18.03.2016

Astronomik Yatırıma Hazırlanıyor



Türkiye'de 1995 yılında faaliyete başlayan Burger King'in üst şirketi TAB Gıda, mağaza sayısını artırırken, kalıcı yatırımlarını da hızlandırıyor. Türkiye'deki 20'nci yılı sebebiyle bir basın toplantısı düzenleyen TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, uyguladıkları modelle dünyaya örnek olduklarını söyledi. Her yıl yüzde 30 büyüyen ve globalde en hızlı büyüyen ülke olarak Türkiye'yi öne çıkaran TAB Gıda, bu başarısının ardından Çin'deki operasyonunu devraldı. 2012 yılında 65 restoranla devraldığı Çin pazarında 2016 itibarıyla 500 restorana ulaşan TAB Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu: “20 yıl önce 65 milyon dolar sermaye ile Burger King'i Türkiye'ye getirerek işe başladık. Hiç bilmediğimiz bir sektördü. Sıfırdan öğrendik. Çok hızlı büyüdük. Son 10 yılda tüm markalarımızla restoran sayımızı Çin operasyonumuzla birlikte bin 500'e çıkardık. Başladığımızda ham maddemizin yüzde 95'ini yurt dışından alırken şimdi yüzde 98 yurt içinden temin ediyoruz. Sadece Burger King'de 15 bin, TAB Gıda genelinde 18 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye genelinde üretici yatırımcılarımız ile bu sayı 25 bine çıkıyor. 2019 yılına kadar yaklaşık 800 milyon dolar yatırım yaparak Çin ve Türkiye'deki restoran sayımızı 3 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yatırım ve büyümemiz ile Türkiye'deki istihdamı 40-45 bin kişiye ulaştıracağız.” diye konuştu.
Yılda Türkiye nüfusunun 3 katı insan TAB Gıda yemekleri yiyor
Yılda 250 milyon kişiye hizmet veren TAB Gıda’nın ağırladığı müşteri sayısı, Türkiye nüfusunun 3 katına denk gelirken, 2016 yılında ise bu sayının 300 milyona yükselmesi hedefleniyor. Dünya çapında 15 binden fazla Burger King restoranı arasında en yüksek işlem hacmine sahip 50 restoran sıralamasında da Türkiye’den 4 restoran bulunuyor. Bünyelerinde 4 uluslararası 1 ulusal marka bulunan TAB Gıda, 70 ilde bulunan franchise ağıyla da iddialı. Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kurdoğlu, anahtar teslimi restoranlarla franchise sayısını da artırmayı planladıklarını söyledi.

İhtiyaçların yüzde 98'i yurt içinden karşılanıyor
Burger King, Türkiye'ye geldiğinde etinden patatesine kadar yüzde 95 oranında ithal ürünle faaliyet gösteriyordu. Ardından lojistikten ekmeğe, yağdan ete kadar bütün ürünler yurt içinde kurulan şirketler aracılığıyla sağlanır oldu.
Fasdat Lojistik, Gebze, Hadımköy, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya ve Kıbrıs olmak üzere donuk, soğuk ve kuru olmak üzere ürünleri, ilgili lokasyonlardan TAB, TAB Franchise, Horeca, Ekmek AŞ'ye dağıtım hizmeti sunuyor.
Erkur İnşaat, hem restoranları inşa ediyor hem de soğuk hava deposu, fabrika, okul gibi inşaatları gerçekleştiriyor.
MES Mutfak Ekipmanları, restoranların kuruluş, montaj, bakım ve onarımlarını sürdürürken, Ekmek Unlu Gıda şirketi, hamburger ve sandviç ekmeği ve pizza hamur ihtiyaçlarını karşılıyor.
Fasdat Sebze Doğrama tesisinin yanı sıra, 2013'te 50 milyon dolar yatırımla kurulan Atakey Patates Fabrikası yıllık 120 bin ton patates işliyor. Bu da Türkiye'nin patates işleme kapasitesinin yarısına karşılık geliyor. TAB Gıda, bu ay sonunda da et işleme fabrikasını açacak.

Amasya'daki et fabrikası açılıyor
TAB Gıda, Amasya'da kurulan Ekur Et Entegre Tesisi’ni, bu ay sonunda hizmete açacak. Bugünkü ihtiyaçların yanı sıra önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak ihtiyacı karşılamak üzere kurulmasına karar verilen fabrika, 92 bin metrekare arazi üzerinde, 38 bin metrekare kapalı alan olarak inşa edildi. Tesis, yılda 30 bin ton et üretimi gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olacak. Bölge halkını çiftçiliğe teşvik etmenin yanında ortalama bin haneye de iş imkânı sağlanacak. Bu fabrikadan gelen ürünlerde de tüketici, hangi hayvanın etini tükettiğini, nerede ve hangi tarihte yetiştiğini bilecek.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda