25.07.2015

Ahmet Kik'ten Beğendik-Kipa Yorumu



Perakendenin iki güçlü oyuncusu 2015’in ikinci çeyreğine yeni stratejileri ile başlamaya çalışıyorlar. Anlaşılan Kipa bazı lokasyonlardan çekilerek daha iyi olduğu lokasyonlarda büyümeyi, Beğendik’se güçlü olduğu bölgelerde daha çok güçlenmeyi ve yeni bazı lokasyonları denemeyi tercih ediyor. Bu yeni strateji ile iki şirket içinde çok dikkatli olunması gereken bir 2015 ikinci çeyrek ve 2016 stratejileri gözden geçirmeleri gerekecek.

Bildiğiniz üzere büyük perakendecilerin hipermarket konseptinden vazgeçtiği bu zamanlarda Beğendik’in Real ve Kipa ile birlikte hipermarket konseptine giriyor olması büyük cesaret. Öncelikle onları kutluyorum. Beğendik’in güvendiği tek şey farklı bir mağazacılık anlayışı olması. Gerçekten de bu Türkiye’de tek. Bu farklılıkları onları hipermarketlerde istedikleri yere getirir mi göreceğiz. Ben başarılı olmasını temenni ediyorum. Çünkü Türk insanının “Beğendik” gibi bir mağazacılık bakış açısıyla hizmet alması beni mutlu ediyor. Hatta ben çok kısa zamanda bu bakış açısının yurt dışında da çok iş yapacağını düşünüyorum. Özellikle Avrupa’da.
Kipa ise akıllı bir karar alarak bazı lokasyonlardan çekiliyor. Bence doğru karar. Fakat ben Kipa’nın ilk 5-6 Mağazasını ve ilk mağazacılık anlayışını hatırlıyorum. O zamanlar dilden dile dolaşıyordu. Ne zaman ki büyümeye çalıştı. Bu büyümeyi süpermarketle değil hipermarket konseptiyle yaptı. O zaman hata etti. Halbuki o büyük eforu ilk süpermarkette büyümeye verse idi. Şu an farklı bir Kipa karşımızda olurdu. Kipa süpermarket konseptine girdiğinde ise atı alan Üsküdar’ı geçmişti.

Kipa Türk müşterisinin gönlünde aslında güzel bir yere sahip, bu yeni stratejisi ona nefes aldıracak. Ama daha çok yapması gereken iş var. Daha ufak konseptli süpermarket konseptine önem vererek, taze gıda kalitesini (Unlu mamüller, Meyve Sebze, Et ürünleri) bir Carrefour, Migros seviyesine çıkarması ve Tesco’dan ithal haftalık / aylık farklı ürünler daha çok getirmesi vb.. yeni stratejilere ağırlık vermesi gerekir. İki şirkete de yeni stratejilerinde başarılar diliyorum.

Ahmet KİK

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda