13.08.2015

Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen Şirketleri



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri yarışması “Türkiye 100” sonuçlandı. Yarışmanın birincisi 2011-2013 döneminde satış gelirlerini yüzde 8 bin 754 oranında artıran Maren Maraş Elektrik oldu. Küresel ölçekte dikkati çekmek için yürütülen “Türkiye 100 Yarışması” sonuçlarına göre en hızlı büyüyen şirket olan Maren Maraş Elektrik’i, satış gelirlerini yüzde 2 bin 501 artıran Karbil Yazılım, yüzde 2 bin 361 artıran Emza Enerji, yüzde bin 722 artıran Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri ve yüzde bin 196 artıran PAYTR Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri izledi. ‘Türkiye 100 Yarışması’nın birincisinin Kahramanmaraş’tan çıkmasına karşın şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 45 şirket ile İstanbul aldı. İstanbul’u 12 şirket ile Ankara, 7’şer şirket ile Kocaeli ve İzmir, 5 şirket ile Kahramanmaraş, 3’er şirket ile de Gaziantep, Konya ve Antalya takip etti.

CİROLARI 2.7 MİLYAR $
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada yarışmanın üçüncü kez düzenlendiğini anımsatarak, 100 şirketin rakamsal görünümü hakkında da bilgi verdi. Söz konusu 100 şirketin toplam cirosunun 2.7 milyar dolar, ortalama şirket cirosunun 25 milyon dolar, şirketlerin, 2011-2013 döneminde ortalama büyüme oranının yüzde 358 olduğunu belirterek, şirketlerin büyüme hızının Türkiye ekonomisi milli gelir artış hızından 15 kat daha yüksek olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu şirketlerde toplam çalışan sayısının yaklaşık 18 bin, şirket başına ortalama çalışan sayısının 165 olduğuna, toplam çalışan sayısının 2011-2013 döneminde ise yüzde 88 arttığına işaret etti.
TİCARET HUZUR İSTER
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı bir terör dalgası ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, terör eylemlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar ile polis ve askerler için duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, terör saldırılarının amacının, Türkiye’nin huzur ve istikrarını bozmak,toplumda korku havası ve kaos ortamı oluşturmak olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Unutmayalım ki, huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Huzur, ticaret, zenginlik ancak bir arada olduğunda mümkündür.”
‘BİLGİ HİZMETLERİ’ SEKTÖRÜ LİDER OLDU
YARIŞMAYI kazanan şirketlerin sektörel dağılımına bakıldığında “Bilgi hizmet faaliyetleri” 15 şirket ile ilk sırayı aldı. “Gıda ürünlerinin imalatı” 8 şirket ile, “Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” 7 şirket ile, “Diğer imalatlar” 7 şirket ile, “Tekstil ürünlerinin imalatı” 6 şirket ile, “Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı” 6 şirket ile, “İnsan sağlığı hizmetleri” 4 şirket ile sıralamaya girdiler. Satış gelirlerindeki artış hızına göre belirlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, etkinlik kapsamında küresel piyasada görünürlüklerini artırma ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirme, ABD’ye düzenlenecek iş seyahati ile bu pazarı yakından tanıma fırsatı bulacaklar.
Gelişmekte olan ülkeler önemli
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever konuşmasında küresel düzeyde ekonomik fay hatlarının faaliyette olduğu, küresel güç merkezlerinin yer değiştirdiği bir dönemden geçildiğine işaret etti. Ulussever, 2025 yılında yıllık toplam geliri 1 milyar doları geçecek 15 bin global şirketten yüzde 50’ye yakınının gelişmekte olan ülkelerde yer alacağına işaret ederek, “2025 yılına kadar ortaya çıkacak her 10 global şirketten 7’sinin gelişmekte olan ülke menşeli olacağı bekleniyor” dedi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda