23.04.2017

Toptancı Marketçilikde Yeni Dönem




21. Yüzyıl İnternet çağındayız.Teknolojiyi yakalamayı bırakın takip etmek bile çok zor.Geleceğin en güçlü mesleklerinin başın da Perakendecilik geliyor.Perakendecilik de,gelişen teknoloji ile birlikte sürekli bir atılım ve evrim içinde.Teknolojiyi ve rekabeti iyi bir şekil de harmanlayan ve bunu sahaya yansıtan firmalar sektör de "ben de varım" diyebiliyor.Aksi takdir de,gelenekçi davranıp teknolojinin insan üzerindeki önemli etkisini göz ardı edip,rekabete kapalı olan firmalar,sektörün çarkları arasın da yitip gidiyor.
Bundan çok fazla değil yaklaşık 30 yıl önce,ülkemiz de süpermarketçiliği bir kenara bırakalım,market kelimesine bile henüz çok aşina değilken halk arasın da "Toptancı" olarak tabir edilen küçük bakkalların büyük fiyatlarından,daha altta fiyat etikleri ile ürün satan esnaflar vardı.Bu esnafların dükkanları Bakkallara nazaran,daha büyük ürün koydukları raflarda da daha çok çeşit bulunurdu.Fiyat konusun da Bakkallar ile mukayese edilmeyecek derece de,ucuz olduklarını bir kez daha ekleyelim.

Aradan yıllar geçti,Perakendecilik beklenilenden hızlı bir şekil de gelişmeye başladı.Bahsi geçen Toptancı dükkanları bir bir kapandı ve yerini Fiyatları oldukça yüksek olan Süpermarketler açılmaya başlandı.Bu bir nevi döngü gibiydi,dönemim bakkalları büyüyüp Süpermarket olmuş Toptancılardan intikamını almış oldu.

GROSS MARKETÇİLİK ZİRVEYE TIRMANIYOR

Tabi zaman geçtikçe alışkanlıklar ve istekler değişmeye başladı.Süpermarketlerdeki rekabet bir an da,sektöre yatırım yapanları başka bir konseptle mağaza açmaya yönlendirmeyi başardı.Tecrübeli patronlar Tüketicinin çeşit,fiyat ve kaliteyi aynı an da istediklerini anladı.

Tüketici gelenekçi yanıyla kısmı olarak eski Toptancısını özlemişti.Ve vakit bu isteğe cevap vermek zamanıydı.Perakendeciliğin neredeyse zirvesini bulduğu şu günümüz de,akıllı yatırımcılar süpermarket konseptinden vazgeçip,Gross Marketçiliğine yönelmeye başladı.Şu an bir çok firma bu hamlesinin meyvesini yemeye başladı bile.

Görünen o ki önümüzdeki günler de,Gross Market açılışlarını sıklıkla göreceğiz gibi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda