2.02.2016

Nike – Wal-Mart Anlaşmazlığı



Nike; ABD merkezli, dünyanın önde gelen spor ayakkabı, spor giysi ve spor aksesuarları tasarımcısı ve pazarlayıcısı şirket ve bu ürünlerde kullanılan markadır. Adını Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası Nike‘tan alır. Air Jordan ve Nike Golf gibi alt markalarının yanı sıra, Converse gibi bağımsız markaların da sahibidir.
Wal-Mart; Wal-Mart Stores Inc., Sam Walton tarafından kurulmuş dünya çapında şubeleri olan bir Amerikan perakende satış zinciridir. Amerika’nın birçok eyaletinde şubeleri vardır. Wal-Mart mağazalar zincirinde büyük çoğunluğu Amerika’da olmak üzere 2,1 milyon insan çalışmaktadır.
Nike, 1971’de Carolyn Davidson tarafından tasarlanan Swoosh tasarımı haricinde, son yıllarda, birçok tasarım patenti ile ön plana çıkmıştır.
2008 yılında, geliştirmiş olduğu Shox sistemi ile ilgili olan 19 tasarım patentinden 2’sinin ihlal edildiğini iddia ederek Wal-Mart’a karşı dava açar.
Nike ihlalin kasıtlı olduğunu iddia eder ve hem ürünlerin satışlarının engellenmesini hem de zararının karşılanmasını talep eder. Mahkeme ihlalin gerçekleşmiş olduğuna karar verir. Karar itiraz sonucu yüksek mahkemeye intikal eder.
Yukarıdaki görselleri incelediğimizde ürünlerde benzer sistemin kullanıldığını rahatlıkla görebiliriz.
Not: Fikri mülkiyet hakkı mutlak bir haktır. Her türlü kullanma, yararlanma ve tasarruf hakkı, hak sahibine aittir ve hak sahibine, bu hakların kullanımı konusunda bir tekel hakkı verir ve hak sahibi bu hakkını herkese karşı ileri sürebilir.

Ender Karataş, Marka Tescil Uzmanı

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda