11.05.2016

Perakende Kendi Kuyusunu Kazıyor



Bursa Hakimiyet gazetesi Ekonomi Editörü Onur Fidansoy’a konuşan Üçge Yönetim Kurulu Başkanı Gökçin Aras, Türkiye perakendesi üzerine çarpıcı ifadelerde bulundu. Perakendecilerle uzun yıllar çalışmanın verdiği tecrübeye dayanarak konuştuğunu belirten Aras, perakendenin geleceğini karanlık gördüğünü dile getirdi.
Perakendenin son durumunu hakkında düşünceleri sorulan Üçge YKB Gökçin Aras şunları söyledi:
“Organize perakende dediğimiz bu hiper, süper ve grossmarketler kendini yeterince geliştiremediği gibi aralarında da amansız bir rekabete girdi. Organize perakende tek başına tüm pazarla rekabet edemez. Bugün bilinen birçok perakende zincirini yabancılar kurdu. Bu markalar hızla gelişirken,  insan kaynakları tarafından bu gelişime aynı oranda yönetici yetiştirilemedi. Bir ekipman sağlayıcısı ve sektörün en büyüğü olarak biz bu değişime tanık olduk. Marketlerde gelişime ayak uyduramayan yönetici sayısı arttıkça, sorunlar da boy vermeye başladı. Marketler sadece bizimle sıkıntı yaşamıyor. Kötü yönetim müşteriye ve marketlerin gelişimine de yansıyor. Tek kelimeyle açıklamam gerekirse; kendilerini yenileyemediler. Organik ürün trendini yakalayamadılar. Pazarlar gelişirken marketlerde birçok ürünü bulamıyorsunuz.”


Tedarikçi olarak kendilerinin de sorunlar yaşadığını belirten Gökçin Aras, genel anlamda tedarikçilerin yaşadığı zorlukları şu sözlerle ifade etti:
“Perakendeciler zamanla tedarikçileri yok saymaya başladı. Aldıkları kararlarla tedarikçileri zora soktular. Perakendeciler üreticiyi zor durumda bırakınca ve verdiği sözleri tutmayınca, üretici de kendi başının çaresine bakmaya başladı. Kendileri perakendeciliğe soyundu ve mallarını kendi mağazalarında satmanın onlar için daha doğru olduğunu düşündü. Gurme mağazacılık, sanal marketler ve organik pazarlar ortaya çıktı. Bu anlamda, organize perakende hantal bir yapıda kaldı. Değişime ayak uydurmak yerine değişimi reddetmeyi seçtiler. Bugün birçoğu kapanma noktasına geldi. Üretici gözünden bakabilenler, yeniliği önemseyenler ve hantal yapıdan kurutulanlar şu anda devam ediyor. Bu söylediklerimi tüketici bilmez ama ben sektörün içinde olduğum için biliyorum.”

Sektörün deneyimli bir ismi olarak perakendenin son durumunu nasıl yorumladığını soran Fidansoy’a, Gökçin Aras şu sözlerle yanıt verdi:
“Organize perakendenin gidişatı iyi değil, ben bunu her yerde söylüyorum. Market sayısı çok fazla… Bu fazlalıktan sıyrılmak için marketçinin beni bir müşteri olarak içeri çekmesi lazım. İster al ister alma devri bitti. Sadece ürünleri dizmekle perakendeci olunmuyor. Halkın ihtiyaçlarını tespit edemeyen firma başarısız olur. Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz. Bir perakendeci olarak o mahallenin ihtiyaçlarını tespit etmeniz lazım. Bizim perakendeciler bunu yapmak yerine fiyat odaklı rekabete girdi. Onun CEO’su değişti, bunun yöneticisi öbürüne gitti derken işler iyice karıştı ve birbirine girdi. Organize perakendenin elinden kurtulanlar AVM’lerin kucağına düştü. Bu yüzden giderler arttı, kiralar arttı. Artık marketler para kazanmıyor.”

Perakende sektörünün yaşadığı krize sektörün deneyimli ismi Üçge YKB Gökçin Aras, şu sözlerle çözüm getirdi:
“Perakende sektörünün yaşadığı bu kriz ülke ekonomisini derinden etkiliyor. Verimliliği artırmak büyümedir, mağaza açmak ise genişlemedir. Perakendeciler büyümeyle genişlemeyi karıştırıyor. Bu tüm Türkiye'nin sıkıntısıdır. Perakende sektörü son 5 senedir büyümüyor, sadece genişliyor. Bu genişleme arkasından borçlanmayı getiriyor. Organik ve gerçek bir büyüme olsaydı bu yüklü borçlanma durumu yaşanmazdı. Perakende sektörü bugün genişlemenin bedelini ödüyor. Üçge olarak biz perakendeci dostlarımıza, yeni dünyanın perakende kurallarına uygun mağazalar yaratıyoruz. Böylece gerçek büyümeyi gösteriyoruz. Bu yeni mağazalar ciroları yükseltiyor ve bu da kar oranlarına yansıyor. Ben perakendeci dostlarıma yenilenmiş mağazalarda daha yüksek ciroları vaat ediyorum.
Fakat maalesef perakendecilerimiz ne yatırım yapayım ne de parasını ödeyeyim diye düşünüyor.
Ben bu zihniyeti sadece Türkiye’de gördüm. Biz nasıl düşünürsek düşünelim ama dünya perakendesinin bir gerçeği var; kötü, pis ve köhne mağazalardan alışveriş yapılmıyor. Bu kadar basit. Tüm mesele bu…

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda