12.11.2017

Perakende Satın Almasının Delist Gücü



Perakende sektöründe çalışan herkes bilir ki,Satın Alma bölümü bir şirketin en önemli departmanıdır.Yani şöyle düşünün vücudumuz bir perakende şirketiyse,Satın Alma birimi bu organlar içinde en önemlisi hatta,hayati önem taşıyan Kalp görevini görmektedir.

Mal Alınırken Kazanılır

Geleneksel perakendecilerin meşhur bir sözü vardır "Mal alınırken kazanılır" bu klişe söz bile,satın almanın ve mal alım sürecinin ne kadar önemli olduğunu açıklamaya yetiyor.Çünkü market rafına bir yer almasını sağlayan süreci,doğrudan yöneten kişi satın almadır.

Satın Alma ve Delist

Satın Almanın görevine kısaca değindikten sonra,delist kelimesinin açıklamasını yapalım.Delist,Marketlerin satış listesinde olan ürünü listeden çıkartıp,artık sipariş vermemeleri.Özellikle perakende sektöründe kullanılan Delist kelimesi kısaca,bir satıştan çıkartmak manasına da gelmektedir..

Satın alma birimleri çok mecbur kalmadığı sürede herhangi bir ürün için,Delist yetkilerini kullanmayı tercih etmezler.Çünkü yapılan her Delist şirket cirosuna olumsuz etki eder.

Neden Delist Yapılır?

Delist'in en büyük nedeni,satın alma ile tedarikçi firma arasında yaşanan fiyat,sevkiyat,aide ve iskonto sorunlarıdır.Tedarikçi firmadan istediği standartlarda mal alımı yapamayan satın alma,ilgili ürün hakkında Delist kararı alıp kısa vadeli bir bilinçli bir kriz oluşturup,kendi alım prosedürüne yakın bir noktaya gelene kadar Delist yetkisini kullanmaktadır.Tedarilçilerden kaynaklanan Delist haricindekiler genellikle kısa zamanda çözülen sorunlardır.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda