25.03.2016

Et Fiyatları Dengeleri Bozuyor



Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan Aykut Yenice, yaptığı açıklamada, yüksek et fiyatlarının en  çok kendi sektörlerini ilgilendirdiğini söyledi. Serbest piyasada et fiyatlarının istenildiği gibi iniş ya da çıkış  gösterebildiğini belirten Yenice: “Biz, Tüketiciyi Koruma Kanunu'na göre belli  bir fiyat tarifesiyle satış yapan iş yerlerine sahibiz. Yükselen et fiyatlarına  göre fiyatlarımızı yükseltip alçaltamıyoruz.” dedi.

Sektörlerinde kayıt dışılığın yoğun olduğunu öne süren Yenice: “Üç kap  yemeğin 5 liraya, yarım ekmek dönerin 2 liraya satıldığı bir süreçte normalde 15  liraya satmamız gereken et yemeğini de bu rakamın altında tutuyoruz. Özellikle de  son dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının duruşuyla, davranışıyla ve  sektöre olan katkısıyla Sayın Faruk Çelik'e bir kez daha teşekkür etmek  istiyorum. Önümüzdeki süreçte alınan tedbirlerle bu işe en çok sevinecek sektör  biz olacağız.” ifadelerini kullandı.

Yenice, lokantacıların en çok kullandığı ürünün et olduğunu  belirterek, “Diğer girdi maliyetleriyle sektörümüzdeki sıkıntılara yüksek et  fiyatları eklendi. Bizim etsiz hiçbir şeyimiz yok. Lokantacıda, kebapçıda,  köftecide de et var. Bizim ana maddemiz et. Dolayısıyla etin fiyatının bu şekilde  yükselmesi öncelikle bizim bütün psikolojik ve ekonomik dengelerimizi alt üst  ediyor. Ekonomik ve psikolojik dengelerin bir arada alt üst olduğu bir süreçte  her şeyiniz alt üst olur.” şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, bu konularda aldığı  tedbirleri sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Yenice, şunları kaydetti: “Piyasada bir istikrar bekliyoruz. Tabii ki üreticilerimizin  korunmasından yanayız. Bu anlamda da devletimizin aldığı tedbirlere saygılıyız.  İthal konusunda, ithal edilmesi gerekiyorsa ithal edilsin. Bu fiyatlar düşsün.  Biz de reel değerlerimiz üzerinden insanların sağlıksız beslenmesine sebep olan  merdiven altı olan, kayıt dışı ekonomiye karşı Türk mutfağının temsilcileri  olarak kendi dükkânlarımızla, kayıtlı iş yerlerimizle en sağlıklı şekilde  halkımıza hizmet etme mücadelesindeyiz.”

Sağlığın bedeli yok
Vatandaşlardan, yemek yedikleri yerlerin belgelerine dikkat etmesini  isteyen Yenice, "Lokanta ya da benzeri yerlere gidildiğinde dikkat etmesi gereken  hususlar var. Odaya bağlı bir esnaf olmalı. Vergi levhası, oda kayıt belgesi,  belediye ruhsat belgesi olması lazım. Öncelikle bu tip yerlerde rakamlar zaten  kendini ihbar ediyor. Ucuz besleneceğim diye sağlığını kaybetmeyeceksin. Çünkü  sağlığın bedeli yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda