13.04.2015

Süpermarketlerde Yer Seçimi



Günümüzde artık süpermarketler yer seçiminde yukarıda karikatürde olduğu gibi özen göstermemekte ve boş buldukları yerlere süpermarket açmaktadırlar. Evet türkiyede hala daha çok süpermarkete ihtiyaç vardır. Ama yer seçimi çok önemlidir.

 Yer seçimi kararını vermek için aşağıdaki analizlerin yapılmış olması gereklidir; 

 -Bulunan sektörün analizi
 -O çevredeki müşteri analizi 
 -Yakınındaki rakiplerin analizi Biraz detaylandırırsak ;
 -O bölgedeki pazarın analizi -O bölgedeki İnsanların hareket biçimlerindeki ana yürüyüş yolları,( başlangıç ve bitiş noktaları) 
 -Demografik ve psikografik analizi( Bölgedeki potansiyel müşterilerin aile yapıları, Gelir seviyeleri, Meslekleri, Yaş dağılımı, Alışveriş alışkanlıkları, Talep yapıları vb..) 
 -Rakip analizi ( Rakiplere göre avantaj-dezavantajların belirlenmesi vb..)
 -Trafik yaratan unsurların belirlenmesi ( Neden araçlar bu yolu kullanıyorlar ? ) 
 -Trafik incelemesi(Araç trafiğinin akış yönü,Bu trafiğin yoğun saati vb..) 
-Doğal ve suni engellerin tanımlanması ( Örneğin karşı yoldan araçların markete gelmesi uzun bir yol katetmelerini gerektiyorsa bu bir engeldir ) -PTA analizi ( Perakende Ticaret Alanı = Bir perakende noktasını çevreleyen müşterilerin %75-80’inin yaşam,çalışma ve hareket alanı ) 
 -Bölge seçimi 
 -Yer seçimi 
 -Satış tahmini yapılması ( Analog, Regresyon, Mekânsal Etkileşim, Perakende Doyum İndeksi yöntemleri)Bir analog cihazla ölçümleme yapılması -Geçen insan sayısı- , Yakınındaki marketlerin tahmini müşteri sayıları ve satış tahminlerine bakarak, Bölgedeki talebin boyutu ve marketlerin bunun ne kadarını karşıladığı, Bulunabilirse geçmiş yıllara ait bilgiler ve bunların büyüme hızlarına göre tahminler yapılır. 


Fakat maalesef günümüzde market açmak için uygun yer sayısı azaldıkça, kiralamalar çok hızlı olmakta, hatta perakendeci market açmaya 1 akşamda karar bile verebilmekte ve bu analizlerin çoğunu yapamamaktadır.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda