20.03.2015

İyi Bir Satınalma Uzmanı Nasıl Olmalı




İyi bir satınalma olmak istiyorsanız bu kurallara dikkat edin...

* Çalıştığı şirketin profilini çok iyi analiz etmelidir. Müşteri portföyü, satılan ürünlerin fiyat aralığı, satacağı ürünlerin neler olabileceğini ve ne tür sunumların müşteri tarafından ilgi gördüğünün tespitinin yapılması gerekmektedir. 

* Rakiplerini çok iyi bilmeli, onların sattıkları ürün, fiyat ve promosyonları yakından takip edip iyi bir analiz yapabilmelidir. Rakipleri ile aynı sattığı ürünlerde pahalı kalmamalıdır.

* Başarılı bir iç ve dış müşteri iletişimi sağlayabilmelidir. İç müşterilerle ( Bilgi işlem, Depo yöneticileri, Mağaza Müdürleri, Bölge Müdürleri ) ile sürekli iletişim halinde olmalı onların isteklerini göz önünde bulundurmalıdır, özellikle mağazaların verdikleri geri bildirimler dikkate alınmalıdır.

* Dış müşterileri olan tedarikçi firmalarla çok sıklıkta bir araya gelmeli, sürekli iletişim halinde olmalıdır ki rakiplerinden fazla avantaj yakalayabilsin.

* Rapor analizi yapabilme yeteneğine sahip olunmalıdır. Kar-zarar analizleri, satışı düşük olan, portföyden çıkılması gereken ürünlerin tespit edilmesi ya da çalışmaması gereken firmaların tespiti gibi çalışmaların yapılabilmesi için iyi bir bilgisayar programı büyük önem taşımaktadır.

* Mağaza satış alanlarının M2 verimliliğinin ölçümünü yapmalıdır. Ürün performansları sezon vs.. gibi durumları göz önünde bulundurarak çeşitli periyodlarda ürün satış hızları değerlendirilerek, satışı düşük olan ürünlerden çıkılması sağlanmalıdır.

* Mağaza teşhir alanlarının verimli kullanılarak, satışı arttırıcı çalışmalarda kullanılmasını sağlamalıdır.

* Tedarikçileri ile tüm anlaşmalarını yazılı olarak yapar.

* Tedarikçi ürünlerinin satış performanslarını sürekli ölçmelidir. Piyasaya yeni çıkan ürün ve tedarikçileri yakından takip etmelidir.

* M2 verimliliğini göz önünde bulundurarak aynı ya da birbirine benzer ürünler veren birkaç tedarikçi ile birden çalışmamalı, çalışma koşulları en uygun olan tedarikçi tercih edilmelidir.

* Mutlaka tüm ürünler için alternatif tedarikçi portföyü olmalıdır.

* Sezonluk ürün alımlarının planlarının iyi yapılması gerekmektedir. Bir önceki senenin satışları, bu sene ki piyasa koşulları göz önünde bulundurularak alım planlanmalıdır.

* Satınalma aşamasından sonra minimum maliyetle satışa sunulmasını takip etmek ve iyi bir karla satılmasını sağlamaktır.

* Stok takibini çok iyi yapabilmeli, Satış hızını ve tedarikçi tedarik süresini göz önünde bulundurmalıdır.

* Gelişen ve değişen rekabet koşulları göz önünde bulundurularak yaratıcı olunmalıdır, yeniliklere açık olunmalıdır.

* Şirketin imaj ve saygınlığını temsil ettiğinin farkında olmalıdır. Dürüst olmalı ve yerine getirebileceği sözler vermelidir.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda