9.09.2015

Perakende Satış Hacmin de Artış



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin perakende satış hacim endeksini açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,3 yükseldi. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,2 azalırken, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 2, otomotiv yakıtı satışları da yüzde 2,6 artış kaydetti.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 4,3, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 0,6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 1, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 2,1 artarken, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 0,9 azaldı.
Yıllık bazda artış yüzde 7,1 
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 arttı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,9, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında da yüzde 3,8, otomotiv yakıtı satışları da yüzde 17,8 artış gösterdi.
Gıda dışı sektörlerin yıllık bazda değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 6,3, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 10,4, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 13,6,  posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 12,4 arttı. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,8 azaldı.
Perakende ciro 
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,6 artış kaydetti. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3 azalırken, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışları yüzde 2,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,6 yükseldi.
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artış gösterdi. Anılan dönemde gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 10,4, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında yüzde 10, otomotiv yakıtı satışlarında da yüzde 3,7 artış yaşandı.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda