20.03.2015

Personel Devir Hızı (Turnover)




Personel devir hızı ( turnover ) Şirketteki personel sayısının artış azalış, işe giriş çıkış sayısındaki oranı ifade eden işletme terimine denir. işletmede personel devir hızı ne kadar düşük olursa alınan verim de o kadar yüksek olur. Yani bir çeşit ters orantı kuramı vardır.

İşten ayrılan eleman sayısının ortalama personel sayısına bölümü ile elde edilen orandır. Bizim sektörümüzde ise bu devir hızı genellikle yüksektir. Bu devir hızını düşüren firmalar başarılı firmalardır.

Açılan mağaza sayısı çoğaldıkça son yıllarda sektörde 2000 Yılında %17,7 2004 Yılında %30 olan personel devir hızı günümüzde bazı şirketlerde %40-50'lere ulaşmış durumdadır. Perakendeci ayakta kalmak için mutlaka personel devir oranını ortalama %10-%20 arasına düşürmelidir.

Öncelikle devir hızının yüksek olması durumunda perakendeci ne kaybeder ona bir bakalım.

1-Perakedecinin personel maliyetleri artar

* Yeni personel bulmak için verilen ilanlar
* Yeni personele verilen kıyafet maliyetleri
* Yeni personele verilen eğitim maliyetleri
* Diğer işi gücü maliyetleri vb..

2- Yeni personeli yetiştirmek için mağaza yöneticileri sürekli zaman harcalar ve diğer yönetim fonksiyonlarına ayıracakları zaman azalır.

3- Eski personeli rakiplerine kaptırarak emek ve güç kaybederler.

 4- Eski personeli kaybederek o personele bağlı müşteri grubunu kaybeder

5- Yeni personelin eğitim süresince yaptığı hatalardan
* Müşteri kaybeder veya mutsuz eder,
* Ürün zaiyatı,Fire,imha çok olur,
* Bilgi yetersizliğinden satış kaybı olur.

6- İlişkide bulunduğu firma veya 3. kişilerle olan ilişkileri zarar görebilir.

7- Kaybedilen eski personel rakip firmaya diğer personelleride götürebilir.

8- Hızlı devir hızı çalışan personelide rahatsız eder,Şirkete güveni kaybolur ve mutsuz çalışır ve bunu müşteriye yansıtır.

 9- Eski personel kötü ayrılmışsa ailesi ile birlikte bir müşteri kaybeder,siz ve hizmetleriniz hakkında çevresine kötü konuşan bir kişi kazanmış olursunuz.

10 - Sürekli değişen personel müşterinin gözünde şirketin imajını da zedeler. Müşteri gerek çalışan mutsuz personelden,gerekse kafasından şirketle ilgili olumsuz mesajlar oluşturur ve bunları çevresi ile paylaşır.

11- Eğer kaybedilen yönetici konumundaki kişiler ise maliyetler daha yüksek olacaktır. Ayrıca yeni yöneticilerin yönetme becerileri zorlaşacaktır. Personel "Bu müdürde 2 gün sonra gidecek nasılsa" bakış açısına sahip olacaktır.

Bu kadar olumsuz şeyi kabul edecek bir perakendeci düşünemiyorum. Personel devir hızının düşük olmasının, Hedefine ulaşmasında büyük etken olacağını perakendeci asla unutmamalıdır.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda