5.05.2016

200 Mağaza Açıp 5 Bin Kişiyi İşe Alacak



Kaç mağazanız, kaç çalışanınız var?
Yurtiçi ve yurtdışında toplam bin 450 mağazamız var. Buralarda da turuncu yakalı diye tabir ettiğimiz toplam 22 bin çalışanımız var. Dolaylı istihdamı da katarsak 32 bin kişilik bir aileyiz.
Bu sene kaç mağaza açacaksınız, kaç kişiyi işe alacaksınız?
Bu sene içerisinde 150-200 mağaza açacağız. Bu da sene sonunda ilave 5 bin 500 istihdam demek. Biz haftada ortalama 3 mağaza açıyoruz.

Perakendede kariyer görüyor mu gençler?
Perakende çok dinamik bir sektör. Üniversite öğrenciliği yıllarında part time olarak aramıza katılan sonra bizde devam eden çok kişi var. Biz yüzde 98 oranında iç kaynaklardan geleceğin yöneticilerini yetiştiriz. 2 senede bir beyaz yakada idari kadroda, 6 ayda bir de mağazalarımızda potansiyel değerlendirme yapılır. Bu potansiyel değerlendirme neticesinde bizim potansiyel listemiz çıkar, bu potansiyel listeye de Migros Liderlik Yolu’nu uygularız. Migros Perakande Akademisi uluslararası 11 ödüllü bir akademi. Bu akademinin belirli fakülteleri var, bu fakültelerden de en kuvvetli olanlardan biri Migros Yolu. Koç Üniversitesi ile mini MBA programı, Boğaziçi Üniversitesi ile perakende yönetici sertifika programı var, Boston College, Georgia State Üniversitesi ile de ortak çalışıyoruz.

Yılda kaç saat eğitim veriyorsunuz?
Türkiye ortalaması yılda 5.5 gündür. Amerika’da ortalama 8-8.5 gün. Migros’ta bu ortalama 18 gün. Eskiden daha çok sınıf içi eğitim yapardık ama yüzde 72 Y kuşağı olunca biz de sosyal platformumuzu çok etkin kullanmaya başladık.

İK’nın misyonu metrekareye düşen satış rakamlarını artırmak
Eğitim içeriklerini nasıl oluşturuyorsunuz?

Biz müşteri ne isterse onu vermek zorundayız bu rekabet ortamında. Migros Perakende Akademisi de eğitimi tasarlarken önce müşteriyi dinler, müşteri mağazada ne istiyor, müşteriyi eğitim esnasında da sınıfa getirir, konuşturur, müşterinin tecrübesini, beklentisini dinler... Migros insan kaynaklarının misyonu metrekare satışını arttırmaktır. Bu çok iddialı bir İK söylemi, çünkü İK şirketin stratejisi ile birebir örtüşmek zorunda. Şirketin stratejisi de büyümek, satışları arttırmak. Bunu iyi hizmet vererek yapacaksınız. İyi hizmeti de doğru adamı seçerek vereceksiniz. Kumaşında hiç hizmet yoksa hiç satış yoksa bize de yazık gelecek arkadaşa da yazık. Bir kere böyle bir ortamdan zevk alıyor mu ona bakacasınız. O aldığınızı iyi yetiştirip geliştireceksiniz, geliştirdikten sonra da ödül sistemleri, prim sistemleri ile ailenin içerisinde tutup muhafaza edeceksiniz. Ve neticesinde satışınız artacak.

Kaç kişilik İK ekibiniz var?
Toplam 80 kişiyiz.

Yılda kaç başvuru geliyor?
Bir yılda 410 bin başvuru gelir. Günde bin 100 tane özgeçmiş değerlendiririz. Her iş saatinde 6 kişiye iş başı veriyoruz. 62 yılın verdiği tecrübe ile tıkır tıkır çalışır sistem. Herkesin kariyeri kitapçıkta yazılı

Kimleri seçiyorsunuz?
DNA’sı perakendeye uygun kişileri seçiyoruz. Ekip çalışmasına uygun olacak, hizmete uygun olacak, perakende matematiğine yatkın olacak, mağazada çalışırken ne tür özellikleri olması lazım... Bunlara göre grup mülakatları, vaka çalışmaları yapıyoruz. Mesela kasadan veya reyondan başlamış birisinin önünde ne tür fırsatlar var? Başlayınca kendisine kariyer tarifi kitapçığı veriyoruz, tıpkı üniversite katalogu gibi, ne yaparsan 6 ay sonra neredesin, hangi dersleri alacaksın, hangi eğitimlere katılacaksın, hangi sınavlardan geçeceksin, hangi havuzda olacaksın... 5 sene için hepsi yazılı, 5 sene bunu yerine getirebildiği müddetçe havuzun içerisinde yer alır. Havuzun içindeyken biz onlara mentor atıyoruz, haftada 3-4 mağaza açıp sürekli büyüdüğümüzden bu havuzdan sürekli aday çıkarıyoruz.

Çalışanların yüzde 72’si Y kuşağı
Çalışanların ne kadarı Y kuşağı?

Genç bir yapımız var, yaş ortalamamız 31. Çalışanların yüzde 72’si Y kuşağı. Kıdem yılımız 9 yıl. 25 yıldır berat törenimiz var. Biz 33 şehirden 470 mağazadan 784 kişiye, 10 yıl, 20 yıl, 25 yıl, 30 yıllıklara rozetlerimizi verdik. 25 yıldır yapıyoruz bu töreni. Y kuşağından mentorum var, bana teknolojiyi öğretiyor, mesela 3’den küçüktürün “bütün kalbimle” olduğunu ya da iki nokta parantezin “gülen surat” olduğunu bilmezdim. Y kuşağının iletişimini öğreniyorsunuz. Bir Y kuşağı ekibimiz var, bir yazım çıkacaksa o ekip hemen bakar mesela.

Bu haber Hürriyet.com'da yayınlanan Burcu Özçelik'in özel haberinden alıntıdır.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda