7.11.2017

Layout



Layout; Market sektöründe sıkça kullanılan bu terim; Market ticari parkurunun doğru rota ile tasarlanarak plana aktarılmasıdır.

Bu rota bir sır değildir ana fikri müşteri alışveriş deneyimini kolaylaştırmaktır. Müşteri alışveriş listesini evindeki stok noktaları ve yaşam alanlarına göre hafızasına alır. Bazı durumlarda ise o ürüne ihtiyacı olduğunu gördüğünde hatırlamaktadır.

Marketiniz bu ana felsefe ile tasarlanmalıdır.

Mutfak ile başlayan rota kendi içinde çeşitlenmektedir. Buzdolabı, Kiler dolapları vb.

Mutfak sonrasında ilk akla gelen Islak hacimler , Oturma odası şeklinde kategorileri düzenlemek kolaylık ve fayda getirecektir. Belirli m2'nin altında bu rota değişmez .Ürün , çeşitlilik, ticari portföy, coğrafya, dükkanın geometrisi bu rotanın kurgulanmasında büyük etkenlerdir.

Rota mantıklı geçişler yapmalıdır bu mantık müşterilerinizin evin içerisinde ihtiyaçlarını daha kolay bulabilmesini sağlayacak özen ve titizlikle gerçekleştirilmelidir. Basit örnek ile Mahzen alanı ile Ev ürünlerine geçişin olağan mantıklı bir geçiş sağlaması için kadehler ve cam ürünler ile başlayarak ilerlemesi ürün dünyaları arasındaki mantık bağını koparmamış olacaktır. Müşteriler bu rota ile evleri ve tüketimleri arasında bir mantık bağı oluşturmaktadır. Alışverişin konforu ve sıkıcılığını yumuşatan bu tasarım müşteri hayatını kolaylaştırmakta ve ihtiyaçlarını daha hızlı kararlara dönüştürebilmektedir.

Aksi durum müşterinin alışveriş rotasını karışık bir labirente dönüştürmektedir. Müşteri fazladan mesafe , ihtiyaçlarının bulmak için gereksiz efor göstermesine neden olmaktadır. Alışveriş konforunun ve müşteri konforunun ilk yapı taşlarından biri müşteri ihtiyaç ve alışveriş kültürüne uygun rotalar tasarlanması olacaktır. Müşterilerin marketlerde en çok tepki gösterdiği unsur ezberledikleri rotanın değiştirilmesi olmuştur . Ama bu rotanın çok daha iyi ve mantıklı kurgulanması sonuçları ise müşteri memnuniyeti ve sadakatini getirmektedir.

Serdar Daymaz

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda