19.12.2017

İstihdamın Geleceği İnşaat Sektöründe



Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan kalemler incelendiğinde 2017’de inşaat sektörünün katma değeri %18,7 artış gösterdi. Büyümesini istikrarlı şekilde sürdüren sektörün istihdam kapasitesi her geçen yıl daha da artıyor. Sektörde 2023’e kadar 114 bin yeni çalışanın istihdam edilmesi bekleniyor.


Hızla büyüyen Türkiye’de inşaat sektörünün, özellikle metropollerde diğer sektörlerden ayrılarak ekonominin yürütücü gücü haline geldiğini belirten BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, ‘’100’ün üzerinde sektörün ana müşterisi olan inşaat sektörü bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin temelini oluşturur. Ama Türkiye’de durum biraz daha farklı. Biz sektörde dünyanın da lider ülkelerindeyiz. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl, ekonomide ve siyasette yaşanan belirsizlikler durgunluk yaratsa da, büyüme yüzdesinde sektörün pastadan aldığı pay bu görüşü destekliyor’’ dedi.

‘’YABANCI İŞÇİ TRANSFERİ GERÇEKLEŞECEK’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB üyelerine artı 2 istihdam çağrısını değerlendiren Bezci, ek istihdama verilecek teşvikler sayesinde sektörde nitelikli istihdam sıkıntısının birkaç yıl içerisinde giderebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
‘’Öncelikle bu bir süreç. Türk eğitim sisteminde yapılan iyileştirmelerle özellikle fen bilimleri mezunlarının daha donanımlı yetişmesi adına güzel adımlar atılıyor. Yurt dışında yaygınlaşan STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) çalışmaları ülkemizde de hız kazandı. Bu yatırımların meyvesini önümüzdeki yıllarda alacağımız kanaatindeyim. İnşaat sektörü STEM alanlarından istihdama ihtiyaç duyan sektörler arasında. Sektörün, 2023 yılına kadar 114 bin kişiye istihdam kapısı açması öngörülüyor. Ben bu arada özellikle niteliksiz işçi anlamında Orta Asya, Orta Doğu, hatta kuzey Afrika ülkelerinden işçi transfer edeceğimiz kanısındayım, hatta büyüyen sektör nitelikli eleman ihtiyacını da yurt dışından sağlayabilir. Eskiden beyin göçü ülkenin kanayan yarasıydı. Türkiye, artık beyin göçü veren değil alan ülke konumuna gelecek ve inşaat sektörü ekonomimizin amiral gemisi olmaya devam edecek.’’​

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda