4.06.2017

Sektör İstihdam İçin Birlik Oldu



Ülkemizin hiç şüphesizki en büyük sorunu işsizlik. Türkiye, bu nedenle istihdam seferberliği ile karşı karşıya. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle başlayan bu kutsal seferberliğin meyvelerini verip vermeyeceği ise tartışma konusu. Bu konunun en büyük takipçisi ise hiç şüphesiz ki Cumhurbaşkanımız. Verilen sözlerin yerine getirilmesi için önemli çalışmalar yapıyor.
En çok istihdam yaratan sektörlerin başında gelen perakende de acaba durum nasıl? Kim ne kadar eleman istihdam edecek. Bu sayımızda bu konuyu mercek altına aldık. Yelpazeyi genişleterek sektör oyuncularına 2017 yılı için ne kadar personel istihdam edeceklerini
sorduk. Bugüne kadar dergimizde yayımlanan haberlerinde kısa özetlerini vererek konuyu yeniden gündeme taşıdık.

İndirim marketleri, istihdam rekoru kırıyor
Toplamda 20 bine yaklaşacak şube sayılarıyla büyük bir ekosistem oluşturan indirim marketleri, istihdama da ciddi katkı yapmış olacak. Mağaza yatırım hedeflerini gerçekleştirdikleri takdirde en az 8 bin ilave istihdam sağlayacaklar.
ŞOK, 4 bin kişiye istihdam sağlayacak
2016 yılını Şok için dönüşüm, yenilenme ve büyüme yılı olarak açıklayan ŞOK Marketler CEO’su Uğur Demirel, 2017 yılında, bin yeni mağaza açıp market sayısını beş bine çıkaracaklarını söyledi. Demirel, “2017 yılında yaklaşık 4 bin kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyoruz. 2017’de müşterilerimize odaklandığımız bir yıl olacak diyebilirim. Yeni mağazalarımızı da şu anda hâlihazırda bulunduğumuz illerde açmaya devam edeceğiz. 2017 yılında da mevcut mağazalarımızı yeni konsept mağaza haline getirmeye ve uygun fiyatlı ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
A101, istihdamda rekorlara imza atacak
2016 yılını 6 bin 500 mağaza ile kapatan ve 32 binin üzerinde çalışanı bulunan A101’in CEO’su Erhan Bostan, “600 dolayında yeni mağaza açılacak. Ek istihdam, 3 binin üzerinde olacak. Böylece 2017 yılı sonunda, 7000’den fazla mağaza ve 37 binden fazla çalışanımız olacak” dedi.
BİM’den istihdam açıklaması
BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, BİM’in 2017 hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dortluoğlu şunları söyledi: “2017’de yine büyüme hedefimiz çift haneli. %15-%18 aralığında bir büyüme öngörüyoruz. 500 milyon TL yatırım yaparak altyapımızı güçlendirmeyi ve 500 BİM ve 25 FİLE mağazası açarak 4.000 kişiye yeni istihdam sağlamayı hedefliyoruz. 3 bin kişiyi BİM’de, 1000 kişiyi de FİLE’de istihdam edeceğiz.”
CarrefourSA’dan istihdam hamlesi
CarrefourSA Genel Müdürü Z. Hakan Ergin, 2017 yılından kaygılı olmadıklarını, aynı mağaza bazında enflasyonun üzerinde ciro yapacakları bilgisini verdi. 2017 yılında 100 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını açıklayan Ergin, 3 bin kişiyi işe alacaklarını ifade etti.
TPF: İstihdamda yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz”
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, “TPF olarak ülke ekonomisini canlandıracak her türlü projenin yanındayız ve fedakârlık yapmaya da hazırız. Cumhurbaşkanımızın işsizlik oranlarının düşürülmesiyle ilgili yaptığı çağrıyı yerel zincirler olarak desteklemekten gurur duyacağız. Yılsonuna kadar artı 1 ile yetinmeyip; mağaza başına ortalama en az 2 kişi istihdam ederek geçen yıla oranla istihdamda yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Zor bir yıl olmasına rağmen 2016’yı yüzde 10 büyüme ile kapatarak yerel zincirlerin cirosunu 30 milyar TL’ye çıkardıklarını belirten Altunbilek; “Toplam market grupları içerisindeki istihdam payı yüzde 40’a ulaşan yerel zincirler olarak 2017’de sadece istihdamda değil; ciroda da yine çift haneli büyüme yakalayıp ciromuzu 33 milyar TL seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Media Markt, 400 kişi alacak
Türkiye’de Avrupa ortalamasının üzerinde büyüyen Media Markt, 2017 yılında açacağı her mağaza için 25-45 kişi arasında personel istihdam edecek. 2016 yılı sonunda, 2015 yılına göre cirolarında yüzde 19’luk bir artış olduğunu kaydeden Media Markt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “47 mağazamızda toplam 170 bin metrekareye ulaştık. 1 yıl içinde e-ticaret sitemizi 75 milyon ziyaretçi incelemiş. Ortalama 2.1 ürün sepete konulmuş. Fatura başına ise 863 TL gerçekleşmiş. Media Markt ülkeleri arasında Türkiye, karını en hızlı arttıran ülke olarak ödül aldık. 2016 yılında toplam 9 mağaza açtık. Toplam 2 bin personelimiz bulunuyor” dedi.
TAB Gıda’dan istihdam hamlesi
TAB Gıda, büyüme hedefleri doğrultusunda 2017 yılın istihdam hedeflerini açıkladı. Bünyesinde toplam 20 bin kişiyi istihdam eden TAB Gıda, yurtiçinde yıl boyunca açacağı yeni restoranlar ile birlikte yaklaşık 3 bin kişiye yeni istihdam sağlayacak.

TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, “Dikey entegrasyon modeli ile yurtiçinde ve yurtdışında büyümeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de 150, Çin’de ise 225 yeni restoran açmayı hedefliyoruz. Özellikle franchise sistemi ile Türkiye genelindeki büyümemize hız kesmeden devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl 80 franchise restoranı verdik, bu yıl toplamda 60 franchise restoranı verme hedefimiz var. Özellikle Kayseri, Edirne, Zonguldak, Nevşehir, Ordu illerinde franchise restoran sayımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu sene yüzde 37 büyümeyi hedefliyoruz; büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yurtiçinde yaklaşık 3 bine yakın kişiye yeni istihdam yaratmayı planlıyoruz” dedi.
Dikici, sözlerine şöyle devam etti:
“2017 yılında yaratacağımız istihdamın önemli bir bölümünün gençlerden oluşmasını bekliyoruz. Şu an ki planlarımızda yeni işe alınacak personelimizin yüzde 95’inin saha pozisyonları için, geri kalanının da merkezdeki birimlerimiz için olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca engeli çalışan sayımızı da arttıracağız. Buna göre yıl boyunca yapacağımız işe alımlar sonucunda engelli çalışan sayımızı bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde %10 arttırmayı hedefliyoruz.”
BMD üyelerinden istihdam hamlesi
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, BMD’nin 149 üye firmayı ve bu firmalara ait 422 markayı temsil ettiğine dikkat çekerek dernek üyesi firmaların, bugün itibariyle 375 bin kişiye istihdam yarattığını söyledi.
Öncel, BMD markalarının bu yıl yaklaşık 67 bin 400, 2023’e kadar ise yaklaşık 400 bin kişiyi işe alacağının altını çizdi.

Markaların, 2017’de mağaza açılışlarına ve işe alımlara devam edeceğini ifade eden Öncel, sektörde satış temsilcisinden mağaza yöneticisine, tasarımcısından idari kadrolara her kademe için pek çok kariyer fırsatının olduğunu söyledi.

Sinan Öncel, organize perakende sektörü olarak eleman bulmada sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, “İş arayan gençlerimiz mutlaka markalarımızın İK servisleriyle iletişimde olsunlar. Kendi özelliklerine uygun bir pozisyonu mutlaka yakalayacaklardır” dedi.
ÖzdilekPark, 1000 kişiye istihdam sağlayacak
ÖzdilekPark Bursa Nilüfer açılışında konuşan Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, “Kiracılarıyla birlikte toplam 1000 kişiye istihdam sağlayacak olan yeni yatırımızın, bölgenin ekonomik kalkınmasına da destek olmasından dolayı çok mutluyuz. Bu kapsamda yıl içinde yaklaşık 7,5 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyoruz. 50 milyon $’lık yatırım bütçesiyle hayat bulan yeni yatırımızın öncelikle ülkemize sonrasında ise Bursa ve çevre illerdeki ziyaretçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Rönesans’tan da istihdam seferberliği
Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın 3 büyük il ile beraber Samsun, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, ve Adana’da bulunan toplam 8 alışveriş merkezinde 13 bin kişi istihdam ediliyor. Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın önümüzdeki yıllarda açacağı AVM’lerle birlikte istihdam sayısını 3 yıl içinde 20 bine çıkaracağı öngörülüyor. Kadın çalışan oranının 8 AVM’de ortalama yüzde 42 gibi yüksek bir rakama erişmesi oldukça olumlu bir gelişme ayrıca Kahramanmaraş Piazza’da yüzde 40 Şanlıurfa Piazza’da ise yüzde 32 oranında kadın çalışan istihdam ediliyor.
LC Waikiki, 3 bin kişiyi işe alacak
LC Waikiki’nin Türkiye’de 442, yurtdışında 269 olmak üzere toplamda 711 mağazası var. Mevcutta 32 bin 500 çalışanı olan LC Waikiki, 2017’de yurtdışında 100, yurtiçinde ise 30-40 yeni mağaza açacak. LC Waikiki Mağazacılık İK Direktörü Gökhan Denizhan, 2017 yılında merkez ve mağazalarda yaklaşık olarak ilave 3 bin kişiyi istihdam edeceklerini söyledikten sonra şu bilgileri veriyor:
“Önceden geçici bir istihdam alanı olarak görülen perakende şirketleri, bugün gençlere kariyer yolunda adım adım ilerleyebilecekleri, satış temsilciliğinden mağaza yöneticiliğine, mağaza yöneticiliğinden merkez ve ülke operasyonlarına ilerleyebilecekleri hatta yurtdışında uluslararası tecrübe kazanabilecekleri bir referans noktası haline gelmeye başladı. Son derece dinamik bir yapıda olan, hareketli ve bir o kadar heyecan verici bir çalışma ortamı sunan perakende sektörü de gençlerin bu dinamizmi ve vizyonundan çok yararlanmakta.”
Migros, ortalama 5.500 kişiyi ailesine katacak
Migros, Türkiye’nin 73 ilindeki mağazalarıyla müşterilerine hizmet sunuyor ve yıllık ortalama 200 yeni mağaza açma hedefiyle organik büyümesini sürdürüyor. Migros, 2017 yılında 500’ü beyaz yakalı olmak üzere ortalama 5.500 kişiyi ailesine katmayı planlıyor.
Migros’un mağazalarındaki çalışanları, şirketin insan kaynağının yüzde 95’ini oluşturuyor ve çalışanların yarısı Anadolu şehirlerinde istihdam ediliyor. Bu doğrultuda işe alımların yalnızca büyük şehirlerde değil, ihtiyaçlar doğrultusunda Türkiye çapında farklı illerde, tüm yıl boyunca gerçekleşmesi bekleniyor. Mağazalar dışında ise Genel Müdürlük kadrosu, mağazaların bağlı bulundukları bölge müdürlükleri ve bölge direktörlükleri için de yıl içerisinde işe alımlar yapılıyor.

Perakende sektöründe en fazla tercih edilen şirketlerden olan Migros, günde 1.200 başvuru alıyor. Her iş saatinde 6 kişi Migros ailesine katılıyor.
DeFacto, 2.500 kişi istihdam edecek
DeFacto’nun merkez ofis, mağazalar ve depoları dahil olmak üzere 10 bin 500’ün üzerinde çalışanı var. 2017’de yurt içinde 30, yurtdışında ise 70 mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen DeFacto İK ve Finanstan Sorumlu Başkan Yardımcısı Önder Şenol, “2017’de yaklaşık 2 bin 500 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Öncelikle adayların pozisyonlarına uygun deneyim, dil bilgisi ve eğitimde olmalarını bekliyoruz. Perakende sektörünün dinamik yapısından dolayı tüm adaylarımızda ‘değişime açıklık, esneklik, başarı ve sonuç odaklılık’ en başta aradığımız yetkinliklerdir. Bu yetkinlikleri olan ve sabır gösteren çalışanlar için perakende çok önemli fırsatlar var” diyor.
Boyner Grup, 2016 yılında 2 bin kişiyi bünyesine kattı
Boyner Grup, lüks moda marka mağazalarından, çok katlı perakendeciliğe, e-ticaretten mobil ticarete uzanan farklı perakende formatlarında hizmet veriyor. Şu anda grup şirketleri olan A&Y Marka Mağazacılık, Beymen, Boyner Büyük Mağazacılık, BR Mağazacılık, Hopi, Morhipo ve Wepublic’te toplam 10 bin çalışanları var. Türkiye genelinde 500’den fazla mağazada ve internet satış sitelerinde hizmet veren Boyner Grup, 2016 yılında farklı lokasyon ve rollerde yaklaşık 2 bin kişiyi bünyesine kattı. 2017 yılında da önemli lokasyonlarda yeni mağaza açılışlarına ve mevcut mağazaların da daha verimli olması için çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Boyner Grup Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, “Perakende geleneksel olarak ülke büyümesinin en az 2 katı büyüyen bir sektör. 2016 yılsonunu yüzde 9’luk bir büyümeyle tamamladık. 2015 yılında da toplam 663 milyar liralık bir ciroya ulaşmıştı. Sektörde her yıl ortalama 50 bin yeni istihdam yaratılıyor. Perakendede gerçekten iş var” diyor.
Koton 2 bin kişi alacak
Türkiye ve uluslararası organizasyonumuzda 350’nin üzerinde mağazası ve 10 bin çalışanıyla Koton, 2017’de de hem yurtiçinde hem de yurtdışında mağaza açılışlarına devam edecek. Koton Genel Müdür Yardımcısı Ayça Haznedaroğlu, “Koton olarak her yıl yaklaşık 2 bin kişilik yeni istihdam yaratıyoruz, 2017’de de büyümemize paralel istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Çok geniş bir istihdam yelpazesine sahip olan perakende sektörü, özellikle de hızlı moda, iç dinamikleri ve istihdam yapısıyla da çok özel bir konuma sahip. Bununla birlikte Koton, Türkiye’de ve globalde çok hızlı büyüyen bir organizasyon. Bu dönüşüm ortamı da, doğal olarak çalışanlarımıza sürekli öğrenme ve gelişim fırsatını, terfi ve yurtdışı çalışma imkânlarını da beraberinde getiriyor.”
FLO’dan 2 bin kişilik yeni istihdam
FLO Mağazacılık olarak, Türkiye’nin en büyük ayakkabı perakendecisi konumunda yer aldıklarını söyleyen FLO Mağazacılık İnsan Kaynakları Direktörü Ersin Aydın, “Bugün, 400’ü Türkiye’de olmak üzere Kazakistan, Irak, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin aralarında bulunduğu yakın coğrafyalarla birlikte toplam 450’nin üzerinde mağazamız bulunuyor. 2017 yılında da Türkiye’nin her noktasına ulaşmaya devam etmeyi planlıyoruz. Bu doğrultuda 40 yeni FLO mağazası açmayı ve Türkiye’de 400’ün üzerinde FLO mağazasına ulaşmayı planlıyoruz. Yurtdışında ise Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, İran, Irak, Libya gibi ülkelerin içerisinde yer aldığı 15 ülkede 45 FLO mağazası açmayı ve 2017 yılı sonunda yurtdışında 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.Sport in Street markamızla ise yurtiçinde 45 yeni mağaza açarak 2017 yılında Türkiye’de yaklaşık 100 mağazaya ulaşacağız” dedikten sonra 2017 istihdam hedeflerini şöyle açıkladı:
“Şubat 2017 itibariyle yurtiçinde 7 bin 250 kişiye istihdam sağladık. Yurtdışı FLO mağazalarımız ve İtalya’daki çalışan sayımız ise yaklaşık 500 kişi. 2017 yılında da üretimden mağazacılığa her alanda büyümemize devam ediyoruz. Bu doğrultuda yaklaşık 2 bin kişilik yeni istihdam sağlamayı planlıyoruz. Böylece yılsonuna kadar istihdam sayımızı 9 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz.
Yurtiçinde FLO ve Sport in Street mağazalarımızda ve yurtdışında FLO mağazalarımızda 5.032 kişiyi istihdam ediyoruz. Merkez ofisimizde ve fabrikalarımızdaki çalışan sayımızsa 2.218 kişi.”
FLO’da yarı zamanlı 600’e yakın personel bulunuyor.
McDonalds, istihdam politikalarını belirliyor
McDonald’s Türkiye’de bugün 42 ilde yaklaşık 260 restoran ile faaliyet gösteriyor. 78 restoranı ise işletmeciler tarafından yönetiliyor. McDonald’s Türkiye, 5 bin kişiye istihdam yaratıyor. 2017 yılı sonuna kadar yaklaşık 10 restoranı franchise vermeyi hedeflediklerini söyleyen McDonald’s İK Direktörü K. Mehmet Büyükçolak, “İstihdam politikalarımızı 2017 yılı içerisinde açacağımız yeni restoran sayımıza göre belirleyeceğiz. Restoranlarımızı yıl içerisine yayılacak şekilde açıyoruz bu nedenle işe alımlarımız tüm yıl sürüyor. Her restoranımızda ortalama 20 ekip üyesi ve 4 yönetici çalışıyor” diyor.
D&R, 18-20 mağaza açacak
Türkiye’de 27 ilde, 147 mağazada toplam 1.700 çalışanı olan D&R, 2017’de 18-20 mağaza açacak. Mağaza ve merkez kadroları olmak üzere yaklaşık 250 kişilik ek istihdam yaratılacak. Ülkemizde perakende sektörünün hızla büyüdüğünü ve perakendeyi de sadece mağazalar değil, online satış kanalları diye de düşünmek gerektiğinin altını çizen D&R İK Direktörü Murat Karakaş, “Bizim şirketimizde de en alt seviyeden başlayıp çok üst düzeylere kadar ilerleyebilmek mümkün. Üstelik söz konusu basamakları hızlıca tırmanabiliyorlar. Evet zorlukları var, evet dikensiz gül bahçesi değil ancak keyifli yanlarını yakalayınca vazgeçilemeyecek bir sektör. Sahne tozu yutmak gibi. Bir kere içinize işleyince devam ediyorsunuz” diyor.
Yataş Grup, 500 kişiyi işe alacak
Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 282 konsept mağaza ve 450 satış noktası ile 2 bin kişiye istihdam sağlayan Yataş Grup, 2017 yılında da 80’i yurtiçinde 27’si ise yurtdışında olmak üzere 100’ün üzerinde mağaza açmayı planlıyor. Fabrikalar, mağazacılık ve merkez olarak da yaklaşık 500 kişilik alım yapılması planlanıyor. Yataş Grup İK Direktörü Ertuğrul Kaya, “Perakende sektörü sürekli yükselen büyüme hızı ve yarattığı istihdam hacmi ile Türkiye ekonomisi için lokomotif sektörlerden biri. Sektör, 2015 yılında 650 milyar TL ciro büyüklüğüne ulaştı. Bu denli büyük ve büyümeye devam eden sektör bir yandan binlerce kişiye yeni iş fırsatı yaratırken, mevcut çalışanlar için de alternatif kariyer imkânları sunmaya devam ediyor” diyor.
Hepsiburada,500 kişilik işe alım yaparak istihdamda %30 büyüyecek
Hepsiburada, Türkiye perakende sektörünün dijitalleşmesinde kaldıraç rolü üstlenirken, insan kaynakları alanındaki potansiyelini de artırmaya devam ediyor. Türkiye dijital ekonomisinin öncülerinden olan Hepsiburada, 2015’de 1000 olan çalışan sayısını 2016’da 1700’e çıkarmıştı. 2017 yılında ise 500 kişilik yeni işe alımla geçen yıla oranla istihdamda 30’luk büyüme kaydedilecek.

Ağırlıklı olarak dijital platform ve teknoloji alanında uzman ya da uzmanlaşmak isteyen yetenekleri bünyesine katmaya hazırlanan Hepsiburada, yurtdışında teknoloji şirketlerinde çalışmakta olan genç yetenekleri kazanmaya dönük bir insan kaynakları politikası uyguluyor. Şirket, bu yolla Türkiye’de dijital platform ve teknoloji alanında bir yetenek havuzu oluşmasına da öncülük ediyor.

Geçmişte ekonomik büyümeye daha çok sanayi şirketlerinin öncülük ettiğini fakat günümüz teknoloji çağında bu dengenin değiştiğini dile getiren CEO Hanzade Doğan Boyner; “Bugün çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Dijital dönüşüm, endüstri 4.0 gibi kavramlar artık ekonomilerin gidişatını belirliyor. Dijitalleşen şirketler, ülkelerini geleceğe taşıyor. Son araştırmalar, dijitalleşen şirketlerin kârlılıklarını sektörlerinin %26 üzerinde gerçekleştirerek ekonomik kalkınmada pozitif etki yarattığını ortaya koyuyor.
Türkiye’de dijital ekonominin önemli oyuncularından biri kimliğimizle, perakende sektörüyle ortak çalışan, dönüşüme destek veren online platform modelimizle hem yeni istihdam sağlıyor, hem de yeni bir ekonomi oluşturuyoruz. Böylece Türkiye’nin büyümesine katkı sağlıyoruz.” dedi.
Onur Market, istihdama katkısını sürdürüyor
Bursa’da bir perakende mağazalar zincirini satın alan Onur Market, birleşme işleminin tümünü 1 Mart itibarıyla tamamlarken, büyümesini ve istihdama katkısını da sürdürüyor.
Onur Market, Bursa Bölge Müdürlüğü kapsamında bünyesine dahil ettiği 70 mağazadaki çalışanlarla istihdam sayısını 4 bin 658 kişiye yükseltmiş oldu.
Onur Market İcra Kurulu Başkanı Cemal Özen, “Hükümetimizin başlattığı istihdam hamlesini destekliyoruz. Bu anlamda sağlanan teşvikler de çalışma, üretme ve istihdama katkı şevkimizi daha da arttırıyor” dedi.

Bursa’nın da katılmasıyla Onur Market’in İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Bilecik olmak üzere 6 kentte 153 mağaza ve 4 bin 658 personelle hizmet veren bir şirket haline geldiğine işaret eden Özen, “Yüzde 100 yerli sermayeli bir şirket olarak Türkiye’nin en büyük 8. perakende şirketi olduk. Bundan sonra Marmara Bölgesi’nin ve Ege Bölgesi’nde mağazalaşma çalışmalarına devam edeceğiz. Hedefimiz 2023 yılında perakende sektörünün ilk 5’i arasına girmek” şeklinde konuştu.

Sosyal sorumluluk çerçevesinde, çalışmak ve aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen ev hanımlarına ulaşarak, ülke ekonomisinin de ilerlemesine katkı hedefiyle mağazalarında ev kadınlarını istihdam etmeye başlayan Onur Market, ‘Ev Hanımıyım, Onur Market’te yarı zamanlı çalışıyorum’ başlıklı projesi ile ev hanımlarına esnek çalışma imkanı sağlamayı da sürdürüyor.
Adil Işık; 400 kişiye iş imkanı sağlayacak
Türkiye’de toplam 118 mağazası, 2.000 kişilik kadrosu ile hizmet veren Adil Işık Group, 2017 yılında yeni açılacak yurtiçi mağazaları, mevcut mağazalarının yedekleme ve değişim planları ve yeni girilecek İtalya ve Almanya pazarı düşünüldüğünde satış ekibine yaklaşık 300-400 kişilik alım yapılacak. Stratejik Planlama ve İK’dan Sorumlu Direktör Eşref Açık, “Tüm kadrolar için kararlılık, değişim ve gelişime açıklık en önemli kriter” diyor.

Penti’den 100 kişilik istihdam hamlesi
Türkiye genelinde 306 mağaza ile hizmet veren Penti, bu yılı 310 mağaza ile kapatmayı hedefliyor. 2017’de Türkiye’de 18 mağaza daha açacaklarını ve ilave 100 kişilik istihdamla çalışan sayılarını 2.900’e çıkaracaklarını söyleyen Penti Perakende Grup Başkanı Mert Karaibrahimoğlu, “Perakende sektörü ülkemizde özellikle son 10 yılda ciddi bir yükseliş trendinde. Global zincirlerinde atağa geçmesi sektörü istihdamda ciddi anlamda ön plana çıkarıyor. Dolayısıyla sektörde her kademede ciddi bir yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı oluşmuş durumda” diyor.
Altunbilekler’de çalışanların % 49’unu kadın
2017 yılında yatırımlar doğrultusunda 450 ile 500 arasında personel istihdam sağlamayı planladıklarını söyleyen Altunbilekler İnsan Kaynakları ve Kurumsallaşma Direktörü Öznur Altunbilek, “Hali hazırda 2017 yılının ilk üç ayında toplamda 315 kişiye istihdam sağlamış bulunmaktayız. Kasiyerden orta reyona, tezgahtarlardan yönetici kadrolarına kadar farklı pozisyonlarda adayları uygun işlerle buluşturmaktayız. Bu süreçte kadın erkek cinsiyet eşitliğine önem veriyor ayrıca kadın istihdamına katkı sağlıyoruz. Şirketimizde çalışanlarımızın % 49’unu kadın, % 51’ini ise erkek çalışanlarımız oluşturmaktadır. ‘Kadın kazanırsa dünya kazanır’ düşüncesiyle, kadınlarımızın ekonomiye katılmasını destekliyor, hiç iş tecrübesi olmamış ev kadınlarını mağazalarımızda meslek sahibi yapıyoruz. Perakende sektöründe kadın yöneticilerin güçlenmesi, sayılarının arttırılması yönünde kurum içinde çeşitli faaliyetlerimiz bulunmaktadır. ‘Yönetimin Cinsiyeti Olmaz’ sloganıyla kadın yöneticilerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerini Altunbilekler akademi ve kariyer uzmanlarımız iş birliğiyle yakından takip ediyor ve destekliyoruz” dedi.
Homestore, 80 kişiyi işe alacak
4 tanesi Franchise olmak üzere toplam 19 şubesi ve 150 personeli bulunan Homestore, 2017’de 15 mağaza açmayı hedefliyor. Bu doğrultusunda ortalama 75- 80 kişiye iş imkanı sunacak. İşe alımda ilk etapta fiziksel özelliklere, diksiyona, eğitime, daha önceki iş tecrübeleri ve iletişim becerilerine bakılıyor.
Alvi, yılsonuna kadar 300 personel alacak
Beğendik ve Real Hipermarketleri tarafından semt marketçiliği yapma amacıyla sektöre adım atan Alvi Marketler Zinciri, 2017 yılı sonuna kadar ortalama 40-50 mağaza açmayı hedefliyor. Yetkililer, “Şu anda mağaza başına ortalama 5 personel çalışmaktadır. Toplamda 200-300 arası personel istihdam edilmesi planlanmaktadır” dediler.
Kiğılı, 300 kişiyi işe alacak
Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, sektörde 50 yıldır faaliyet gösteren markalardan biri olduklarını hatırlatarak, “Ben ülkeme güveniyorum. Yatırım yapmaya devam ediyoruz. Terör krizini hallettikten sonra ekonomideki sıkıntıların da kısa zamanda biteceğine inananlardan biriyim. İstihdamı artırmak ve ülkemiz için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadesini kullandı.

Yıllardır bu işin içinde olan bir marka olarak bu seferberliğe daha önce de katıldıklarını belirten Kiğılı, “Yeni çıkan Cazibe Merkezleri Programı’nı da etüt etmeye başladık. Oralarda yatırım düşünüyoruz. Elimizden ne geliyorsa üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Şu anda 2 bin kişi çalıştırıyoruz. İnşallah asgari yüzde 10 ila yüzde 15 arasında yeni bir istihdam yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Saat&Saat, 100 kişilik istihdam sağlayacak
Saat&Saat firması olarak mevcut 175 satış noktamıza ek olarak, 2017 yılının ikinci yarısı itibariyle her iki haftada bir mağaza açmayı ve satış noktalarımızı arttırarak büyümeyi planladıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, “Saat&Saat firmamızda şuanda yaklaşık 1000 personelimiz çalışıyor. 300’e yakın genel merkezde, 700 civarında da mağazalarımızda çalışanlarımız mevcut. Genel merkezimiz ve yeni açılacak mağazalarımız için yaklaşık 70-100 kişilik istihdam artışı sağlamayı planlıyoruz. Yarı zamanlı çalışan personelimiz mevcut değil” dedi.
Olgar, 11 mağaza açıp 80 kişiyi istihdam edecek
Bugüne kadar Türkiye genelinde 33 SPX, 5 Vault ve 1 Jack Wolfskin mağazası olmak üzere toplam 39 mağazası bulunan Olgar Şirketler Grubu CEO’su Orkun Olgar, “Olgar Şirketler Grubu olarak spor mağazacılığına, farklı bir perakende kültürüyle öncülük yapıyoruz. Outdoor ve ekstrem sporlara ilgi duyan ve bu konularda kendini geliştirenler, insan kaynağı ihtiyaçlarımız doğrultusunda mağazalarımızda iş imkanı bulabiliyor. Şu an aktif olarak misafirlerine hizmet veren 39 mağazamızda toplamda 250 kişi istihdam ediyoruz. Merkez ofis ve depo çalışanlarımız ile 300 kişilik büyük bir aileyiz” dedikten sonra 2017 yılı istihdam hedeflerini şöyle açıkladı:
“Olgarlar olarak 2017’yi bir atılım yılı olarak belirledik. Yıla iki farklı şehirde iki büyük mağaza açılışıyla başladık. 2017 yılının sonuna kadar 11 yeni mağaza daha açmayı ve bu mağazalarımızda toplam 80 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz.”
Bimeks, 2017’de mağaza sayısını artırmayı planlamıyor
Bimeks Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Akgiray, “Perakende sektörü ekonomiye önemli miktarda istihdam üretmesine rağmen, yüksek kiralar, kar marjlarında yaşanan gerileme ve kredi kartı taksitlerindeki kısıtlayıcı düzenlemeler gibi faktörlerle yeni mağaza açma ve istihdam üretme konularında eski performansından uzaklaşıyor. Düzenleyici otoritelerin, işsizliğin azaltılması için organize perakendenin öneminin farkına varması ve gelişimini desteklemesi, bu açıdan önemlidir” dedikten sonra şu açıklamada bulundu:
“Bimeks olarak 2017’de mağaza sayımızı artırmayı planlamıyoruz. Mevcut mağaza ağımızı daha verimli hale getirecek düzenlemeleri yapmayı planlıyoruz. Halen 105 mağazada yaklaşık 80 bin metrekare satış alanını yönetiyoruz ve 1.000 civarında personelin istihdamını sağlıyoruz. Organize perakendeyi baskılayan, yüksek kira ve kredi kartı taksit sınırlaması gibi faktörlerin etkisinin azalması halinde, gelecek yıllarda mağaza sayısı ve istihdam olarak ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağımızı söyleyebiliriz.”
Mudo, 140 kişiyi işe alacak
Mudo olarak 2017 yılında 7 yeni mağaza açmayı planladıklarını söyleyen Mudo İnsan Kaynakları Direktörü Gülçin Akyol, “Bu yıl yeni açılan mağazalarımız ve merkez pozisyonlarımız ile yaklaşık 140 kişi için yeni istihdam alanı yaratacağız. Mevcut mağazalarımızda ve merkez ekiplerde ise ayrılan çalışanlarımızın yerine işe alımlarımız devam edecek. Şu anda Mudo olarak yaklaşık 1.400 çalışanımız var; mağaza sayımız ise 116” dedikten sonra eş zamanlı çalışanlarla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Mağazalarımızda özellikle üniversite öğrencilerinden oluşan ve yarı zamanlı çalışmayı tercih eden ekip arkadaşlarımız var. Yılbaşı, bayram gibi özel günlerde ve yaz döneminde sezonluk mağazalarımızda yarı zamanlı çalışan sayımız artıyor.”
Silk and Cashmere: 2 mağaza açıp 10 personel alacağız
Kısa vadede açılması planlanan 2 mağazaları bulunduğunu söyleyen Silk and Cashmere Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Zamanpur, “2’si genel müdürlük olmak üzere toplamda 10 personel alınması planlanmaktadır. Şu an 16 mağaza ve 110 personelle çalışıyoruz” dedikten sonra istihdam politikalarını şöyle özetledi:
“İşgücü kaynaklarının en verimli şekilde elde edilmesini ve değerlendirilmesini planlamak ve en uygun elemanı seçerek, bu kişileri kurum içinde tutmak hedeflenmektedir.”
Pizzabulls’tan istihdam atağı
Pizzabulls şubelerinde bugün günde 10 bin pizza satılıyor. Gelecek yıl yeni şubelerle birlikte günde 15 bin pizza satılacak. Pizzabulls CEO’su Cavit Can Kırbeyi’nin hedefleri arasında şube sayısı ile birlikte istihdamı da arttırmak var. 700 çalışanları olduğunu belirten Kırbeyi, 2018 yılında tüm Pizzabulls’larda 1000 kişi istihdam edeceklerini anlatıyor.
Makro’dan 200 yeni personel
Makro’nun mevcut mağaza sayısının 255 olduğunu söyleyen Makro Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Songor, “Şu anda 255 mağazamızda 6500 personel çalışmaktadır. 90 tane yarım zamanlı personelimiz vardır. Bundan 3-4 yıl öncesine kadar, yılda 10-15 yeni mağaza açıyorduk. 2017 yılı içerisinde 7 tane yeni mağaza açmayı planlıyoruz. Bu mağazalarda toplam 200 yeni personel istihdam edeceğiz” dedi.
Toyzz Shop, 30 mağaza açıp 200 personel alacak
Toyzz Shop olarak Türkiye genelinde 46 şehirde ve KKTC’de modern oyuncak mağazacılığı anlayışına sahip toplam 180 mağazalarının bulunduğunu söyleyen İnsan Kaynakları Müdürü B. Aylin Çubukçuoğlu, “2017 yılında yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Anadolu’ya en çok yatırım yapan markalardan biri olarak, henüz mağaza açmadığımız illerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Anadolu’da yatırımlarımız devam ederken üç büyük ilimizde de büyümeye devam ediyor olacağız. 2017 yılında 30 yeni mağaza açmayı ve en az 200 yeni personel istihdam etmeyi planlıyoruz” dedi.
Toyzz Shop’ta 1.450 personel çalıştığını vurgulayan Aylin Çubukçuoğlu, yarı zamanlı personellerinin bulunmadığı bilgisini verdi.
Teşviklerden yararlanabilmek için genel şartlar
-Aylık prim hizmet belgesini yasal süresi içerisinde vermeli,
-Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeli,
-Kayıtdışılık ve sahte sigortalılıktan dolayı ceza yememeli,
-Bu maddeyle düzenlenen destek unsurundan yararlanmakta olan işverenler, aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.
Özel şartlar
-Özel sektör işvereni olmalı,
-İşe alınan kişi işe alınma tarihinde İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmalı,
-İşe alınma tarihinden önceki üç aya ilişkin SGK’ya verilen aylık prim hizmet belgelerinde kayıtlı olmamalı,
-2016 Aralık ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim hizmet belgesindeki sigortalı sayısına ilave olmalı.
Devletten istihdam desteği
Özel sektördeki işverenler, 1 Şubat-31 Aralık 2017 tarihleri arasında, mevcut çalışanlarına ilave olarak İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe aldıkları her bir sigortalı için teşvikler geçerli olacak. İşe alınacak ve teşviklerden yararlanacak çalışanların en az ve kesintisiz olarak son 3 ay işsiz olması şartı aranacak.
İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, bu koşulları sağlayan kişileri şubat ayından itibaren mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alan işverenlerin, bu kişilere ait gelir vergisi ve SGK primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağını ifade etti. Teşvikli istihdamda sadece net ücret ödeyecek. Özkan, “Asgari ücret üzerinden hesaplanan bu ödemelerde işveren asgari ücretli için yapmış olduğu  1404 TL haricinde herhangi bir ödeme yapmayacak. Devlet 773 TL’ye tekabül eden vergi kesintisi ve SGK primlerini işverenlerimiz adına yatıracak” dedi.
Destek, şu şekilde oluşacak; Belirtilen koşullara uygun olarak istihdam edilen her yeni kişi için işveren, günlük 22.22 TL’den olmak üzere, aylık 666.6 TL’lik prim desteğinden yararlanacak. Bunun yanında 106.8 TL’lik gelir ve damga vergisi de ödenmeyecek.
İşgüçü maliyeti artıyor
Saatlik işgücü maliyeti endeksi Ekim - Aralık, 2016’da bir önceki çeyreğe göre %0,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2016 yılı IV. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %0,8 arttı. Endeks; sanayi sektöründe %2,9, inşaat sektöründe %3,2 artarken, hizmet sektöründe %0,8 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksinde en yüksek artış %6,2 ile E (Su temini; kanalizasyon atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri) sektöründe gerçekleşti.

Saatlik kazanç endeksi bir önceki çeyreğe göre %0,9 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi 2016 yılı IV. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %0,9 arttı. Endeks; sanayi sektöründe %2,8, inşaat sektöründe %3 artarken, hizmet sektöründe %0,4 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış %9,2 ile D (Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) sektöründe gerçekleşti.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre %2 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2016 yılı IV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2 azaldı. Endeks; sanayi sektöründe %3,4 ve hizmet sektöründe %1,2 azalırken, inşaat sektöründe %2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde en yüksek azalış %13 ile J (Bilgi ve iletişim) sektöründe gerçekleşti.
Teşvikte suistimal uyarısı!
Seferberlik konusunda konunun tarafları uyarıyor: “Eşini, dostunu sigortalı gösteren uyanıklara karşı dikkatli olunmalı. Gelecek yıl işçisini çıkartandan verilen teşvikler geri alınsın.” Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Kazım Doğan, Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada istihdam seferberliğinin kayıt dışılılığa olumlu etki yaptığını, buna karşın işsizliğin azalmasında net etkinin azaldığını söyledi. İşini düzgün yapanla, bu tip işletmelerin birbirinden iyi ayrılması gerektiğini ifade eden Doğan, işe alınan kişilere göre verginin düşürülmesi gibi seçeneklerin bu ayrımın yapılmasında daha etkin olabileceğini bildirdi. Doğan, “Uyanık geçinenler, kendisine bu durumda da menfaat sağlıyor. Ufak tekstil atölyelerinde, zaten kayıtdışı işçi çalıştıran yerlerde kendi yakınlarını çalıştıranlar var. O yakınları devletin imkanlarıyla hiç bir külfet altına girilmeden sigortalı oluyorlar” dedi. Kayıtdışı işçi çalıştıran bir işletmenin bu durumda 45 kişiyi işe alması halinde her ay 35 bin liralık destekten yararlanabileceğini anlatan Doğan, dürüst çalışanların ödüllendirilmesine dayalı bir sistemin gerekliliğine vurgu yaptı.
Kayıtdışı, yüzde 40’ın altında
Devletin çalışanlara dönük verdiği teşviklerin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki, bu nedenle kayıt dışı çalışan sayısında azalma olacağı görüşünde. Bu destekler nedeniyle kimsenin kaçak işçi çalışmak gibi bir sorununun olmayacağını vurgulayan Öztiryaki, devletin verdiği teşviklerin uzun vadede vergilerle geri döneceğini kaydetti. Kayıt dışı istihdam oranlarının 2000’lerin başında yüzde 60 iken yüzde 40’ın altına indiğine dikkat çeken İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, istihdam desteklerinden yararlanmak isteyenlerin kayıt dışılığı azalttığını söyledi.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda