11.04.2015

Satış Ve Teşhir İçin İpuçları




Süpermarketçilik son yüzyılda daha bilimsel yapılmaya başladı. Büyük firmalar müşteri analizleri yaparak, onları gözlemleyerek iyi bir satış yapmak için alışverişin anatomisini çıkardılar. Süpermarketlerde gördüğünüz herşeyin bir anlamı ve bilimsel bir tabanı var. Süpermarketler artık bir müşterinin 5 duyusuna hitap edecek satış tekniklerini kullanıyorlar.

Mağaza içi yerleşim ve raf yerleşimleri, Mağazada çalınan müzik, Pasta imalat yerleri belirlenen sistemlere göre yapılıyor. İşte sizlere ilginç ip uçları.

 İşitsel : ( Mağaza içi müzik ) Canlı ama yavaş tempolu müzikler müşteriler üzerinde olumlu etki yaratıp alım kararını yönlendiriyor.Yani Canlı, hareketli müzik müşteriye mutluluk verirken yavaş temposu alışverinde reyonlarda yavaş gezmesini ve ürünlere daha dikkatli bakmasını sağlıyor.

 Koku : Pasta ve Unlu mamüler fırınlarının yaydığı koku açlık hissini canlandırıyor ve müşteriler Unlu mamülerden alışveriş yapmasalar bile bu açlık hissi onlara bisküvi benzeri hazır yiyecekler şeyleri almaya yönlendiriyor. Belirli zamanlarda yapılan pişirmeli tad panellerin mağazada yaydığı kokuda alışverişi teşvik ediyor. Mağazanın temizliğinde kullanılan özel bir koku bile müşterilere başka yerde aynı kokuyu duyunca aklına mağazayı getiriyor.. Özellikle zincir mağazalarda buna dikkat ediliyor.

 Tat : Tat-paneller alım kararını etkiliyor. Şarküteride, Kuruyemişte ve Unlu mamüllerde müşterilerin ürünleri tatması sağlanmalı. Dokunma : Hijyene ve ürüne dikkat edilerek bazı ürünlerde müşterilerin dokunması sağlanmalı, Özellikle türk tüketicisi dokunmadan almıyor.

 Görsel : Ürünü sade teşhir yapmak, Etrafınnda fazla ürün olmaması o ürünün pahalı olduğu imajını verir. Halbuki aynı üründen yapılan yığma bir teşhir kafalarda ucuz imajı çağrıştırır. Büyük giyim mağazaların vitrinlerine ve iç teşhirlerine dikkat edin çok az ürün vardır.

Bir diğer önemli hususta Reyon teşhirlerin de dizilen ürünler birbirini mutlaka tamamlamalı yani ; 

Makarnaların yanına veya karşısına mutlaka ketçaplar, Mayonezler dizilmeli,onları konserve ve kavanoz ürünler takip etmeli.

Sıvı yağ grubunun yakınına bakliyat ve tencere tava grubu konmalı devamında yumurta teşhiri, sucuk çeşitlerinden kasap reyonuna geçilmeli.


Yüz bakım grupları bir arada olmalı ve birbirini takip etmeli, Şampuanların yanına,Saç fırçaları,Onun yanına diş fırçaları onun yanına diş macunları,onun yanına Traş ürünleri, Balsamlar,parfümler vb gruplar gelmeli yani mantık yüz bakım ürünleri bir arada olması ve bir ilgi sırası olması.

 Çayların yanına veya karşısına şeker grubu konmalı devamına cornfleksler konulabilir.


Çikolata ve benzeri ürünleri alt raflara koymalı ( Çocuk boyu ) Gençlerin tükettikleri grupları daha üst raflara konmalı.


Erkek ürünleri mutlaka göz hizasına veya yukarı konmalı, Bayan ürünleri göz hizası veya daha aşağı raflara konmalı.

 Kuruyemiş reyonun yanında mutlaka içeçek gurubu olmalı.. Hemen onu pastahane veya unlu mamüller takip etmeli.

 Sütlerin yanında veya karşısında corfleksler, Yine yakınında sütle hazırlanan hazır tatlı gurupları konmalı.

 Bu dizilimlerdeki amaç, müşterilerin bir ürünü alırken tamamlayıcı ürünleride ona hatırlatmak. 

FARKLI İP UÇLARI :



Müşteriler mağazanın girişinin ilk 5 metresinde hiç bir ürüne veya nesneye dikkat etmezler. Bu alan aslında ölü alandır. Çünkü dış bir alandan farklı bir ortama girmiştir. Duyuları oraya hemen alışamaz, Göz içerinin ışığına alışır vb. O yüzden mağazalarda girişe genellikle meyve sebze reyonu konulur çünkü alışveriş listesinde kesin uğranılması gerek en önemli yerdir.

 Orta teşhirlerin yükseklikleri ürünlerin kolay alınacağı seviyede olmalı ne yukarıda nede aşağıda olmalıdır. Normal seviye bel seviyesinin biraz üstüdür.

Dondurulmuş ürünler genellikle mağazanın çıkışına kasalara yakın yerlere konulur. Burdaki amaç ürün özelliği itibari ile alışverişini tamamlayan müşteri o ürünleri alıp çözülmeden evine ulaşmasının sağlanması.

Raf ürün diziminde dikkat edilecek en önemli noktalardan biride reyonların göz hizası dediğimiz rafların orta bölümleridir. Bu bölümler çok değerlidir. Çünkü alışverişin % 40'ı burdan yapılır. Alt raflar ve üst raflar alışverişte daha az kullanılan yerlerdir. Bu nedenler ürün teşhirinde kullandığımız dikey ve yatay teşhir sistemlerinde daha çok ürünü göz hizasına koymak istiyorsak dikey teşhir yöntemini daha çok kullanmalıyız. Fakat yatay teşhir sistemide ürün gruplarına göre kullanılmalıdır.

BİLGİ : Mağaza planı ve raf planı yapmak için bir bilgisayar programları.. Deneme sürümleri var http://www.smartdraw.com/ http://www.shelflogic.com/Demos.htm C

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda