4.02.2016

Kuruşlarla Yapılan Büyük Zam



Et fiyatlarındaki yükselişin ardından ithalat yeniden gündeme gelirken, fiyatlar üzerinde 3-4 firmanın baskısının etkili olduğu ortaya çıktı.

Star'ın haberine göre, bazı büyük firmaların suni olarak fiyatları yükselttiği tespit edildi. Edinilen bilgilere göre kasaplara verilen karkas etin fiyatına 5, 10 kuruş gibi günlük ve haftalık zam yapılarak fahiş kâr elde ediliyor. Aylık zam 1-2 TL’yi buluyor. Bu da kıyma, kuşbaşı gibi ürünlerin fiyatına aylık 4-5 lira artış olarak yansıyor. Piyasanın 3-4 büyük firmanın elinde olduğunun altını çizen sektör temsilcileri 5, 10, 15 ve 20 bin baş büyükbaş hayvana sahip olanların 1-2 liralık fiyat artışıyla kârlarını katladığına dikkat çekiyor. Spekülasyon yapan bazı işletmelerin kasaplara “Gelecek hafta biraz daha zam gelecek” söylentisiyle fiyatların artmasına neden olduğu belirtiliyor.

ESK müdahale etmeli
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yakın kaynaklar, ithalatın kısa vadeli çözüm olduğunu belirterek spekülatif fiyatların önüne geçmek için Rekabet Kurulu’nun devreye girmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ise ani fiyat yükselişlerine ilişkin piyasaları mercek altına alması gerektiği dile getiriliyor. İthalatın fiyat köpüğünü alacağını dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ithalatın yükselişlerin önüne geçeceğini kaydetti.
Vatandaşın ithal karkas eti tüketmek istememesi ve donmuş olarak geleceği için daha çok sanayi işletmelerinde kullanılacağı belirtiliyor. Ette alınan yüzde 8’lik KDV’nin sıfırlanmasının da kilogram başına kıyma ve kuşbaşında 4-5 TL indirim olarak yansıyabileceği ifade ediliyor. Köylerde besiciliğin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise Et ve Süt Kurumu’nun piyasada etkili olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda