2.04.2015

Bir Alt Pozisyonun İşini Yapmak




Geçenlerde giyim perakendesinde çalışan bir Mağaza Müdürünün kendisinin joker olduğunu, kasiyerlik bile yaptığını söylediğini duydum. Günün ne kadar zamanında bunu yaptığını sorduğumda tüm personelin izinlerinde kasaya geçtiğini, yemek ve diğer aralarda kasada olduğunu söylediler. Şaşırdım aslında mesainin % 50’sini kasiyerlik yaparak tamamlıyordu.

Perakende de herkes bir alt pozisyonun işini yapıyor. Perakendecilerin çoğu Mağaza Müdürünün her işi yapmasını, gerekirse kasaya da geçmesini ister. Bu doğru bir bekleyiştir ama işleyişte işin şekli öyle bir değişir ki Kasa açmak Mağaza Müdürünün çoğu vaktini alan ve Mağaza Müdür Maaşı ile aslında pahalı kasiyer çalıştıran bir perakendeci olup çıkarız.

 Şirket sahibi veya Bölge Müdürü de Mağaza Müdürünü kasada gördüğü zaman işine sahip çıkıyor diye onunla gurur duyarlar. Oysa madalyonun diğer yüzü öyle değildir. Mağaza Müdürünün yapması gerekli bir iş tanımı vardır. Gerektiğinde geçilmesi gereken kasa artık onun görevi olmuştur.

Aynı şekilde bazı perakendeciler de Bölge Müdüründen gerektiğinde Mağaza Müdürü olmasını beklerler. O bekleyişte aynı şekilde Yüksek bir Bölge Müdürü Maaşı ile aslında Mağaza Müdürü çalıştırıyor olmanızı sağlar.

Böyle baktığımızda aslında herkes bir alt pozisyonun işini yapmakta ve o pozisyona göre yüksek ücret almaktadır.

Öncelikle kendimize şu soruyu sormamız gerekir?

Biz nasıl bir Bölge Müdürü istiyoruz? Nasıl bir Mağaza Müdürü istiyoruz? Buna göre Bölge Müdürü görev tanımı, Mağaza Müdürü görev tanımı gibi tüm görev tanımları yazılı olarak hazırlamalı ve bunlar personele tebliğ edilmelidir.

Çünkü Bölge Müdürlüğü ve Mağaza Müdürlüğü pozisyonları yönetsel pozisyonlardır. Bu pozisyonlar Müşteriyi, Çalışanları, Sattıkları ürünleri, Para’yı ve şirketin her türlü envanterini yönetmelidir.

" Sadece Mağazaya sahip çıksın, her işi yaparak bana fazla maliyet çıkarmasın " bakış açısı doğru değildir.

Tabii ki müşteri odaklı bir işte herkes yeri geldiğinde her işi yapabilmeli ama yeri geldiğinde...

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda