24.02.2016

Bebek Sektörün de İndirim Oyunu



Yaklaşık 5 milyar TL’lik bir pazara sahip bebek ve çocuk perakende sektöründeki ciddi rekabet, beraberinde ‘indirim karmaşasını’ da getirdi. Sektör temsilcilerine göre, bebek sektöründeki bilinçsiz indirim politikaları kalitenin de aynı oranda düşmesine neden olurken sağlığı da ciddi şekilde tehdit ediyor…

Son 8 yılda yaklaşık 6 kat daha büyüyen bebek ve çocuk perakende sektörünün Türk tekstil pazarının çok büyük bir bölümünü kapsadığını ifade eden Toker Bebe Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Toker, konfeksiyonda maksimum 700 ürün bulunmasına karşın bebek sektörünün 14 bine yakın çeşitliliğe sahip olduğunu vurguladı.
Böylesine önemli bir pazara talibin de çok olduğunun altını çizen Fatih Toker, “Yaklaşık 30 milyar TL’lik Türk hazır giyim sektörünün yüzde 17’sine yakınını bebek ve çocuk ürünleri oluşturuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Sektörün bu önemi çok sayıda firmanın da bebek ve çocuk ürünlerine yönelmesine neden oluyor. Sektörde tutunmaya çalışan bu firmalar, neredeyse yüzde 80’lere varan indirimler uygulayarak öne çıkmaya çalışıyor. Ancak bebek sektörü böylesine büyük indirimlerin uygulanabileceği bir pazar değil.  Bebek ve çocuk tekstili ne kadar ucuz olursa, o kadar kalitesiz, sağlıksız olduğu anlamına geliyor. Kullanılan pamuğun, işçiliğin belli bir maliyeti var. Bu maliyeti düşürmek, kalitenin de düşmesine neden oluyor. Ailelerin de indirim karmaşasından uzaklaşarak, fiyattan daha çok ürünün kalitesine bakmasını öneriyorum” dedi.

-Satış personeli değil ‘hamile danışmanı’

Toker, anne-babaların alışveriş tercihlerini kurumsal firmalardan yana kullandıklarında ekstra indirime ihtiyaç duymayacaklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Kurumsal firmalar, satış sırasında ve sonrasında iyi hizmet vermeyi başarabilir. Bu yüzden de anne-babalar güven duyarak alışveriş yapar. Sektörde yarım asırdan bu yana var olan Toker Bebe olarak, satış ve sonrası süreçlerine çok özen gösteriyoruz. Şu an mağazalarımızda anne-babalara yol gösteren 145 çalışma arkadaşımız var. Zaman zaman kurum içi eğitimler düzenleyerek aileleri nasıl doğru ürünlere yönlendirecekleri konusunda bilgi veriyoruz.”

Toker Bebe ailesine mensup çalışma arkadaşlarının aldıkları eğitimler sayesinde ‘hamile danışmanı’ olduğunu ifade eden Fatih Toker, “Özellikle ilk bebeğini bekleyen aileler her ürünü almak istiyorlar. Ancak bu doğru değil. ‘Hamile danışmanı’ personelimiz anne adayına bebeğinin nelere ihtiyaç duyabileceğini, hangi ürünün gereksiz olduğunu anlatıyor. Bu da anne-baba adaylarının gereksiz alışveriş yapmasının önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda