20.12.2017

Real İşçilerinin Direnişi Metro'ya İtibar ve Ciro Kaybettiriyor



İçinde bulunduğumuz 2017 yılının Temmuz ayın da iflas eden ve iflas etmesiyle bini aşkın çalışanın mağdur olduğu Real Market'in hakkını alamayan çalışanları,yılmadan direnişe devam ediyor.Haftanın belirli günleri düzenli olarak yapılan eylemler,Alman şirketinin hem müşteri,hemde ciro kaybetmesine neden oluyor.

Üç yıl önce Alman Metro AG tarafından Kayserili Beğendik grubuna devredilen ve 5 ay önce iflas eden Real Market'in işçileri,verilmeyen haklarını almak için direnişini sürdürüyor.Real Market İşçileri yağmur-çamur,kar-kış demiyor ve haklarını alana kadar direneceğiz diyor.

Aldıklarını İade Etti

Metro Market'in belkide en iyi mağazalarının olduğu İstanbul'da,Real Market İşçilerinin düzenli olarak hava şartlarını önemsemez bir şekilde yaptığı eylemler,Metro'nun hem müşteri-hem de ciro kaybetmesine neden oluyor.

Sitemize Konuşan ve isminin verilmesini istemeyen bir tüketici "Yıllardır Metro'dan alışveriş yapıyorum,bize burada toplanan işçilerin bizimle alakası yok deniliyordu.Bugün işçilerden birisiyle sohbet ettim ve olayın iç yüzünü öğrendim.Buradaki insanlara yazık değil mi,neticede ben de bir çalışanım ve haksızlığa tahammülüm yok.Buradaki işçiler hakkını alana kadar,Metro'dan alışveriş yapmayacağım" dedi.

Bir başka müşteri ise,aldığı ürünü iade ederek işçilerin hakkı verilene kadar kesinlikle alışveriş yapmayacağını söyledi.Ayrıca eylemler sırasında bir çok müşterinin Market kapısının önünde eylemcileri gördükten sonra,direksiyon çevirip Market otoparkına girmedikleri görüldü.


"Haklarımızı Alana Kadar Burdayız"

Direnişin öncülerinden Şenol Ağca "Bizi bir kaç gün,bir kaç hafta,bir kaç ay veya bir kaç yıl sonra tesellisi düşer dağılırlar sanıyorlar.Ama emin olsunlar ki,bir ömür boyu sürse ben ve arkadaşlarım haklarımızı alana kadar burada olacağız.Biz buya çıkarken kefenimizi arka cebimize koyduk.Direncimizin ne boyutlara varabildiğini ve eylem kapasitemizin nereye kadar çıkabildiğini gördüler sanıyorlar,ama bu gördükleri görecekleri yanında bir hiç.Bu yüzden haklarımızın bir an önce verilmesi,iki tarafın da bu işten bir an önce kurtulması anlamına geliyor" diyen Ağca "gelecek aylarda eylemlerin,yeri zamanı ve şekli daha da farklı olabilir." diye ekledi.

Tez-Koop Üç Maymunu Oynuyor

İflas süreci başlarken ve işçiler eylem yaparken,hiç bir şekilde işçilerin yanlarında olmayan Tez-Koop sendikasında sessizlik hala devam ediyor.İşçilerden 10 yıl gibi uzun bir süredir aidat almasına karşın,Real Market İşçilerini sadece göstermelik bildirimler ile savunan sendika Sarı Sendikacılık,yani patron yandaşlığı yapmak ile suçlanıyor.

Nakliyat-İş Destan Yazıyor

İflas süreci başlamasından kısa bir süre sonra,Real Market İşçilerine koşulsuz destek veren Nakliyat-İş ve Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu,Tez-Koop'a adeta sendikacılık dersi veriyor.İşçilerin her eyleminde onları yalnız bırakmayan Küçükosmanoğlu,yaptığı basın açıklamalarında "İşçiler haklarını alana kadar,eylemlerin devam edeceğini ve Nakliyat-İş'in de desteğinin süreceğini" söyledi.

Yasa İşçiden Yana

Periyodik olarak İstanbul'da eylem yapan işçiler,aynı zaman da Adana,Konya ve Ankara illerinde de eylemler yapıyor.Eylemlerin devam ederken işçiler,iş kanunun 1475/14 maddesine göre Metro ve Beğendik alacaklarımızdan sorumludur,haklarımızı alana kadar direneceğiz dediler.

9 yorum :

  1. Hileli iflas bu 1700 isciyi kapi disari attilar. 1700x3=5100 insan hice saydilar. Haci duran begendik tam hırsız bunlar.

    YanıtlaSil
  2. 700 bin borcu olan Real iflas ettiğinde 200 milyon civarında borcu vardı. Hiç mağaza açmamış tedarikçilerine çalışanlarına para ödememiş bi şirket nasıl bu kadar borç yapabiliyor . Gerçekten çok yazık çalışanlar yine mağdur ne maaşlar alındı ne de tazminatlar
    Peki bu şirkete ve beğendik e niye kayyum atandı niye herkes mağdur oldu
    130 milyon borcu olan beğendik yoluna devam ederken 700 bin lira borcu olan Real nasıl iflas ediyor

    YanıtlaSil
  3. Bu haci begendik dunyalari yedi ama hala doymadi.ne hirsiz bir adammis.

    YanıtlaSil
  4. Beğendik birçok mağazasını kapattı ama son zamanlarda raflarda bir miktar ürün çeşitliliği artmış gibi
    Bi umut ışığı var mı beğendik te

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap vermek çok zor.Zira ne zaman kayyım denetiminden çıkarsa,o zaman düzelmiş veya düze çıkmış demektir.

      Sil
  5. Kayyum ile kayyım arasında ki fark ne ya da fark var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayyum,şirket yönetimini ele almaktadır.Kayyım ise,yönetime karışmaz.Evrak ve imza işlerinde yetkilidir.

      Sil
  6. Önce Real i alan ardından Kipa nın bazı mağazalarını alıyoruz diyen beğendik nasıl oldu da bu durumlara düştü
    Hadi beğendik kötü durumdaydı da Real bu noktaya nasıl geldi
    Bunca çalışanın bunca insanın alacağı ne olacak şimdi

    YanıtlaSil
  7. Beğendik ve Real zor durumda ise kayyım atamak ne işe yarar ki
    Şirket dışındaki diğer tüm paydaşlar ( tedarikçiler çalışanlar bankalar vb ) zor durumda ama bu iki şirkete birşey olduğu yok
    Olan tek şey bu şirketlerin borçlarının daha da artıyor olması
    Yanı kayyım ne iş yapacak ya da neye yarayacak

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda