4.04.2016

YZB Öncesi Verimlilik



“Yerel Zincirler Buluşuyor, yerel perakendenin gelişmesinde çok önemli bir etkinlik. Öncelikle düzenleyenleri tebrik ediyorum. Bu yıl sekizincisi olacak ve ana konu verimlilik. Konuşmacılar arasında çok değerli konuşmacılar var. Yerel perakendecinin de artık verimlilik adına bir şeyler yapma zamanı geldi. Çünkü rekabet şartları daha da zorlaşıyor. Ulusal perakendeciler bu işi 2008 yılı başlarında ele aldı ve uygulamaya soktular.

İşletmelerin, karlarını 2 türlü artırma ihtimalleri vardır. Biri ürün ya da hizmetlerinin fiyatını artırarak kar sağlamak, diğeri ise işleyişlerini aksatmadan maliyetleri düşürerek. Günümüz koşullarında fiyat belirlemek birçok dış etmene bağlı olduğu için, karlılığı artırmanın geriye kalan tek yolu maliyetleri düşürmekten geçer.
Peki, verimlilik nedir? Verimlilik, kuruluşun aşağıdaki ölçütlere ne kadar yaklaşabildiğinin kapsamlı bir ölçüsüdür:
•         Amaçlar: Bunların gerçekleşme derecesi.
•         Etkenlik: Yararlı çıktı sağlamak için kaynakların ne ölçüde etkili kullanıldığı.
•         Etkililik: Gerçekleşmesi mümkün olana kıyasla gerçekleşen.
•         Karşılaştırılabilirlik: Verimlilik performansının zaman içinde gerçekleşme durumudur.
Yerel perakendeci verimliliği 2016’nın bir hedefi olarak ele alıp, proje bazında içeriden veya dışarıdan danışman desteği alarak verimlik alanlarını belirlemesi ve bunları yavaş yavaş hayata geçirmesi gerekir.
Çalışan verimliliği, süreçlerin verimliliği ve benzerleri ele alınmalı. İş yapış şekillerini elde ettiği verileri kullanarak yeniden düzenlemeli. Mağazalara sevkiyat süreçleri, mal kabul süreçleri, Mağaza içi ürün yerleştirme süreçleri, satın alma süreçleri, satış süreçleri, çalışan verimliği süreçleri gibi alt süreçler iyileştirilmeli.
Ulusallara baktığımızda 2008’den bu yana (Carrefour, Kipa vb) mağaza müdürlerini masalarını satış sahası içine alarak, mağaza müdürünün daha çok sahada olmasını sağladılar. Çalışanların daha çok satış sahasında kalmasını sağlamak için su sebillerini mağaza depo girişlerine koydular, fiyat afişleme materyallerini yine aynı yakın bir yere koydular. Bir kasayı aynı zamanda danışma hizmeti ile görevlendirip danışma kasalar yaptılar. İç aydınlatmalarda tasarruflu aydınlatmaları seçtiler, çalışanların reyonlara mal takviyesini sürekli depodan yapmasının gün içindeki verimliliği azalttığından mağaza üst raflarını yükselterek üst rafları stok olarak kullandılar. Depoda sadece kampanya ve iade ürünler kaldı. Böylece gün içinde personel ürün takviyesini üst raflardan çok kısa bir sürede yaptı. Kasap ve şarküteri tezgahlarını daha kompakt yaptılar. Otomatik sipariş sistemlerini daha hızlı ve güvenilir hale getirdiler. Stok takiplerindeki güvenilirliği daha üst seviyelere çıkardılar.
Görüldüğü üzere verimlilik karı artırmada çok önemli… Fakat uyarmadan da geçemeyeceğim verimlilik adına yapılan yanlış uygulamalar da perakendecinin sonunu getirilebilir. O yüzden tamamen rakamlar ile çalışan bir uygulama yeterli olmayabilir. Bu uygulamanın müşteriye yansımasına dikkat edilmeli.

Örneğin verimlilik adına aydınlatmanın azaltılması, değiştirilmesi müşteriyi rahatsız edebilir bu da size farkına varmadan 4-5 ay içinde müşteri kaybına yol açabilir. Aynı şekilde iş süreçlerindeki uygulamalar çalışanı mutsuz edebilir.

Sevgili perakendeci tüm verimlilik uygulamalarında tabii ki veriler ile hareket et ama çalışan ve müşterinin mutluluğunu da göz ardı etme.”

Ahmet KİK

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda