlama sistemine ihtiyaç vardır. Başlıca aktörleri şu şekilde sayabiliriz. Ürün yönetimi , satın alma (buying), sınıflandırma yönetimiürün dağıtımı (allocation) ve ikmal süreçleri (replenishment) gibi tüm perakende planlama süreçlerini kapsamak zorundadır. Amaç perakendecilerin stratejik hedefleri doğrultusunda en etkin biçimde doğru ürünü, doğru fiyat ile doğru zamanda, doğru mağazada müşteriyle buluşmasını sağlamaktır.
Sonuç olarak çok az perakendeci şu an satış noktası verisini kullanarak satın alma ve asorti planı oluşturmakta ya da etkin bir dağıtım ve ikmal süreci yönetebilmektedir. Mesela uygun ürünlerin ve bedenlerin uygun mağazalara gidip gitmediğini belirleyecek sistemlere sahip olmayan birçok perakendeci bulunmaktadır. Perakendesektöründe IT şirketleri için oldukça geniş bir ürün geliştirme alanı bulunmaktadır ancak geliştirilen sistemler esnek olmalı, perakendecinin iş akışına uyabilmeli ve tekil ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretebilmelidir.
Planlama süreci nasıl olmalı?
  1. Analitik olmalı
    Birçok perakendeci geçmiş verilere ve tecrübelere dayalı temel bir mantık ile planlama yapar, ancak günümüzün dünyasında bu kadar yeni ürüne ve farklı müşteri beklentisine bu şekilde cevap veremez hale gelmişlerdir. Bu duruma uyum sağlayan perakendeciler çok daha bilimsel ve analitik analiz araçlarına yönelmiş bulunmaktadır. Bu araçlar müşteri profili, mağaza tipi, mağaza yeri, hava durumu ve ürün özelliklerine gibi birçok faktörü bir araya getirerek kullanılabilir bir veri seti oluşturmaktadır.
  2. Karmaşıklığı yönetmeli
    Planlama sistemine her yeni fonksiyon eklendiğine karmaşıklık düzeyinde de bir artış beklenmektedir ancak sisteminin ortak hedeflere odaklanmayı sağlayacak, karmaşıklığı gizleyecek ara yüzlere sahip olması gerekir. Kolay anlaşılır özet raporların yanında hızlı tepki vermeyi sağlayacak uyarı sistemlerine sahip olmalıdır. Ayrıca güvenilir tahminler üretebilmeli ve tahminlere göre gelecekte karşılaşılabilecek durumlar için uyarılar üretmelidir.
  3. Dinamik olmalı
    Sezon başında mevcut planlar yapılır. Sezon içi yönetimde bazen bu kararların güncellenmesi gerekecektir. Her yeni veri ile perakendecilerin planlarını ve tahminlerini güncellemesi, planlama süreçlerinin dinamik olarak kabul edilmesi ve değişen koşullar ile kendini güncellemesi gereklidir.
  4. Takip edilebilir olmalı
    Planlama süreçlerinin tedarik zinciri ile sıkı bir birliktelik içinde olması gerekir, planlarda meydana gelen değişikliklerin tedarik zinciri içindeki öğeleri nasıl etkileyeceğini bilmek planın uygulanabilirliği için çok önemli taşıyacaktır. Burada siparişinizi geçmeden önce tedarikçinizin mevcut kapasitesini bilmelisiniz. Alınacak ürün adetini stoklayabilecek mevcut deponuz ve yeterli dağıtım kanalına sahip misiniz.
  5. Sedat Aydın

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda