Merchandising,halk arasın da yani daha doğrusu perakende sektörün de kısaltılmış olarak Mörş.Şartlar ve maaşlara geçmeden önce isterseniz Mörş'ün kısaca bir tanımını yapalım.
Mörş,bir firma da çalışmasına karşın satış yapan bir mağaza da,kendi çalıştığı firmanın ürünlerinden sorumlu kişidir.Bu sorumluluk satış öncesinden başlayıp,ürünü tüketiciye ulaştırana kadar devam etmektedir.
Mörş olarak çalışan personellerin koşulsuz çalışma saati,yasaların belirlediği gibi 7,5 saattir.Hafta 45 saati geçmemektedir.Hafta 1 gün izin ve yılınızı doldurmanız durumun da 14+2 gün şeklin de yıllık izin hakkınız bulunmaktadır.Neredeyse tüm Mörş'lerin haftalık izinlerini Pazar günü kullandığını ve resmi tatiller de çalışmadığını eklemekte yarar var.
MÖRŞ'ÜN GÖREVLERİ
Yukarıda genel olarak çalışma şartlarını ele aldık,her ne kadar kalıp olarak hemen hemen aynı olsa da,farklı çalışma şekilleriyle karşılaştığımız firmalar olabiliyor.Örneğin bazı firma da,Mörşler ürün siparişine de etki edebiliyorken,bazı firmalar da siparişe karışma gibi bir durum söz konusu olmayabiliyor.
Kısaca Mörş'ün görevi adresleri verilen mağazaları tek tek dolaşarak,sorumluluğundaki ürünlerin,fiziki yapılarını,son kullanma tarihlerini ve reyondaki satış potansiyeli hakkın da üst birimlerine rapor sunmak,ayrıca ürünlerin düzenini ve temizliğini sağlamaktır.Şahsi fikrimi eklemem gerekirse,özellikle bayanların yapabileceği son derece basit bir iş kolu olarak düşünebilirsiniz Mörşlüğü.
MÖRŞ MAAŞLARI
Bu konuda şunu ekleyelim ne yazık ki,Mörş olarak çalışanların maaşları her firma da standart olarak Asgari ücrettir.Lakin buna yan haklar dahil değildir.Firmalar,maaşa ek olarak Yol Parası-Yemek Parası ve Prim ödenekleri vermektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse: Asgari Ücret + Yol + Yemek + Prim şeklin de bir tablo çıkmaktadır karşımıza.
Yorum Gönder