23.04.2016

İflas Erteleme Ve Kayyum Süreci



Perakendecilerin bu aralar sıklıkla merak ettiği ve yorumlarla bize sorduğu konulardan biri de "iflas erteleme ve kayyum atanmasından sonraki süreç" hakkın da.Öncelikle belirtelim ki,bir şirketin "iflas erteleme" istemin de bulunması,o şirketin kesin iflas ettiği anlıma gelmez.Sektörde geçmişe baktığımız da,iflas erteleme istemin de bulunmuş ve şimdi çok güçlü duruma gelmiş onlarca şirket görebiliriz.
BİR FİRMA NEDEN İFLAS ERTELEME İSTER?

Firma mali açıdan kendi dahilin de belki onlarca sebep ile bu soruya cevap verebilir.Yatırım yapmıştır,yatırımının karşılığını alamayınca zora girmiştir,hissedarlar arasın da anlaşmazlık,mali yolsuzluk vs. daha başka belki yüzlerce sebep olabilir.Lakin burada önemli olan şirketin "iflas ertelemesin de"bulunup bu istemin mahkemece kabul edilmiş olması.Çünkü firma Türk Ticaret Kanunun'da geçen yasalara göre hareket etmekle yükümlüdür,borcunun hayli fazla olduğunu kabul eder.Çalışanlarının mağdur olmaması ve borçluların,borçlarını haciz yolu ile almamaları için devletten kısmi bir koruma ister.Bu şu anlama da gelebilir "Evet borcum var inkar etmiyorum,lakin bu borcu ben zamana yayarak ödemek istiyorum" TTK'ya göre firmanın başvurusuna olumlu ya da,olumsuz cevap verilir.

Şayet olumsuz cevap verilmesi durumun da,şirketin iflası kabul edilir.Olumlu olması durumun da ise,şirket adeta bir güvenlik çemberine alınır ve devlet tarafından görevli bir heyet ile idare edilmeye başlanır.Unutmadan ekleyelim,bu süreçte firmalara devlet maddi bir destek vermez.

KAYYUM NEDİR-KAYYUM SÜRECİ NASIL İŞLER

Üst satırlar da bahsettiğimiz gibi,devlet tarafından bir heyet atanır ve bu heyette en yetkili kişilere Kayyum denir.Şirketin yapısına ve borcun duruma göre Kayyum sayısı bir veya daha fazla olabilir.Bu kişiler "iflas ertemele sürecini" yönetmek ile görevlidir.Süreç sonun da şirket batabileceği gibi,iflastan kurtarılabilir de.

Finansal olarak ve yönetimsel açıdan firma Kayyum'dan habersiz bir karar alamaz.Kayyum gerekli gördüğü takdirde lüzumsuz olarak adlandırdığı her harcamayı bitirme hakkına sahiptir.Ayrıca çok şubeli firmalar da,zarar ettiği gerekçesi ile şube/mağaza kapatma yetkisi de vardır.Bu süreçte tüm tedarikçi firmalar ile peşin ödeme karşılığı ticaret yapılır.

PERSONEL HAKLARI VE ÖDEMELER

Aslın da bu süreçte en rahat olması gereken personellerdir.Zira kayyum atanması ile beraber,firmanın sermayesi güvence altına alınır ve iflas etmesi durumun da,tüm alacaklılardan önce personelin maddi hakları ön plana alınır.Maaşların ödenmesin de bir gecikme ve sorun olması çok düşük bir olasılıktır.

59 yorum :

  1. Aydınlatırsanız sevinirim. Yukarıda 'tüm tedarikçi firmalar ile peşin ödeme karşılığı ticaret yapılır' demişsiniz. Personel maaşları da garanti ödenecek. Peki diğer giderler nasıl olacak? Faturalar, mağaza kiraları mesela. Siz mülk sahiplerinin kiralarını ödemezseniz sizi mağazasından çıkarabiliyor mu ya da faturalar ödenmedi diye kurumlar hizmet vermeyi kesiyor mu? Bunlar için süreç nasıl işleyecek ?

    YanıtlaSil
  2. Borçlunun borcunu ödemesi için hizmet vermesi gerekiyor,zira hizmet veremiyor duruma gelse borcunu da ödeyemez.Mülk sahipleri ve bahsettiginiz kurumlar bir an da,verdiği hizmeti kesme hakkına sahip değillerdir.

    Keza mülk sahipleri de 1 veya 2 kira biriktiğinden dolayı,fevri davranmalarını gerektiren bir durum yok zannımca.Rahat olun Kayyum demek gerekli ödemelerin yapılması demek.

    YanıtlaSil
  3. Kayyum atanmış bir firmanın finansal olarak sıkıntılı olduğunu söyleyebiliriz. Siz mali açıdan dardasınız ve tedarikçilerle peşin ödeme yaparak çalışacaksınız nasıl olacak bu iş zor değil mi ?
    Bir de beğendik diğer perakendecilere göre fiyat olarak yüzde 20 daha pahalıydı. Siz hem pahalı satacaksınız hem de kayyuma devredileceksiniz. O zaman diğer perakendecileri de zor günler mi bekliyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süreç hayli zor lakin,iyi bir çalışma yapılırsa firma eski günlerine dönebilir.Var olan borç zamana yayılır ve alınan malların bedeli peşin ödenir.Bu süreç boyunca firma sahipleri malı açıdan hak talep edemez.Herhangi bir personel gibi maaşa tabi olur.

      Beğendik'in için de olduğu durum aslın da,ülkemizde perakendeciliğin son derece kötüye gittiğinin işaretidir.Bu yıl için de satın almalar ve iflas ertelemeleri görebiliriz.

      Sil
  4. Kayyumdan sonra işe başlayan ve sonrasında maliyenin devraldığıkurumda magdur olan personeller maaşını ve tüm sosyal hakkını alabilecek mi ?

    YanıtlaSil
  5. Kapandığından dolayı işyerinde yetkili yok. Kayyum yok.nereye başvuracağız. Haklarımızı hangi kurumdan talep edeceğiz? Defterdarlık, vergi dairesi bu konuda bilgiye sahip değiliz bilmiyoruz der. İzleyeceğimiz yolu soylermisiniz ?

    YanıtlaSil
  6. kapandigindan dolayi haklarimizi almak icin hangi kurumdan talep edecegiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir avukta vekalet vermeniz gerekiyor.Firma iflas ettiği için 1 yılı bulmadan haklarınızı tamamı ile alırsınız...

      Sil
  7. Merhaba; çalışmakta olduğum şirket iflas erteleme verdi.Kayyum atandığından beri de maaşlar hep geç yatıyor.Şuan da da yaklaşık 3 maaş içerdeyiz.benim yasal haklarım nelerdir,ne yapmamızı önerirsiniz.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bir avukat yardımı ile noterde ihtar çekip,işi bırakabilirsiniz.İçerde kalan tüm maaşlarınızı alırsınız,lakin tazminatı almaniz biraz uzun sürebilir.

      Sil
  8. bız altı sofor arkadas sezen et ve urunlrı naklıyatta calısmaktayız 5ay dan berı aylıklarımızı alamıyoruz fırma ıflas ertelemesınde bız calısanlar aylıgımızı nasıl alabılırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avukat vasıtası ile noterden ihtar çekin ve işi bırakın.Aynı avukatın firmayı dava etmesi ile 2 yıla yakın bir süre de tazminatlarınızı alırsınız.

      Ödenmeyen maaşlarınızı ise hemen öderler.

      Sil
  9. Ben sağlık sorunlarimdan dolayı bu sene iş yapamadım ve tedarikçi olan toptancıya kayyum atandı benim firmaya verdiğim senetleri odeyemedim ve firmadan senetlerimi ödeme için geri çekmesini ve ödemelerini taksit le yapacağımı söyledim ama firma bu konuda bir işlem yapmadı ve senetlerimi protesto ettiler benim bu süreçte yapacağım ödeme şekli nasıl olacaktır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an için senetleri ödemeniz gerekiyor,başka yapabileceğiniz bir şey yok.Lakin sürecin işleyişi hakkın da bir avukattan bilgi almanız daha sağlıklı olur.

      Sil
  10. Teşekkür ederim cevabınız icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz.Tez zaman da borçlarınızın bitmesi dileği ile...

      Sil
  11. Sozlesme ile is yaptigim sirkete kayyum atandi.Iflas ederlerse siranin bana gelmeyecegini ogrendim. Kayyumun beni oncelikli alacakli yapma ihtimali varmi yoksa iflastan kurtulmalarinimi beklemem gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelik almanız mümkün değil.Zira kayyumun böyle bir yetkisi yok.Malesef şirketin düze çıkmasını beklemelisiniz.

      Sil
  12. Kayyum atanmış şirket iflas ederse alacaklarımızı nasıl tahsil edeceğiz ya da edebilecek miyiz ?
    Kayyum atanmış şirketin iflasına ya da faaliyetine devam etmesine kayyum atanmasından ne kadar süre sonra karar veriliyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönem dönem mahkemlee şirketin gidişatına göre kararlar verir.Durum iyiye gidiyorsa firma devam eder ve bu süreçte kayyum yönetimi de devam eder.Lakin mahkeme şirketin giderek borçlandığı görürse,iflasına karar verir.İflas durumun da,sıra cetveline göre alacaklılar alacagını tahsil eder.Öncelik personel ve devlet veegi borçlarındadır.En son da yer alan alacaklılara hiç bir ödeme yapılmama durumu da olabiliyor malesef.

      Sil
  13. Beğendik in durumu nasıl şu aralar bir bilgi var mı ? ciddi personel azalışı söz konusu işten ayrılmalar var

    YanıtlaSil
  14. Şirkete kayyum atandı iflas verirse 6 yıllık tazminat haklarımızı alabilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İflas ederse herhangi bir hak almanız mümkün değil.

      Sil
  15. Firmaya kayyum atanmadan önce iş yaptık kayyum atandiktan sonra da işimize devam ettik faturanızı kayyum dan sonra kestik fakat firma bize herhangi bir ödeme yapmıyor kayyum dan önce kestiğimiz faturaların ceklerini aldık cekler de ödenmedi bu hususta nasıl bir yol izlememiz gerekir saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek yapmanız gereken beklemek ve firmanın düze çıkacağını ümit etmek.Zira yasal olarak beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.

      Sil
  16. firma ilk iflas erteleme kararını alalı 4 yıl geçti.şirkette artık yaprak kımıldamıyor.kayyum heyeti 1 yıldır toplantı dahi yapmamış şirkette. mahkemede henüz iflas vermedi. ne yapmalıyız sizce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şey yapamazsınız beklemek zorundasınız.

      Sil
  17. 3 aydır kayyum atanmış bir firmada çalışıyorum ama 1 aylık maaşı dh alamadım diğer çalışanlar da aynı şekilde.ne yapmamız gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaş yönünden sıkıntı yapmamaları gerekir.Çalışma ve Sosyal Güvenlik kurumuna durumu bildirin.

      Sil
  18. şirketimize kayyum atandı iki buçuk yıllık maaş alacaklarım ve yedi yıllık tazminatım var iflas ederse alacaklarımı hepsini alma hakkım oluyor mu yoksa iflas etmeden çıkıp mahkemeye mi vermek lazım?

    YanıtlaSil
  19. Real e kayyım atandıktan bir süre sonra işten çıkarıldık. Tazminatımız 12 takside bölündü. 6 taksidi aldık ancak 7 taksit günü 20 gün geçtiği halde alamadık. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,aynı konudan dolayı zaman zaman Beğendik'ten çıkartılanlar da yazıyor,lakin bilmenizi isterim tazminatlar geçte olsa yatıyor hesabınıza.Bir süre daha beklemeniz de yarar var.

      Sil
  20. malum real de kayyum vardı.Birkaç gün önce iflasını verdi.Şİmdi çalışan arkadaşlar nasıl tazminat alacaklar.Birde tasfiye süreci diye bir şey ortaya attılar isteyen arkadaşlar çalışmaya devam eder diyor.BU süreçte maaş kimden alınacak.Tasfiye sonunda mesela işsizlik maaşı ve tazminat hakkım yine saklımıdır.SAYGILARIMLAA

    YanıtlaSil
  21. Aşagıdaki haberi okumanızı tavsiye ederim.

    http://www.perakendekulis.com/2017/07/real-iflas-etti.html

    YanıtlaSil
  22. gold.com.tr den 3500 tl alışveriş yaptım sonrasında kayyum atandığını öğrendim ve suan ürünlerimi elime ulaşmadı bu süreç hakkında bilgi almak istiyorum yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer ödemeleriniz kredi kartı ile yapıldıysa,bağlı bulunduğunuz bankayı arayarak "Harcama İtirazı" yaparak zahmetsizce paranızı tekrar alabilirsiniz.

      Sil
  23. Merhaba bende bir şirket 'in çekleri vardı avukata verdim içerideki eşyalara haciz koydu ödemeyenlerin söyledi bir kaç ay sonra kayyum atandın söyledi aradan iki sane geçti ödeme alamadım geçen sirketin isminin değiştiğini devredildini örendim kayyum aranan şirket devrediliyosa bizim gibilerin alacakları ne oluyor

    YanıtlaSil
  24. Kayyumda olan bir firmaya urun veriyorum yeni verdigim urunlerin parasini gecikmeli olarak alıyorum pesin odemesi gerekirken icerde alacagimi tutuyorlar sözleşme geregi verdigim urunlerin %20 oraninda bana eski borc icin odeme yapmalari gerekiyor bunu alamıyorum ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,yasal olarak hiç bir şey yapamazsınız.kulisperakende@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçerseniz daha detaylı bilgi verebiliriz.

      Sil
  25. Yeni Konkordato ilan eden bir markete urun veriyorum nakit odeme yapmasi gerekirken odeme yapmıyor iceride alacagim duruyor ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kulisperakende@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçerseniz daha detaylı bilgi verebiliriz.

      Sil
  26. iyi çalışmalar çiftlik banka para yatıranların alacaklarını tahsil edebilmeleri ile ilgili bilgi almak istiyorum. Şuan kayyum atandı bir çok kişi savcılığa şuç duyurusunda bulundu ihtiyadi haciz kararı çıkarmak isteyenler var, nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.

      Sizin için süreç oldukça zorlu olacaktır.İlk olarak şirketin taşınmazlarına en konulur.Daha sonraki süreçte şirketin tasfiye sürci başlar.Alacaklılar toplantısı yapılır.Devlete verilecek vergi borcu vs. varsa önceliklidir.Daha sonra,çalışanlar ve sonunda alacaklılar gelir...

      Tabi şirkette kalan taşınmazların değerinden satılması veya alıcı bulması önemli.

      Şu an için beklemekten başka çareniz yok.Zira kayyum atanması şirketi hacze karşı da koruma altına alıyor.

      Sil
  27. merhaba kasım ayında açılan bir call centerde iki ay çalıştım .maaşım hep ertendi.bir hafta önce iflasını verdiğini söyledi işden ayrıldık.başka bir yerde yine call center açtı.arabulucuya başvurmayı düşünüyorum iflas verdiği için maaşımı alabilirmiyim.benim durumumda olan yaklaşık on kişi varız.tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman geçmeden İflas masasına alacaklı olarak isminizi yazdırın.Zira son maaşınızı iflas masası verebilir.Bunun dışında bir avukata başvurursanız yönlendirebilir sizi.Lakin genelde bu tip durumlarda şirketin içi tamamen boşaltığı için uzun yıllar süren davalardan sonra,kazansanız dahi bir şey alamıyorsunuz.

      Sil
  28. merhaba iş yaptığımız firmaya kayyum atandı aldığımız çekler döndü aradan 2 sene geçti dava açıla bilirmi.

    YanıtlaSil
  29. mrb 2 yıl önce tazminat davası açtım şubat ayında kazandım. 2016 yılında 9 aylık iflas erteleme almış sonra da kayyum atanmış dosyam icrada hala alamadım. avukatım birşey alamazsın diyip bıraktı. alacağımı nasıl alırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bir şey almanız mümkün olmayacaktır.Zira çoktan o şirketin içi boşaltılmıştır.

      Sil
  30. merhaba kayyum sürekli atlatıp ödeme yapmıyor bunla ilgili ne yapılabilir peki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayyumla veya firma yetkilisi ile görüşmenizden başka çare yok.

      Sil
  31. mrb eski çalıştığım firmaya kayyum atandı tazminatımı mahkeme yoluyla kazandım şubat ayında dava bitti. 4 taksitle ödeyelim dedi avukatı kabul ettim bunu kayyuma kabul ettirdikden sonra ödeyeceklermiş bu ne kadar sürer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayyum'un imzasına bağlı.Tabi hemen atarsa ödenir,atmazsa ödenmez.Bu tamamen kayyum'un insafına kalmış.

      Sil
  32. Bizim şirket iflas gösterdi 5 6 aydır maaş alamıyoruz şimdi kayyum verecek diyorlar verirlermi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç zaman kaybetmeden bir avukat ile görüşün.

      Sil
  33. Kayyum atandığı zaman çalışanın maaşı bürütdenmi ödeniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır daha önce ne ödeniyorsa aynı şekilde Net Rakam ödeniyor.Maaşta bir artma veya eksilme olmuyor.

      Sil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda