1.06.2016

Ahmet Kik'ten Ucz Yorumu



“Rekabet Kurumu'nun internet sitesinden yaptığı duyuruya göre Yıldız Holding AŞ, UCZ Mağazacılık Ticaret AŞ'nin bir kısım hisselerini devralmak için başvuru yaptı.
Haberi görünce bir market bir başka marketi neden satın alır diye düşündüm.

- Ya Mağaza sayısını artırmak, dolayısı ile satış metrekaresini artırmak
- Alım gücünü arttırmak
- Rekabette söz sahibi olmak
- Başkasının satın almasında korkarak rakibin daha fazla büyümesine engel olmak

Yukarda belirttiğim gibi temel nedenlerle marketler satın alma yaparlar. Bu sebeplerin Yıldız Holding için çok önemli olmadığını düşünüyorum.
Yıldız holding 2015 yılı içinde ŞOK operasyonunda çok başarılı olamamış, 2015 yılını iyi bitirmemişti. Ama 2016 yılında gözle görülür bir iyileşmeyle yollarına devam ediyor.
UCZ ise kurulduğundan beri çok hızlı büyümüş  ve çok hızla küçülmüş ama hala kendine perakendenin içinde yer bulamamıştır.

Aslında iki markette mağaza sayısı ve hacim olarak büyük olmakla beraber, operasyonel karlılıkları olmayan, olmaları da çok zor olan yapılardır.

Ben şahsen Ülker’in bu atağının bir sonrası Yıldız holding’in Şok ve UCZ markalarının Migros’a satışı olacağı düşüncesini halen taşıyorum. Bu bir strateji midir? Evet, akıllı bir stratejidir.
Peki Anadolu Grubu’nun Migros, KİPA market sayısını artırma girişiminin altında yatan bence en büyük sebep kendi ürettikleri büyük markaları korumak ve güçlendirmek. Çünkü bu markaların satış alanları gittikçe daralıyor.

Bu neden ile Kipa gibi Ege’de güçlü bir zinciri almak çok iyi bir stratejik karar onlar için, tabii ki mahalle aralarında çok sayıda mağazaya sahip olmakta bence hayalleri. O yüzden Şok ve UCZ onların iştahını çeker. Zaman ne gösterir bakacağız. Perakende de hareketli günler bizleri bekliyor.”

Ahmet Kik

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda