14.03.2016

Bim'in Rakamları Ne İfade Ediyor?



“BİM dördüncü çeyrekte beklentilere paralel 141 milyon TL net kar elde etti. Şirketin net karı geçen yıla göre yüzde 71 yükseldi. BİM'in 2015 yılı 12 aylık konsolide net kârı 583,1 milyon TL oldu. Şirket 2014 yılında 395,2 milyon TL kar açıklamıştı.
BİM’in bu rakamları perakendecilere bir şeyler ifade ediyor olmalı. Özellikle perakendeciler olarak genelledim sadece gıda perakendecilerine seslenmiyorum. Çünkü bildiğiniz üzere BİM yeri geldiğinde yapı perakendecisi, yeri geldiğinde ev tekstil perakendecisi veya yeri geldiğinde teknoloji perakendecisi gibi sıfatlar da almaya başladı.
Bu kadar ciro artışı, perakende pastasından daha fazla pay aldığını yani birilerinin de kayıp ettiğini ve bu başarılı karlılık BİM’in iş yapış şekillerinde bir şeyleri doğru yaptığını göstermekte.
BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, “2016’da yine büyüme hedefimiz çift haneli. Yüzde 20 oranında bir büyüme öngörüyoruz. ” dedi. Bu ise 2016 yılının diğer perakendeciler için yine zor bir yıl olacağının sinyallerini veriyor.

Perakendecilerde BİM’in önlenemez yükselişini görüp, bütün kısa ve uzun vadeli projelerini buna göre yapmalılar. Artık Carrefour ve Kipa'nın zor nefes aldığını, ulusal diğer perakendecilerin yapılanma ve verimlilik diyerek bıçak sırtı faaliyetlerle yaşam savaşı verdiklerini, yerel perakendecilerinin kurumsallaşma ve büyüme diyerek aslında sonlarını daha da hızlandırdıklarını biliyoruz.

Bu arada olmaz olmaz ama daha büyük bir tehlike BİM ile A101'in birleşmesi veya bunlardan birinin ŞOK'ları satın alması gibi bir proje… Bu birçok perakendecinin kabusu olur.
Perakendecilere 2016'da, BİM'in iş modelini gözden geçirmelerini, rakamlarını doğru okuma ve analiz etmelerini ve kendi iş yapış şekillerini buna göre gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum. Yanlış anlaşılmasın ben format değişikliği gibi radikal bir şeyden bahsetmiyorum.

İş yapış şekillerinden, örneğin yalın yönetim, kategori optimizasyonu gibi konulardan bahsediyorum.
Eğer bunlar yapılmazsa bu sene perakendenin genelinde birleşmeler, kapatmalar, küçülmeler daha çok duyacağız. Çünkü BİM'in rakamları tüm perakendecileri ilgilendiriyor.”

 Ahmet Kik

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda