19.04.2016

Beğendik ve Terör



"Alman perakende devi Metro Group’un Türkiye’deki Real mağazalarını satın alan Beğendik, iflas erteleme istedi. İflas erteleme başvurusu hem Real, hem Beğendik mağazaları için yapıldı. Mahkeme iflas erteleme başvurusu yapılan  şirket için tedbir kararı verdi; kayyum ataması yaptı.
Beğendik nasıl bu hale geldi? Son zamanlarda tedarikçi firmaların Linkedin’deki acımasız eleştirilerini okudum. Yönetsel hataların dışında bu hızlı sonun asıl terör yüzünden olduğunu söylesem, “Ne yapalım herkesin terörden işi düştü.” diyebilirsiniz.

Beğendik’i bilenler bilir, onun bir mağazası vardır ki onun akciğeridir. Onun sayesinde nefes alır, hatta daha önce düştüğü sıkıntılı durumdan onun sayesinde kurtuldu diyebiliriz. Ankara Kocatepe Camii altındaki mağaza... Bu mağaza yaklaşık 10-15 mağazanın yaptığı ciroyu yapıyor adeta şirketin lokomotifi denebilir.

Peki, Kocatepe size başka neyi çağrıştırıyor. Son iki aydır şehit cenazelerinin çok sık kaldırıldığı cami desem… Öyle ki cenaze zamanları emniyet güçleri tarafından tüm yollar kapatılıyor ve sıkı kontroller yapılıyor.

Son 3 aydır bu mağazanın cirosundaki kayıp korkunç. (Ben rakamı biliyorum ama şirket bilgisi diye paylaşmıyorum) Artık 1-2 mağazasının yaptığı ciroyu bile yapamıyor. Bir şirketin akciğerlerine giden yollar 2 aydır sürekli kapanırsa şirket nasıl nefes alsın.

Bu arada bazıları bu yazıyı okuyup şehit cenazesiyle mağaza işlerini kıyaslıyorum gibi yorumlar yapmasın. Anlatmak istediğim ticari bir olay. Bu şehit cenazesi değil bir belediye çalışması bile olabilir.

Beğendik gibi Türkiye’nin dünya perakendeciliğinde ödüllendirilmiş bir firmasına ve yaptığı perakendecilikle Türkiye de müşteriyi sürekli şaşırtan bir firmaya haksızlık ediliyor diye düşünüyorum.

Ben büyük tedarikçi firmaların yerinde olsam köstek olup, arkasından konuşacağıma destek olup bu perakende devine yardımcı olurdum. En azından ben öyle düşünüyorum. Çünkü Beğendik sayesinde yaptıkları ciroları onlar daha iyi bilirler."

Ahmet KİK

4 yorum :

  1. Şimdi ne olacak sirket bu durumdan çıkabilecek mi

    YanıtlaSil
  2. Kayyum atandı ise,çıkma umudu vardır.Lakin süreç nasıl işler yorumlamak zor.

    YanıtlaSil
  3. Kocatepe için yazdıklarınız doğru olabilir lakin kurumsal bir firma nasıl oluyor da sırf bir magazadaki satislarin azalmasindan bu duruma düşüyor ya da yöneticiler buna hic mi bir çözüm bulamiyorlar.

    YanıtlaSil
  4. Yaziklar olsun koskaca begendigi ne hale getirdiler.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda