26.05.2017

Ramazan da Fiyatlar El Yakacak



Ramazan ayında gıda fiyatları gündemin baş köşesine oturur. Hangi gıdanın fiyatı artacak, hangisinde indirim olacak merak konusu olur. Biz de konuyla ilgili GPD (Gıda Perakendecileri Derneği)  Başkanı Mustafa Songör, TÜMESKOM (Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu) Başkanı Burhan Er’in görüşlerine başvurduk. TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Başkanı Şemsi Bayraktar da bugün (26 Mayıs 2017) konuyla açıklamalarda bulundu. Başkanların açıklamalarına göre sebze meyve fiyatları düşecek, et fiyatlarında artış beklenmiyor.

GPD Başkanı Mustafa Songör: “Sebze meyve fiyatlarında düşüş yaşanacak”
“Her yıl Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte gündeme alınan konuların başında elbette gıda fiyatları geliyor. Özellikle ramazanda hareketlenen çarşı, pazar ve marketlerde gıda fiyatlarında bir artış yaşanıp yaşanmayacağı konuşuluyor. Vatandaşların da bu konuda aklı karışıyor. Bu yıl yine, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ramazan ayında fiyatların artacağı yönünde farklı spekülasyonlar yapıldı. Bu mukaddes ayı fırsat bilen bazı işletmeler, durumdan fayda sağlayarak etiketlerine artış yansıtabilir ancak bu resmi bir fiyat artışı olarak kabul edilmemeli çünkü şu an için genel anlamda bir artış söz konusu değil. Aksine, sebze ve meyve fiyatlarında düşüş yaşanıyor ve bu fiyat düşüşünün de devam edeceği öngörülüyor. Bakliyat, yağ gibi gıda maddelerinde ise bir fiyat düşüşü yaşanması şu an söz konusu olmasa da görünüşte bir fiyat artışı da yok. Tabi döviz kurlarındaki değişiklikler durumu anlık olarak etkileyebilir. Et fiyatları içinse aynı iyimser tabloyu çizemeyiz. Et fiyatlarındaki artış ne yazık ki sürüyor. Bakanlığımızın bu konuda ivedilikle tedbir alması gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda yapılacak müdahaleyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”
TÜMESKOM Başkanı Burhan Er: “Ramazan’ın 10-15’inden sonra özellikle sebze fiyatlarında düşüş görülecek”
“Şu anda tarla ürünleri devreye giriyor yavaş yavaş. İklim şartları elverişli olduğu müddetçe fiyatlar artmayacak. Ramazana 10-15’ine kadar bir yükselme olacak. Ondan sonra fiyatlarda çok büyük bir düşme olur. Bir ay sonra her şey bol olacak. Kış mevsiminden yaz mevsimine geçiyoruz ve yaz sebze meyveleri devreye giriyor artık. Özellikle sebze de düşüş olacak. Şu anda ülkemizde aşırı bir üretim var. Üretim yoksa fiyatlar artar üretim varsa fiyatlar düşer. Üretimimiz çok bol. Yeter ki iklim şartları elversin… Tüketicilerimizin her şeyi mevsiminde tüketmelerini ve satın almalarını öneriyoruz her zaman.”

 TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Et fiyatlarında artış beklentimiz yok”
 “Ramazan her yıl 10 gün geriye gelmektedir. Bundan dolayı Ramazan öncelerinde aynı iklim şartları yaşanmadığı için mevsimsel etkiler de fiyat farklılıklarına neden oluyor.” dedi. Bayraktar, bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatları karşılaştırdıklarında, market raflarında fiyatı en çok artan ürünün domates, fiyatı en çok düşen ürünün ise kuru incir olduğunu belirtti.

Gıda tüketiminin arttığı ramazan ayının, fiyatlarda yukarı yönlü bir baskıyı da beraberinde getirdiğini, Odalarla yaptıkları görüşmelerde edindikleri izlenimin, bu yıl ramazan boyunca kesimlik hayvan sayısında sıkıntı olmayacağı yönünde olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu: “Dolayısıyla et fiyatlarında artış beklentimiz yoktur. Fiyatların bu şartlarda mevcut seviyesini koruyacağını düşünüyoruz. Aksi değişimler spekülatif hareketlerin habercisi olacaktır.”

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda