14.06.2016

Perakende Ve Alokasyon



Kısıtlı olan stoğumuzu maksimum kâr ile en kısa sürede satabilmemiz için analizler yapan ve bu analizleri uygulamaya geçiren insanların yaptığı işe alokosyon denir. Alokasyonun paylaştırma, tahsis, dağıtma, sevk gibi kelime anlamları vardır.
Bu işi yapan insanlara ise sektörde allocator denmektedir.
Alokasyon kendi içinde 3 farklı sevk emrini vermektedir.
  • Initial Sevk: Bir ürünün depomuzdan veya üreticimizden direk olarak mağazalara ilk defa sevk emrinin verilmesidir.
  • Replenisment: Mağazalara daha önceden gönderilmiş bir ürünün o mağazanın satış performansına göre tekrar gönderilme emridir.
  • Transfer: Initial sevk ve replenishment sevkte yaptığımız hatalı sevkleri düzeltmek için başvurduğumuz bir emirdir. Gönderilen tüm mağazalarda satış performansı istenildiği gibi olmayan ürünlerin satmayan mağazalardan satan mağazalara gönderilme emridir. Burada dikkat edilmesi gereken transfere konu olacak ürünün depolarda ve üreticilerde bitmiş olmasıdır.
Transfer emri çok fazla tercih edilmeyen bir sevk emridir. Çünkü bizi ikinci kez kargo maliyetlerine sokmaktadır. Fakat ürünün satmama maliyetine oranla karşılaştırdığımızda tercih edilen bir sevk emridir.
İade işlemi de bir çeşit transfer olduğundan bunu ayrı olarak bahsetmek isterim. Fakat iade de önemli olan ürünün hem satış performansının kötü olması hem de raf ömrünü tamamlamış olması gerekmektedir. İade de amaç indirimle bile satış performansı istenilen hedefe ulaşmayan ürünlerin iade alınarak mağazada yeni ürünlere yer açılması ve mağazayı kötü görüntüden kurtarılmasıdır.  Eğer ürün sadece raf ömrü bitmesi sebebiyle iade edildiyse bu ürünler depoda tekrar serilenerek gelecek yıl uygun mevsimde satışa sunulabilir. Ama satış performansı da kendi döneminde kötü ise bu ürünler şirketin başına bela olacaktır.
Her bir sevk emrinin kendi içinde dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar bulunmaktadır.
Initial sevkte dikkat edilmesi gerekenler doğru ürünün seçimi, hangi mağazalara kaç adet gönderileceğidir.
Replenishment sevk de ise ürünlerin satış-stok performansları bulunmaktadır. Fakat burada da önemli olan hangi ürünün ilk gönderileceği,  hangi mağazaya ilk gönderileceği ve kaç adet gönderileceği problemidir.
Alokasyon yaparken yönetmemiz gereken en önemli kısıt ise mağaza kapasite kısıtıdır. Mağaza kapasitesini bilmeden yapacağımız her alokasyon bizi zarara uğratabilecek bir emir olması muhakkaktır. Mağaza kapasitelerini bilerek ve yöneterek yapacağımız alokasyon bizi maksimum kâra ulaştırabilecek en iyi uygulama biçimidir.
Hikmet Acar

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda