22.04.2016

Mifır'in Perakendeye Etkisi?



Mark Kelly’nin farklı sektörler için yaptığı değerlendirme yazısı şöyle: “Finansal Araç Piyasaları Yönetmeliği'nin Ocak 2018' e ertelenmesinin resmiyet kazanması ile farklı sektörlerdeki etkilerini değerlendirmemizde bir kez daha durup düşünmemize ve belki de hazırlıklarımıza daha tedbirli bir yaklaşım sağlamamıza neden oldu. Raporlama ve diğer gerekliliklerden en çok etkilenenler ticaret alanlarındakiler ve bünyesinde sistematik içselleştirici olan karmaşık yatırım firmaları olacaklar. Bu alan Avrupa Ekonomik Alanı'nda (EAA) bulunmayan, kendi platformlarında raporlama kullanmayanlar ve karşı tarafın perspektifinden ticari alanda yeterli ticari altyapı bilgisini toparlayamamış olanlar için tatsız bir göreve sahip.

EAA bulunsun ya da bulunmasın ticaret yapan firmalar; pasaport bilgilerini karşı tarafın görebilmesi için teslim etmeye dikkat etmeleri gerekir. 2018 yılında EAA dışında olan ticaret alanında keskin bir düşüş olacağınızı öngörebiliyoruz.

Ticaret mahalli ve sistematik içselleştiriciler, adil fiyat gibi ticaret öncesi ve ticaret sonrası saydamlığı için ek raporlama yükümlülüklerine sahip olmanın yanı sıra, bütün ticari faaliyetin özeti de denebilir. Ayrıca bu özet; her gün sonu Ulusal Yetkili Otorite’ye (NCA) referans olarak gönderilmesi gereken listelenmiş ürünlerin verilerini de kapsar. Bu veriler Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’nin (ESMA) her sabah yayınladığı verilerin temelini oluşturur. Okuyucuların da duymaktan mutlu olacağı diğer bir konu ise, perakende döviz simsarlarının belli şartlar altında bu raporlara hiç ihtiyaç duymayacağı. Bunun nedeni de raporlama yükümlülüklerinin ticari alandaki ürünleri ve Uluslararası Menkul Kıymetler Kimlik Numarası'na (ISIN) bağlı olarak tezgâh üstünde satılan ürünleri (OTC) içeriyor olması.

Örnek olarak bankalar arası avro - dolar oranı veya altın satış fiyatı kullanılması gibi sözleşmenize dayanan herhangi bir şeyi EAA’da iptal edecek olursanız; Finansal Araç Piyasaları Yönetmeliği’ni de tamamen iptal edebilirsiniz. Tabi, Avrupa Piyasası Türev Ürünler Altyapı  Düzenlemesi (EMIR) raporlamasının aynı tür ürünler için değişmeden devam edecek olmasına rağmen. Ancak, Londra Borsası'nda işlem gören en büyük 100 İngiliz şirketinin hisse senetlerini içeren FTSE 100 gibi ortak indekslerin ISIN’a sahip olacaklarını ve Avrupa ESMA’dan referans veri olarak alınan bu kimlik numaralarının dahil edileceğini unutmamak gerekir. Bu tür endekse dayalı sözleşmeler dolayısıyla raporlanabilir hale gelecektir. Tek hisse senetleri veya vadeli tahvile dayalı sözleşmeler ise şu anda olduğu gibi raporlanabilir olmaya devam edecektir.

Şu anda durumu bozan şey ise bazı çift opsiyonlu değişkenler ve forex firmalarının yumuşak görüntülerinin bozulması olabilir. Örnek olarak çift opsiyona sahip bir platform düşünün; satışa dönük simsarlar için alış ve satış çıkarlarını eşleştiren, Organize Sanayi Bölgeleri’nce (OTF) kayıtlanma kararı alınan, mevcut iş modellerine en uygun yapı olan. Her bir ticari enstrüman ISIN’a sahip olduğu, ticaret içindeki herkesin gerçek zamana yakın raporlama yapması gerektiği ve ürünlerin kimlik numaraları ve diğer ayrıntıların her gece ulusal regülatöre gönderildiği. Bu süreç platformu sağlayanlar çok büyük bir baş ağrısı. Ancak, bu platformu kullanan bütün simsarlar şimdi listelenmiş ürünlerin ticaretini yapıyorlar ve bu nedenle de yapmak zorunda oldukları raporlamayı pazar ve alıcı tarafının da ayrıntılarının yer aldığı şekilde yapıyorlar.

Önümüzdeki 18 ay boyunca raporlamalardaki ne, nasıl ve ne zaman gibi karmaşıklıklarının belirleneceğini ve Ocak 2018’de bu konuda deneyim kazanılacağı düşünülerek; perakende ve türevleri firmalar tarafından böyle bir karar alındı.”

Kaynak: Finance Magnates

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda