6.12.2015

Altunbilek Uyardı



Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, 2016’da asgari ücrette gerçekleşmesi planlanan artış, yeni yılla birlikte değişmesi gereken minimum 10 bin yazar kasa ve gıdada KDV oranları nedeniyle artan yükü, sektörün tek başına taşıyamayacağını söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Altunbilek, önlem alınmadığı takdirde sektörde yaprak dökümü yaşanılacağını belirterek, “Hiç istenmese de perakendede cirosu düşük marketler kapanabilir ve istihdam azaltma yoluna gidilebilir” dedi.
Altunbilek, 200 milyar doları aşkın cirosuyla Türkiye’de toplam ticarette yüzde 13, toplam istihdamda ise yüzde 17 payı olan perakende sektörünün sürdürülebilir büyümesi için yeni hükümetten beklentileri olduğunu belirtti.
1 Kasım genel seçimleriyle birlikte belirsizliğin ortadan kalktığını, tek parti istikrarının ekonomiye olumlu yansımaları olacağını aktaran Altunbilek, yeni hükumetten taleplerinin ekonomik planlamalara öncelik verilmesi olduğunu dile getirdi.
Tedbir alınmazsa yerel perakendeyi, zor günler bekliyor
Altunbilek, “Başta Perakende Yasası’nda var olan eksik ayaklar olmak üzere, 2016 yılının başından itibaren sektörün gelişimi ve büyümesinin önünde duvar oluşturan gündemlerin acilen ele alınması gerekiyor. Aksi takdirde, her yıl çift haneli büyüyen yerel perakendeyi, zor günler bekliyor” ifadelerini kullandı.
TPF bünyesinde faaliyet gösteren 374 üye ve 4 bin civarında şubede, toplamda 72 bine yakın çalışan bulunduğunu belirten Altunbilek, çalışanların yüzde 80’inin ise asgari ücrete tabi olduğunu kaydetti.
Asgari ücrette gerçekleşmesi beklenen artışın işverene kişi başı maliyetinin 456 TL olacağını belirten Altunbilek, “Karlılığın minimum seviyelere indiği sektörümüzün, bu artıştan olumsuz etkileneceği ortada. Elbette çalışanların daha insani ücretler kazanması bizler için de oldukça kıymetli ancak bu yükü, sabit maliyetlerimiz her geçen gün artarken tek başına kaldırabilmemiz, diğer etkenlerle birlikte düşündüğümüzde mümkün değil” diye konuştu.
“Sadece yerel marketlerde değiştirilmesi gereken 10 bini aşkın yazar kasa var” 
Altunbilek, asgari ücrete ek olarak, 2016’da eski yazar kasaların yeni nesil kasalarla değiştirilmesini öngören uygulamanın da sektöre ek yük getireceğini kaydetti. Altunbilek, şöyle devam etti:
“Sadece yerel marketlerde değiştirilmesi gereken 10 bini aşkın yazar kasa var. Maliyeti, her bir kasa için binlerce TL. Rekabeti olumsuz etkileyen KDV konusu ise ayrı bir problem. Gıdada KDV oranlarının yüzde 1’e çekilmesi gerekir. Perakendecinin sırtındaki yükü azaltmaya yönelik hükumetimizce bir adım atılmaz ise, önümüzdeki süreçte, korkarım ki maliyetleri dengelemek ve ayakta kalabilmek çok daha zor olacak ve sektörümüzde yaprak dökümü yaşanacak.”
Beklenti ve çözüm önerilerini de sıralayan Altunbilek, “Beklentimiz asgari ücrette kişi başı 456 TL’lik ek maliyetin bir kısmını devletin üstlenmesi, KDV oranlarında indirim ve yeni nesil yazar kasalarda ek süre” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda