11.04.2016

Yüzde 13 büyüme ve Yerel Marketler



Nielsen verilerine göre 2015’te yüzde 12 büyüyen HTÜ pazarında, farklı metrekare formatlarında mağazaları bulunan yerel marketler, yüzde 13 büyümeyi başardılar. Fakat onlar için de tehlike çanları 2016 sonunda çalmaya başlıyor. Ulusalların yaşadığı sıkıntıları onlar da yaşamaya başladılar.
En büyük tehlike her yazımda bahsettiğim gibi indirim mağazaları ile rekabet. Bu tehlike discount mağaza sayısı arttıkça daha belirgin olmaya başladı.

Yetişmiş personel bulmadaki sorunları İŞKUR eğitimleri ile aşmaya çalışsalar da iş bilen çalışan bulmak onlar içinde gittikçe zorlaşıyor.

Genel giderleler de ki artışlar artık kaçınılmaz hal alıyor. Hizmet kalitesi için bu maliyetler kaçınılmaz. Buradaki en büyük maliyet personel, SGK maliyetleri…

Müşteri servisleri gibi uygulamalar ise genel giderlerde hatırı sayılı bir kalem oluşturuyor. Yeni nesil yazarkasaya geçme, e-fatura, bağımsız denetçi, ambalaj atıklarının belediyeye ücretsiz verilmesi, insertlere adet başı (neredeyse toplam insert maliyeti kadar) belediye ilan-reklam ödemesi, reyon etiketi-ürün etiketi- mağaza içi indirim yazı standardı gibi yasal zorunluluklarda  sektörün yükünü artıran diğer etkenler.

Peki, yerel perakendeci ne yapmalı 2016’da büyümeli mi?

Bence yerel perakendeci bu sene yatırım kararlarında çok çok daha seçici olmalı, kapatma kararlarında bir o kadar daha hızlı olmalı ve tüm enerjisini yapılanma ve verimlikle ilgili çalışmalara vermeli.

Kategori yönetiminde verimlilik, insan yönetimde verimlilik ve süreçlerde verimlilik esas amaç alınmalı.

Burada en büyük iş Türkiye Perakendeciler Federasyonu ve PERDER’e düşüyor. Bu artan maliyetleri bölgesel veya ulusal ortak yapılması ile ilgili teşvikler ve eğitimler ile yerel perakendecilerin ayakta kalmak için bir arada durma ve iş yapmaları gerektiği anlatılmalı.

“Bir araya gelmek başlangıçtır. Bir arada durabilmek ilerlemedir. Birlikte çalışmak başarıdır.” 
Henry Ford

Ahmet KİK


Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda