16.02.2016

Federasyon Et Fiyatlarının Düşeceğine İnanmıyor



Türkiye perakendesinin çatı kuruluş Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek ette uygulanacak tavan fiyat uygulamasıyla fiyatların düşeceğine inanmadığını açıkladı.

TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, ette tavan fiyat uygulamasına yönelik şu açıklamalarda bulundu: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, kırmızı et sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek et tavan fiyatını belirlediği görüşmelere maalesef bizler yerel marketler olarak davet edilmedik. Dolayısıyla konuya ilişkin bir ön bilgimiz olmadığı gibi, görüşümüzü de beyan edemedik. 

Okuduğumuz haberlerde gördüğümüz kadarıyla, görüşmelerde Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri, Türkiye Kasaplar Federasyonu yer almış. Ancak şunu söylememiz gerekir ki, Türkiye’deki et satışının çok büyük bir bölümü marketlerde gerçekleştiriliyor. Yine de durum hangi aşamada, tavan fiyatlar konusunda net bir yol haritası çizildi mi bilmiyoruz. Belki de üreticilerle ve federasyonlarla yapılan bu görüşmelerin ardından, gıda perakendecileri ile de bir araya gelinecektir.

TPF olarak, ette tavan fiyat uygulaması ile fiyatların düşeceğini ise maalesef düşünmüyoruz. Yerel marketlerimizde eti, bulunduğumuz bölgedeki üreticilerden temin ediyoruz. Yerel perakendecilerin hiçbiri, Et ve Süt Kurumu’ndan et almıyor çünkü sektörümüzün talebi, kurumun temin edebileceğinden çok daha fazla. Açıklanan tavan fiyat ile etin 34 TL’ye, kıymanın ise 32 TL’ye satılabileceği belirtiliyor. Şunu söyleyebiliriz ki; bugün TPF üyesi marketler olarak, 23 TL’ye et alsak bile, yüzde 20 kemik firesi, yüzde 20 işletme maliyeti ve yüzde 8 KDV ile etin fiyatı otomatik olarak 35 liralara yükseliyor. Sadece buradan yola çıktığımızda bile, maalesef öngörülen fiyatların üzerine çıkıyor. Belirlendiği iddia edilen fiyattan satmak, işletmelerin zararına satması anlamına gelecektir. İthalat konusunda uygun platform yakalanırsa ya da zaten yakalandı ise, bu fiyatlara elbette satılabilir. Ancak bu noktada da rekabette mesela sadece yağ oranlarında bile bazı durumların netleştirilmesi gerekiyor. Özetle beklentimiz, bu süreçte bakanlığımızın, net bir karar almadan önce, biz gıda perakendecilerini de dinlemesi yönünde.”

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda