9.02.2016

Asgari Ücret Ve Perakende



"Yeni asgari ücretin neti 1.300 TL oldu ama perakendecilerin kafasında hala cevabı bilinmeyen sorular var. Towers Watson’un perakendeciler dahil farklı sektörlerde 159 firmanın katılımıyla yaptığı asgari ücret araştırmasına göre şirketlerin yüzde 37'si asgari ücret artışı karşısında oyun planını henüz belirlemediğini açıkladı.
Perakendeci önemli gider kalemlerinden olan personel giderlerini sürekli kontrol eder ve her 6 ayda veya yıl sonunda gerçekleşen ve hedeflerine göre düzenleme yapar. Hatta her ay gözden geçirenler bile vardır.

Yeni asgari ücretin özellikle mavi yaka emek yoğun olan bir sektör olan perakendeyi, derinden etkileyeceği kaçınılmaz. Son yıllardaki sert rekabet ve ekonomik gelişmelerle karları iyice düşen perakendeciler, minimum personelle verimli çalışma yollarını araştırıp bulmuş (Örneğin; Carrefour, Kipa vb) ve bu minimum kadrolara inmişlerdir.
Perakendecinin yükselen personel maliyetlerine göre yeniden personel minimizasyonuna gitmesi çok zor görünüyor.

Hükümet destek için bir çalışma yaptı ama bu, maliyetleri ne kadar düşürmeye yönelik olur işte bu tartışılır. Çünkü yeni asgari ücretin verdiği maliyetin SGK sigorta prim bildirgelerinden asgari ücretli başına 110 TL indiriminden faydalanması perakendeciyi rahatlatması zor görünüyor.
Çünkü sorun sadece asgari ücretin artışı değil. Asgari ücretin diğer ücretlere yaklaşmış olması. Dolayısıyla çalışan belirli bir grubun ücretleri birbirlerine çok yaklaşması personel motivasyonunu bozduğundan perakendeciyi diğer çalışanların ücretlerinde de düzenleme yapmaya mecbur bırakıyor.

Perakendeci ne yapmalı?
Tabii önce satışlarını daha çok artırmalı ama biz bunu fazlası ile yaptığını varsayıyoruz. Bunun haricinde,
- Destekten bir an önce faydalanmalı.
- Verimlik çalışmalarını yeniden gözden geçirmeli yaratıcı çözümler üretmeli.
- İşe alımlarda İŞKUR projelerini daha çok kullanmalı.
- Mutlaka düzeltebileceği kadar ücret aralıklarını, ücret sistemine göre yeniden düzenlemeli.
Zor bir 2016 perakendecileri bekliyor. Her zamanki gibi sorunlara önceden çözümler üreten, yeni şeyler deneyen şirketler ayakta kalacaktır."

Ahmet KİK

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda