27.12.2015

CarrefourSA'dan Hayalleri Zorlayan Büyüme



Gıda perakende zinciri CarrefourSA, 2015’de büyümede gaza bastı. Bir yıl içinde 333 olan mağaza sayını 792’ye çıkardı. CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, 452 tane yeni mağaza açtıklarını belirterek, bunların 202 tanesinin organik büyümeyle, 250 tanesinin de satın almalardan geldiğini söyledi.

Nane, bu yıl üç satın alma gerçekleştirdiklerini, şubat ayında Antalyalı 1E1 marketleri, mart ayında İsmar veTemmuz ayında Kiler’i aldıklarını anımsattı. Kiler satın almasının tamamlandığına da değinen Nane, bütün mağazalarda tabelaların değiştiğini son 26 mağazadaki tabela değişiminin ise ocak ayında tamamlanacağını aktardı.

8 yıl aradan sonra ilk temettü dağıtıldı
Mehmet Nane, Carrefour’un Türkiye’de on yılda 115 bin metrekarelik mağaza açtığını, 2015’te ise 278 bin metrekarelik mağaza açılışı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bu yıl içinde mağazalarına alışveriş amacıyla 150 milyon kişinin geldiği bilgisini veren Mehmet Nane, 800 milyon ürün alıp sattıklarını da belirtti.

Nane, ekonomiye de değinerek, krizden etkilenmediklerini aksine bunu fırsat olarak gördüklerini ifade etti. Mehmet Nane: “2015’i fırsat yılı olarak gördük. Bunu gelecek yıl da devam ettirmek istiyoruz. 2015’de sekiz yıl aradan sonra ilk kez temettü dağıttık.” dedi. Gıda perakendesinin her zaman o ülkenin barometresi olduğuna da işaret eden Nane, “Kriz ve terör olaylarından tabii ki etkilenme oldu. Ama biz her zaman uzun vadeli bakıyoruz. Bunlar hep gelip geçicidir. 8 bin olan çalışan sayımızı da 13 bine çıkardık.” diye konuştu.

Hedefleri tutturdu
Mehmet Nane, CarrefourSA'nın satışlarının yüzde 75’inin gıda, yüzde 25’inin de teknoloji ve diğer ürünleri kapsadığını dile getirerek, yılbaşında belirledikleri bütün rakamsal hedefleri tutturacaklarını, 2015’i 4 milyar TL’lik ciroyla kapatacaklarını belirtti. Krizlerdeki satın alma davranışlarına da değinen Nane, “Bu dönemlerde porsiyon küçülüyor ama satın alma frekansı artıyor. Daha az kilo ve adetlerde alınıyor ama mağazalara gelme sıklığı artıyor. Bu dönemlerde stoklu satın alma bitiyor.” diye konuştu. Yılbaşı alışverişine de değinen Mehmet Nane, “Harcamalarda yoğunlaşma henüz başlamadı bu hafta sonu başlamasını bekliyoruz. Hep son dakikaya bırakılıyor. Ancak alışverişte patlama, taşma, coşma sözkonusu değil. Zaten yılbaşı sepeti satışımız çok yoğun değil.” açıklamasını yaptı.

Asgari ücret artışı çok doğru karar
Asgari ücretle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Mehmet Nane: “Özünde asgari ücret artışı çok doğru. Dar gelirlinin seviyesini yukarı çeker. Ama şirketlerin bu maliyeti kaldırıp kaldıramayacağının gözetilmesi lazım. Vergi ve SGK oranları ayarlanarak kompanse edilmeli. Bizim temizlik, yemek, güvenlik gibi asgari ücret bazlı aldığımız hizmetler var. Burada da maliyet artacak. Asgari ücret artınca 1.300-1.400 lira alanın da maaşını artıracaksın. Bu da başka bir etken. Sonuçta SGK tavanı üzerinden daha fazla prim ödeyeceğiz. Bu da maliyeti etkiler. Perakende de ana gider kalemlerinden biri personel. Bu gıda perakendesinde yüzde 50’lere varıyor. Bu maliyete büyük etki yapacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektör yüzde dokuz büyüdü
Sektör büyüklüğüne de değinen Nane, perakendenin 2014’de yüzde 9 büyüdüğünü, bu yıl sonu itibariyle büyümenin yüzde 9 olmasını beklediklerini kaydetti. Mehmet Nane, “Bu yıl modern perakendenin büyüklüğü 213 milyar TL, toplam perakende cirosu ise 670 milyar TL oldu. 2016’da da 2015’e paralel bir büyüme göstereceğini öngörüyoruz. Perakendenin büyümesi ülke büyümesinin 2.5 katı kadar olur.” ifadesini kullandı.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda